Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niby-- pracodawca

Macierzynsi i wychowawczy opiekunka-prosze o pomoc

Polecane posty

Gość niby-- pracodawca

Niecałe dwa lata temu zdecydowałam sie na zatrudnienie opiekunki do mojego wówczas trzy letniego synka.Po miesiącu okresu próbnego podpisalismy z nia umowe na okres dwóch lat.Po ponad miesiacu pracy opiekunka przynosi zwolnienie L4 powiedziała że jest wciay .Nie jestem osobą złosliwą i dziewczyna ta ta skorzystała z urlopu macierzynskiego jak i z wychowawczego.Problem polga na tym że za parę miesiey konczy sie umowa-a ona wczoraj dzwoni że znów jest W ciazy i chce sie spotkac na rozmowe.Napewno chce iść na macierzynskie a pózniej wychowawczy. Moje pytanie brzy-czy musze jej przedłuzyc umowę aby korzystała z urlopu wychowawczego na drugie dziecko?

Gość niby-- pracodawca
proszee was bardzo o rade za godzine mam spotkanie i nie wiem co mam jej powiedziec

Gość z tego co mi sie wydaje
to raczej bedziesz musiala jej przedluzyc umowe do dnia porodu. Jak dziewczyna urodzi to automatycznie umowa sie rozwiazuje a ona bedzie pobierac pieniadze za urlop macierzynski z ZUS. Wychowawczego juz raczej nie dostanie

Gość wiesz wydaje mi sie
że w swietla prawa to ona moze tak zrobić niestety ale na 100% pewnosci nie mam

no wlasnie - a jaka to umowa?

oplacasz za nia skladki na ZUS?

bo macierzyński nie przysługuje z tego co wiem przy umowach zlecenia i o dzieło dziwne gdybyś zatrudniła ją na normalną umowę o pracę

a czasowa umowa o prace ulega przedłużeniu tylko do dnia porodu (jeśli kończy się wcześniej)

no dokladnie jesli jest umowa na czas okreslony i pracownica zajdzie w ciaze to umowe przedluzasz tylko do dnia porodu (wg [prawa pracy) no chyba ze pracownica jest tak cenna ze chcesz ja miec dla siebie - wowczas mozesz jej dac nawet na czas nieokreslony - ale tylko jesli chcesz

Gość niby-- pracodawca
umowa jest na czas okreslony,jestem osoba prywatna.Z tego co wiem to za miesiac poród

raczej nie bedziesz musiala jej przedluzac tej umowy skoro jest na czs okreslony teraz urodzi, zaplacisz jej za macierzynski i wychowawczy ale tylko za okres do konca umowy i mysle ze na tym sie skonczy

Gość niby-- pracodawca
szczerze powiem ze wolałabym "miec ja z głowy" ona rodzi za miesiac a umowa będzie jeszcze wazna pare misiesecy po porodzie wszystkim formalnosciami musze zajmowac sie sama nie mam ksiegowej

skoro masz spotkanie za godzine a do konca umowy masz jeszcze kilka miesiecy to powiedz jej ze na dzien dzisiejszy twoje stanowisko w tej sprawie jest takie, ze uwazasz, ze umowy nie nalezy przedluzac i ze w dniu dzisiejszym nie jestes w stanie dac jej odpowiedzi przejdz sie pozniej do inspekcji pracy - tam otrymasz informacje za darmo :)

Gość niby-- pracodawca
ale ona pobiera cały czas wychowawcze za pierwsze dziecko

a macierzyńskiego to w ogóle nie płaci pracodawca tylko przez m-c??? a potem zobowiązanie przejmuje ZUS?? a wychowawczy to nie wiem jak ale w tym momencie to chyba nie będziesz już pracodawcą w świetle prawa więc cię to nie obchodzi

aaa pomyłka - umowa kończy sie PO porodzie więc tylko za okres do końca umowy i nie przedłużaj - co to za opiekunka, która sie nie opiekuje

albo zadzwon do pipu nawet teraz moze jeszcze pracuja ale najlepiej sie do nich przejdz - bedziesz miala 100% pewnosci co do tego jak postapic dzis powiedz tej dziewczynie, ze musisz sie dokladnie zorientowac jak wyglada ta sytuacja w swietle prawa pracy i nie poddawaj sie jesli bedzie naciskac do konca umowy zostalo jeszcze kilka miesiecy wiec masz czas zeby znalezc rozwiazanie i potrzebne informacje

Gość niby-- pracodawca
dzieki za odpowiedzi zrobie ta jak mi radzicie-dzis ją zbyje a jutro sie dokładnie dowiem jak to jest

no wlasnie-nie daj sie wkrecic w PIPie wszystko Ci powiedza wez ze soba ta umowe i opisz sytuacje - zwlaszcza, ze po dzisiejszej rozmowie bedziesz miala jasnosc powodzenia 🖐️

Pracuje w kadrach więc moze coś pomogę Jeśli dziewczyna jest obecnei w ciaży a umowa kończy sie np. za trzy miesiace i do tego czasu zdaży urodzic to dajesz jej tylko macierzyński do dnia rowiazania umowy i przekazujesz dokumenty do zusu oni tam dalej zajmują sią nią :) a z toba ta pani sie żegna i nei jest już twoim pracownikiem. jeśli zas umowa kończy sie np.10.10 a dziewczyna nadal jest w ciaży to musisz przedłuzyć umowę do dnia porodu a potem dokumenty przekazujesz do zusu - umowa automatycznie rozwiązuje sie z dniem porodu. Co do wychowawczego to oczywiscie jeśli wykorzysta macierzyński u ciebei mozesz jej przedłużyć umowę i wtedy ma wychowawczy (prawo do neigo nabywa po przepracowaniu 6 miesiecy) ale to jest juz twoja dobra wola . Pozdrawiam