Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Asiołek18888

Szybkie,tanie potrawy z ryżu i makaronu....

Polecane posty

Gość znalazłam
jak mam dośc tradycyjnej pomodorowej i kotleta to robię np: chili z mielonym mięsem: - zeszklić drobno posiekaną cebulkę, dodać 15-20 dag mielonego mięska, posolić, można dodać trochę przyprawy np do grilla, podsmażyć, jak mięsko nie jest surowe dodać słoik sosu meksykańskiego albo słodko-kwaśy z biedronki (tani i dobry) , dorzucić puszkę odsączonej czerwonej fasoli ( w biedronce za grosze) dodać puszkę kukurydzy i torebkę ugotowanego wcześniej ryżu (najlepiej tego paraboiled żeby były całe ziarenka lekko twardawe). Wychodzi duży garnek sycącego pysznwego żarełka Uwielbiam to. - spaghetti z tuńczykiem : makaron wiadomo . Sos robię sama bo tych kupnych nie lubię - zasmażka z łyżki mąki i masła, rozprowadzam zimnym mlekiem (na oko ale ok pół szklanki) jak się zagotuje i zgęstnieje dolewam niecałą szklankę bulionu z kostki , dodaję słoiczek koncentratu pomidirowego, do tego puszka tuńczyka w sosie własnym , przyprawiam oregano i granulowanym czosnkiem. - czsami robię makaron canelloni - grube rurki - do których łąduję przesmażone mięsko mielone wymieszane z tartym żłótym serem , układam w naczyniu żaroodpornym , zalewam śmietaną wymieszaną z tartym żółtym serem i do piecyka albo mikrofalówki. - albo lubię jeszcze to - makaron (uwielbiam makaron ) - robię z niego takie gniazdo na talerzu, na środek duszony na łyżce oleju i zaprawiony łyżką śmietany szpinak z mrożonki , na wierzchu posypane paseczkami szynki i polane sosem serowym ( w kartoniku Winiary. Mniam. TEŻ NIE UMIEM GOTOWAĆ 15:06 coś na szybki łatwy obiad coś mi się jeszcze przypomniało bo teraz sezon np na piątek bez mięska - bakłażan kroję w plastry, posolić, poczekać aż puści sok, opłukać, osuszyć ręcznikiem, doprawić do smaku, panierka (obtoczyć w mące, w jajku, w bułce) usmażyć na złoto i np z ryżem, mniam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja gotuję ryż w bulionie i do tego obsmażam na patelni kawałki piersi kurczaka w przyprawach (ja lubię na ostro), potem mieszam mięso z ryżem, wlewam też do ryżu wszystko, co zostało na patelni. Naprawdę smaczne i bardzo szybko się robi. PS. Zamiast piersi z kurczaka użyłam kiedyś schabu i też było smaczne.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ciekawe, dzieki :) uwiebiam ryz i makaron ale juz nie mam totalnie pomyslow na robienie z tego żarełka i dlatego proszę Was o przepisy :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
moja siostra do ryżu robi malutkie klopsiki i obsmaża je na patelni z sosem (kupuje gotowe w słoiku), a ja lubię też mięso mielone z takim właśnie sosem obsmażone na patelni i podane z ryżem albo z makaronem. Spróbuj też \"Pomysł na...\" zapiekanka z serem albo z szynką, główny składnik to makaron i naprawdę są niezłe.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość moja propozycja
też lubię ryż i makaron więc mój patent na wykorzystanie jednego i drugiego w jednej potrawie , ja to robie do grilla najczęciej. gotuję ryż na sypko (musi być taki co sie nie rozpada po ugotowaniu, najlepiej paraboiled) , gotuję drobny makaron np malutkie muszelki, gwiazdki , muszą też być nierozgotowane, nieposklejane , w garnku na oleju podsmażam włoszczyznę z mrożonki (hortex włoszczyzna w paseczkach) ewentualnie dodaję troche pora bo tam jest mało , posolić oczywiście , jak warzywa zmiękną dodaję ryżu i makaronu i mieszam. Jak nie grill to do tego jakiś kawałek podsmażonej czy duszonej piersi kurczaka i sałata i jest dobry obiadek. A jak przy grillu to ostygnie to też jest dobre - taka sycąca sałatka.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość herbatka..
dziewczyny, jakie przyprawy dodajecie do makaronu z sosem pomidorowym?? Za chiny nie potrafie dobrze doprawic sosu, tak aby zabic smak przecieru. Podsmazam cebulke na patelni, dodaje sol i pieprz, do kubka wkladam lyzeczke przecieru, zalewam wrzatkiem i mieszam, wylewam to na cebulke i teraz pytanie jakie przyprawy dodac???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ostatnio moje potrawy z makaronu ograniczają się dol zagotowania gol i wymieszania z sosem bolonese / napoli z torebki :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do makaronu z sosem pomidorowy
oregano albo bazylia i czosnek.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
czesc dziewczyny:) ja tez jestem wielka fanka makaronow i ryzu, w ostatnim czasie robie czesto zapiekanki z makaronu, kaloryczne ale pychotka, robie czesto z sosem beszemelowo-serowym lub pomidorowym, prawie zawsze z miesem mielonym i warzywami.. moge podac przepis jak ktos chce :) co do ryzu, to uwielbiam z sosem seczuanskim uncle bens i kurczakiem albo chili con carne z wolowiny wlasnie z ryzem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość znalazłam
ja poprosze o przepis na tą zapiekankę :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość znalazłam
tak sobie myślę ... jak makaron to zaraz kojarzy się z włoskimi sosami a nasze poczciwe łazanki z kapustą?! Uwielbiam, dawno nie robiłam, właśnie mnie natchnęło i chyba dzisiaj zrobię ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość o noł
na samą myśl mam ślinotok i nie jest to przyjemne uczucie :o wolę z mięchem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tani prosty przepis na danie z ryżu - zabrać ze sobą 8-10 złotych, wyjść z domu i udać się na ryż smazony z kurczakiem do pobliskiej chińskiej restauracji. pycha :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość znalazłam
:D też często korzystam z tego sprawdzonego przepisu :D:D:D:D:D:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
albo gotuję ryż, odsączam, potem wrzucam do patelni w ktorej zrobil sie sos z proszku (oczywiscie sama nie umiem sosu zrobic ;P :)), mieszam z ryżem, potem nasaczam platy ryzowe, jak sie zrobia miekkie to nakladam na te platy ryz, nastepnie zawijam (tak jak nalesniki),do tego robie surowke, a jesli czasami zostaje mi za duzo ryzu, wtedy daje na talerz obok \'\'sajgonek\'\' i suroweczki i jem jem jem... :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jeszcze nie pani domu
Ja mam bardzo prosty sposób na bardzo dobry sos pomidorowy do spaghetti. Otóż podsmażam ok 2 cebule, dodaję ok 30 dag mielonego mięsa, następnie jedną kostkę rosołową( jaką akurat mam) rozpuszczoną w ok szkl wody, potem dodaję puszkę kukurydzy. Do tego cały mały słoiczek koncentratu pomidorowego(ja uywam tylko ten z biedronki bo jest fajnie przyprawiony, nie za kwaśny i daje fajny kolor). Na koniec ok 2 łyżek zwykłej mąki mieszam w ok 1/2 szkl wody zimnej i wlewam do sosu. Daję dużo ziół prowansalskich i czosnku(świeży , w mini kosteczkach lub granulowany). Bulgnie, zgęstnieje i gotowe

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość JGUSIA
Pare pomidorów ugotowac az pęknom skurki obrac je, pokrijc usmarzuc na patelni, osobno usmarzyc cebule,zmiszać doprawić i polac na przygotowany wczesniej ugotowany juz makaron smacznego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość JGUSIA
Jestem 5 lat po ślubie i czesto mężowi na śniedanie podaje jajecznice w pomidorach rodzina je uwielbia nawet mój 4 letni synek,jest najprościej ją przygotować i szybko,(Cebule smarzyć na ogniu az sie zarumieni dodac obrane pomidory,jak sie przysmarzy wbic jajka,)i śniadanie podane>

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kredka22
dla mnie najfajniejszymi szybkimi potrawami są nudle knorra :) a teraz najczęściej jem rosioł :) fajnie rogrzewająca zupka z bardzo smacznymi kluchami, zobaczcie jak chłopaków to rozgrzało http://www.youtube.com/watch?v=Z87nmN5xc54

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tancereczka_m
przepis na naprawdę fajne danie z ryżem; trochę poeksperymentowaliśmy z moim chłopakiem i stworzyliśmy ostatecznie coś takiego: sos: *puszka pomidorów bez skórki *duża cebula *podwójna pierś z kurczaka *sól, pieprz, papryka ostra *przyprawa curry *olej do smażenia Mięso usmażyć do miękkości, doprawić solą i pieprzem, odstawić; W garnku podsmażyć posiekaną cebulkę na oleju na szklisto,dodać pokrojone na kawałki pomidory i razem gotować aż sos się zagęści; wsypać pół torebki curry, dołożyć kurczaka doprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką (danie fajnie smakuje na ostro). Podawać z ryżem. Smacznego :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wolna i samowlona
salatka wartstwowa ugotowany ryz ogorek pokrojony w drobna kostke-kiszony kukurydza szynkaw paseczki albo tunczyk z puszki jajka gotowane na twardo-ja scieram na tarce ser zolty tarty i drobniutko sziekana cebulka albo por i majonez ryz, majonez pieprz, sol, jaja, majonez ryz...i tak warstwowo do konca skladników ....do lodowki na 2 h i smacznego..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość grazia6
jak to czytam to aż robię sie głodna... w jednej z wypowiedzi pojawiła się wzmianka o łazankach... jak się je robi?? lubie je ale nigdy ich nie robiłam:(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość madzia556
Niezbyt lubię łazanki, wolę kuchnię śródziemnomorską. Jeżeli szukacie fajnych przepisów na dania z makaronem to polecam blog http://ucztujemy.pl/ Kilka przepisów już wypróbowałam i wyszły pyszności. Szczególnie makaron w sosie serowo-ziołowym :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość inbox(1)
na 3 osoby szklanka ryzu 2 udka z kurczaka pol cebuli pol szkalnki mrozonego groszku 6 pieczarek kostka rosolowa ryz gotujemy na poltwardo, udka obieramy, kroimi miesko w drobniutkie kawalki podsmazamy z cebulka. do naczynia zaroodpornego wrzucamy ryz z kurczakiem i cebulka, groszek, pokrojone w plastry pieczaki. zalewamy kostka rosolowa rozrobiona w szklance wody. w 200 stopniach pieczemy przez 25 minut. gotowe:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość inbox(1)
schab, ale moze byc tez inne, tansze miesa, w sklepach mozna dostac cos co nazywa sie skrawki a jest naprawde dobre i tanie, kroimi w drobne kawalki podsmazamy na patelni z cebulka i dekilatem. rozrabiamy kostke rosolowa w szklance wody zalewamy mieso dusimy. papryke czerwona kroimi w plastry wrzucaly do miesa. gotujemy ryz, w zaleznosci od tego ile osob, tyle torebek. na ryz nakladamy mieso z papryka i polewamy sosem:) ulubiona potrawa mojego synka:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×