Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

szwedzia

zwolnienie na wychowawczym

Polecane posty

Czesc!! dziewczyny - mam problem.Jestem na urlopie wychowawczym od lipca 2006 r.teraz w sierpniu dostanę ostatni zasiłek wychowawczy bo w tym okresie rozliczeniowym przekraczam próg dochodowy o pare zł. i nie otrzymam juz zasiłku. Poniewaz nie zalezy mi na mojej dotychczasowej pracy a i nie moge tam wrócic ze wzgledów zdrowotnych chciałam aby moja szefowa mnie zwolniła i pójsc do grudnia na zasiłek bezrobotny. Szefowa moja fajna babka i wie że nie wrócę ale mówi ze ona nie moze mnie zwolnić bo jest ta ochrona matek powracajacych do pracy . Czy jest jakis kruczek w tym wszystkim aby jednak mogła mnie zwolnić? Nie chce zwolnic sie sama bo zasiłek otrzymam dopiero po trzech miesiacach,a jak zwolni mnie zakład to dostanę od razu.Wiadomo trudno się zyje w 4 osoby z jednej pensji- dlatego zalezy mi na tym zasiłku. Do pracy jednak ruszam dopiero w styczniu - jak wypali oczywiscie. Umowe mam na czas nieokreslony- okres wypowiedzenia u mnie to 3 miesiace,czy mozna go jakos skrócic??? Moja szefowa mówi że pójdzie mi ze wszystkim na reke tylko musimy cos wymyslic jak to zrobic. Może ktos wie i mi pomoze????Prosze.

Cześć Szefowa nie może cię zwolnić póki jesteś na wychowawczym - nie ma rady - chyba jedyny przypadek, w którym można to zrobić to upadłość zakładu. Musisz przerwać wychowawczy i wrócić do pracy choć na 1,2 dni wtedy może cię zwolnić.

Tak tak - musze przerwac wychowawczy wiem ale co dalej .Nie moge wrócic bo nie mam z kim zostawic małej.babcie pracują a żłobek odpada(nie ma miejsc).Powiedzmy ze fikcyjnie wracam na dwa dni i dostaję wypowiedzenie.Na wypowiedzeniu wykorzystuję urlop wypoczynkowy (14 dni ok.) a reszte mogę wziac bezpłatny za zgoda szefowej??? A czy mozna skrócic ten 3 miesieczny okres wypowiedzenia do jednego miesiaca??/Wtedy bym była tylko jeden miesiac bez pieniedzy. Chyba tak to wyglada.....co??

W kodeksie pracy jest napisane, że strony mogą po dokonaniu wypowiedzenia umowy o pracę przez jedną z nich ustalić wcześniejszy termin rozwiązania umowy: ustalenie takie nie zmienia trybu rozwiązania umowy o pracę - myślę więc że można skrócić wypowiedzenie do 1 miesiąca jeżeli wyrazisz zgodę.

Abab - dziekuje ci bardzo.Musze dalej rozeznac temat,ale juz wiem od czego zaczac.