Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość będę chciała ale później

zabawne różnice językowe w różnych rejonach Polski

Polecane posty

Gość nie filozofuj
tylko idz po pyry babo :classic_cool:

Gość opolanka opolanka
W kieleckim mówią "dwadzieścia czy" to znaczy 23

Gość dzun ślonzok
cu tam jezyk waży syx anie pierdoła:D u nos to nie po polsku sie godo ani tyż po niemiecu tylku po ślunzku ja gut gut :classic_cool::D:D

Gość jjjjjjjjaaaa
up

Gość kociewianka
nie wiem, czy juz bylo, ale u nas mowi sie "jaczka" na kurtke. :)

ja na studiach spotkalam kolezanke z cieszyna i u nich na cos zajefajnego mowi sie ze to jest DUPNE:-) U mnie to znaczy duże!

a u mojej babci na kopaczekę mówi sie KOPKA, na drogę-GOŚCINIEC, jak cie ktoś ochrzani mówią, że OPYSKOWAŁ, duży kamień to KAMYRDOLEC, a przełyk czy jabłko adama to GORZYL (czyt osobno r i z) ;)

Gość LIiiiiiiiiiiiiiiii
Hahaha, dobre:D:D:D

Gość ymbrykowska
papucie to kapcie

Gość dupa z króla

Gość na śląsku śmiesznie gadają....
:P

Gość Zapasówka
ryczka rządzi :classic_cool:

kolegow ze slaska pytalysmy kiedys z kolezanka "co bierzecie?" jak rozmowa byla o szkole mysleli ze nam chodzi o narkotyki, pierwszy raz sie spotkali z "co bierzecie" w odniesieniu do szkoly ;) albo "klapnij se" - nie zajarzyli o co chodzi:D

kociewie/kaszuby: wcapować sie-zmiescić się, buksy-spodnie,kameltrofit-dziurawa droga, jo-jako przytaknięcie:) kujawy/pałuki: na szagę-na skróty ,w domu się chodzi w laczkach, pajda,sznytka-kawałęk chleba,

Gość kluski z kujaw
mnie nie smiesza roznice jezykowe, co raczej dziwia np wlasnie te wszystkie stryjki, braty stryjeczne itd u nas sie mowi kuzynka, kuzn, ciotka, wujek :) a oprocz tego spotkalam sie z okresleniem katana na kurtke bodajze i male sprostowanie "jo" nie tylko znaczy tak :D to slowo ma szerokie zastosowanie, wyraza aprobate, zdziwienie, przytakniecie, oburzenie wszystko zalezy od intonacji i kontekstu :D

Gość maraaaa
u mnie na slasku mowi sie kufaja na kurtke, sztrykowac- robic na drutach, gelender- poręcz, gipsdeka-sufit, a dziołcha to po prostu dziewczyna:)pozdrawiam wszystkich slązoków

Gość cziqua
zaś- znowu kaj? - gdzie? nachtop- nocnik kibel- wiadro furgac- latac moplik- motorynka szychta- zmiana( w pracy) zicherka- agrafka batki- majtki byrna- żarówka gardina- firana, gardinsztanga- karnisz szipa- szufelka śmiatek- zmiotka karminadle- mielone na plac- na podwórko krałza- słoik kołoczek- drożdżówka lipsta- dziewczyna chaziel- wc:D babcio- babciu ujek- wujek nudelkula- wałek do ciasta kelnia- chochla ważecha - yyyydrewniana łyżka:D prezenty pod choinkę przynosi dzieciątko klomrojter- zyrandol bigel- wieszak szrank- szafa żadło- lustro fojera- ognisko trit- wycieraczka papyndekel- karton fucziny- futryny klara- słońce bryle- okulary ancug- garnitur- binder- krawat chasiok- śmietnik worek- bojtel flinta- pistolet luftbiksa- wiatrówka biksa-puszka

Gość ale piszecie
a piszecie źle- tak jak wcale w danym regionie sie nie mówi- robicie literówki- żal

Gość mieszkam na Śląsku
Na Śląsku okulary to chyba raczej brele a nie bryle. Piekarnik to brandruła a nie bratruła Hefty - to zeszyty a nie gazety. Rzić a nie żyć - dupa (ciężko to zapisać,, ani "i" ani "y") Do tych, co już się pojawiły, dodam jeszcze; filok - długopis kery - który tyta - czyli "róg obfitości" ze słodyczami, który dostają 1 września pierwszoklasiści I śląski żart - co to jest " nici w rzici?.............. Stringi. A spotkał się ktoś ze słowem " dopolony"? Używane, kiedymówi się o dziecku - że jest niesforne, niegrzeczne, psotne. Ale to już nie Śląsk.

Przeczytałam cały temat :) Jestem z Łodzi, o "angielce" i "migawce" już wspominano, ale z takich łódzkich wyrażeń kojarzy mi się: "jechać na Aleksandrowską" lub też "trafić do Kochanówki", czyli do psychiatryka przy ulicy A. Ogólnie połowę z tego, co pisaliście rozumiem dzięki niemieckiemu :) inaczej bym się za żadne skarby nie domyśliła, co niektóre słowa znaczą. Na "makaron" też mówi się u mnie "kluski", a ktoś przytaczał "wyglądać jak cieć w Boże Ciało" >>> u mnie się mówi "jak stróż w Boże Ciało" :)

Gość dolnoluzycki
Po dolnoluzycku (w koncu to Luzyczanie prawie Polacy): chrzcielnica - dupica chrzest - dupjenje

Nie czytałam całego tematu ale mogę dorzucić parę słówek od siebie. Jestem z Poznania. Niektórzy z tego co zdołałam przeczytać nie bardzo maja pojecie o naszym języku bo przekręcają słowa. ryczka - taboret pyry - ziemniaki szplejty - nogi kluber - nos bimba - tramwaj szneka z glancem - drożdżówka tytka - torebka zakluczyć - zamknąć na klucz łynty - zwiędnięte kwiaty ziemniaków śleperyby, parzybroda - zupy wielowarzywne kluberki - małe kluseczki Tych zwrotów najczęściej używają moi dziadkowie, ba one są u nich na porządku dziennym. :) Jak mi się coś przypomni to jeszcze coś dorzucę.