Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

moon

Ile powinien noworodek przybierać na wadze tygodniowo?

Polecane posty

Moja ważyła w dniu urodzin 3100, po 34 dniach, czyli w dniu wypisu ze szpitala miała 2850, po 7 dniach 3000 a teraz, gdy ma 25 dni waży 3060. Karmię ją piersią i obawiam się że za mało przybiera na wadze :(

no nie wiem co robic... zastanawiam sie czy nie mam za mało mleka, bo pozniej zaczełam karmic, ponieważ miałam cesarke. Zastanawiam sie tez , czy nie zaczac dokarmiac małej butla, bo i tak daje raz dzienie od 30-60ml mieszanki, poniewaz w ten sposób podaje jej krople z witamina k. Poza tym chyba czesciej bede musiała ją karmic w nocy, poniewaz potrafi przespac 4-5 godzin, a pediatra mówił zeby nie budzic. Wtedy tez mało je; tylko z 1 piersi, a w ciagu dnia zazwyczaj ssie z obydwu. Co radzicie?

Moon rada naszej neonatolog i pediatry z centrum - w dzien karmic co 2h nawet przez sen a w nocy nie dawac spac dluzej niz 3h, tzn brac dziecko i karmic je bez rozbudzania. Polozna powiedziala ze kilka razy trzeba przystawic z jednej piersi tak zeby ja dobrze oproznila (i zjadla najlepsze mleczko) lub jesli je z jednej to trzymac powyzej 10min bo wtedy jest najwartosciowszy pokarm dopiero. ze sztuczna mieszanka bym sie wstrzymala chyba ze zaleci pediatra i powie jaka, jesli masz podejrzenie ze moze miec mala alergie to polecam nutramigen, smierdzi straszliwie ale nie uczula maluszkow. ps. sandrine to moje dziecko jest po powaznej operacji nie moon :)

aha i jeszcze co do ilsoci mleka ja tez mialam cc zaczelam odciagac pokarm dopiero nastepnego dnia po poludniu a dziecko nakarmilam pierwszy raz na 11 dobe po cc (wczesniej tylko odciagalam laktatorem) i teraz zalewa mnie mlekiem co rusz tak ze czasami smieje sie do meza ze mimo wkladek wygladam jak lajza taka po nocy zalana jestem mlekiem ;)

u mnie karmienie zazwyczaj trwa bardzo długo: w dzien to około 30min z jednej piersi, a najdłużej mała ssie nad ranem; wtedy po około 45 minut z kazdej piersi, bo oczywiscie przysypia przy jedzeniu :O jak byłam w szpitalu i nie miałam pokarmu, to pediatra zalecił mi bebilon 1

Moon co lekarz to opinia ja tylko napisalam jakie zalecenia slyszalam od pediatry w centrum zdrowia dziecka i co z reguly zaleca neonatolog z poradni ryzyka okoloporodowego. nie wiem jak ma sie bebilon do alergii ale nutramigen jest z tych pewniejszych (widzialam na innym temacie ze masz watpliwosc czy mala ma potowki czy alergie stad ten nutrramigenowy pomysl)

laktaorem to niestety niewiele odciągam, nawet na 1 posiłek nie starczy :(, więc jak zostawiam mała w domu, bo musze cos załatwic na miescie to tez daje butelke, a do tego to co uda mi sie odciagnąć. Chociaz dzisiaj pediatra powiedzial mi, że dziecko więcej wyssie niz laktator

Gość OlaOlaa
Minimum 20g dziennie, czyli 140 tygodniowo. W ciągu pierwszych dwóch tygodni dziecko powinno wyrównać wagę urodzeniową. >moon - na moje oko Twoja Mała przybiera za mało - idz do pediatry, niech zadecyduje, czy dokarmiać sztucznym, czy walczyć o laktację.

Moja córka cały dzien płacze, pręży się i ma twardy brzuszek. Jak daje jej pierś, to rzuca sie na wszystkie strony, odpycha sie i nie chce ssać. Jak dam butelkę to normalnie je. W nocy natomiast ładnie je z piersi. Wczoraj jak byłam u pediatry to kazał karmic tylko piersia jak najwięcej. Nie wiem co robic w tej sytuacji skoro nie chce jeść i słabo przybiera na wadze.

Moon skonsultuj sie z jeszcze innym pediatra. jesli mala placze krzyczy i prezy sie to nie ma sensu jej na sile cycka wpychac.a moze ty ja w jakiejs innej pozycji w nocy karmisz?? jesli juz nie uda ci sie karmienie w dzien z piersi to odciagaj mleko w butelke i tak probuj podawac. no i po 7dniach koniecznie idz na kolejne wazenie

Moon tak sobie pomyslalam ... czy te porezenie to aby nie kolkowe? nie wystepuje przypadkiem o tej samej porze kazdego dnia? czy to moze bylo dzisiaj jednorazowe?

też mi sie wydaje, że to kolka, bo zawsze zaczyna sie po południu, a dzisiaj jeszcze rano było troche płaczu, (czy kolka moze pojawic sie dwukrotnie w ciągu dnia?) Dzisiaj dałam małej koperek do picia (rano) i jej przeszło a wieczorem czopek vibrucol i było po nim jeszcze gorzej ale w koncu usnęła. Mam zamiar pojechac jutro do neonatologa w szpitalu gdzie rodziłam, ale nie wiem czy mnie przyjmą. Podobno do miesiąca od dnia urodzenie maja taki obowiązek, ale wczesniejja byłam nie chcieli mnie przyjac {corka miała problem z pępkiem} to kazałam im napisac oswiaczenie ze mnie nie przyjma i w koncu przyjeli. Do jakiego lekarza najlepiej udac sie z tym problemem? Bo pediatra nie ma za bardzo pojęcia o karmieniu. Moze do poradni laktacyjnej? Czy lepiej do neonatologa?

Moon ja mysle ze i poradnia laktacyjna (ze dziecko sie nie najada i nie chce ssac piersi) i neonatolog to miejsca gdzie powinnas skierowac swe kroki. a jesli idzie o leki na kolke to maz spory wybor, tutaj sa przykladowe Esputicon (Dimethicone) Espumisan (Simethicone) Sab Simplex Infacol Gripe Water Plantex

no i w koncu wyjasnilo sie byłam w poradni zaburzen laktacji, żeby skonsultować z doradca laktacyjnym plan działania. Zaczelismy od zwazenia małej i okazało sie, ze dobrze przybiea na wadze, bo wazy 3600 a nie 3060 jak mnie poinformowali w przychodni. Pokazałam tez w jaki sposób przystawiam dziecko do piesi i okazalo sie ze ciut za płytko, bo nie zgniatam otoczki piersi w \"kanapke\" jak to okresliła pani, ktora jest specjalista od karmienia, a takze nosek nie dotyka mocno do piersi (wydawało mi sie że mała moze sie udusić, wiec przytrzymywałam piers palcem). Powiedzialam jej tez o kolkach i okazalo sie ze to nie kolki, tylko ze dziecko jest nienajedzone (bo w czasie kolki nic nie chce jesc, a moja corka zawsze z butelki chetnie zje). No i technika ssania jest zaburzona przez dawanie butelki i smoczka i dziecku nie chce sie wysilac. Mam dawac na lyzeczce z miarką odciagniety pokarm, jesli juz nie daję rady karmic lub słabo leci z piersi. Ale nie bardzo mi to wychodzi, wieksza czesc sie wylewa, albo mała sie krztusi, bo za duzo leci. Moze ktoś (moze Ty Anezka ) wie jak korzystac z takiej łyzeczki? Czy trzeba wkładac ja do buzi, czy moze opierac na wardze? A jak z innymi sposobami karmieniaoprócz butelka\\/ Czym jeszcze mozna? Strzykawką??????

Gość martwiaca
moja coreczka w pierwszych tygodniach przybierala ok 300gr na tydzien teraz ma niecale 4 miesiace i przybiera ponad 500gr na miesiac zamartwiam sie ale tak jak pisal ktos wczesniej taka jej uroda bo na sile cyca jej nie wcisne a rozwija sie zdrowo i jest bardzo madra wiec musze sie uspokoic

Czesc mamy:)Moj ,mateuszek urodzil sie z waga 4.02 po kilku dniach wazyl 4110 a dzis(w 11dniu)4270:)Mysle ze prawidlowo przybiera na wadze,co myslicie??A tak sie martwilam na poczatku ze go przekarmie-zjada ok 120ml na 3,4 godz...(mleko bebilon)Gdy dawalam mu mniej strasznie wrzeszczal (nie wiedzialam czemu)az w koncu zaufalam swojwj intuicji i dalam mu wiecej:)jestem zadowolona tfu...tfu....