Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hmmhmhmhm

Alimenty krok po kroku.

Polecane posty

Gość hmmhmhmhm

Czy ktos moglby mi podac kilka wskazowek..?? Od czego zacząć?? Mozna jakos polubownie, czy trzeba zasadzic... zaznaczam, ze sa mi potrzebne do urlopu wychowawczego ...i dodatku jako samotna matka.. ... oraz rodzinnego.. Dziekuje z gory:)

Gość podnossssssssssze

Alez to nie jest taka prosta sprawa, wszystko zalezy od faceta. Chce płacic, czy nie?? Ja jednak mimo wszystko dac sprawe do sądu, bo nawet jak chce płacic dziś to nie wiadomo kiedy zmieni zdanie. Ale nie bardzo rozumiem po co Ci alimenty do rodzinnego??

Gość hmhmhmhmmm
Do rodzinnego biora dochod prawda?? Nie mozna perzekroczyc chyba 504 zł ... a ja jako samotna matka... musze miec zasadzone alimenty.. bo eszcze sie moze okazac ze przekrocze to 504 i bedA MOGLI MI NIE DAC RODZINNEGO.. A CO DO OJCA DZIECKO TO CHCE PLACIC... Z TYM, ZE NIE WIEM JAK TO SPRAWNIE I W MIARE SZYBKO ZORGANIZOWAC:O

Gość poooooooooodnossze

bylam w takiej samej sytuacji,tez biore rodzinne,napisze co ja zrobilam.Z racji tego ze ojciec mojego dziecka byl niewyplacalny,zlozylam sprawe do sadu o alimenty od jego rodzicow,ci z kolei poprosili czy niemoglabym wycofac pozwu a wtedy oni polubownie beda dawac mi kase co miesiac do reki,zgodzilam sie i tak wlasnie jest do dzis,to oni mi placa.Ale byla kiedys sytuacja taka ze do rodzinnego musialam przedstawic dokument tzn odpis wyroku sadu z wysokoscia alimentow oraz wniosek od komornika ze pozwany jest niewyplacalny,lub ile wplacil powiedzmy w danym roku i to wszystko bylo wliczane do dochodu,oprocz wniosku z urzedu skarbowego.Pozatym kwota alimentow dawana do reki tez jest wliczana do rodzinnego tylko trzeba napisac oswiadczenie ze sie dostaje i ile miesiecznie,podpisac i zaniesc do miejsca gdzie wyplacaja zaslek rodzinny.Dodam ze jesli jestes samotna matka i dostajesz jakies alimenty od ojca dziecka to dostajesz tylko 48 zl na miesiac tak jak ja zreszta,jesli nie dostajesz alimentow wtedy po przedstawieniu odpowiednich dokumentow o ktorych wspomnialam wczesniej,mozesz ubiegac sie o dodatek na rzecz samotnego wychowywania dziecka ktory wynosi bodajze 175 zl no i plus te 48 zl.Jak bedziesz miala pytania to pisz,chetnie napisze co bede wiedziala bo sama juz sie nachodzilam swego czasu za tym.pozdrawiam,pa.

Gość hmhmhmm
Sytuacja wyglsaada nastepujaco.. : ja jestem z ojcem dziecka z tym, ze chwilowo nie mozemyy sie pobrac.. Wiec chceielibysmy skorzystac z tey sytuacji... chociazby materialnie..:O Wiec te alimenty chcialabym miec zasadzone jak najnizsze zeby nie prekroczyc zadnych progów docchodowych.. A z tego co wiem one musza byc zasadzone przez sad... :O Czy wystaRCZY JAKIS PAPIEREK, ze on mi daje tyle i tyle?? wlasnie w tym problem:( Bo jesli nie bede samotna matka to rodzinnego moge nie dostac.. a i wtedy tego dodatku 160 zł..:O

ja dostaje samo 48 zl,bo ojciec dziecka placi co miesiac a w zasadzie jego rodzice,teraz sytuacja sie nieco zmienila jesli chodzi o zasilek rodzinny i ten dodatek,jesli dostajesz z gminy dodatek do rodzinnego czyli te 175 zl to automatycznie urzad gminy kieruje sprawe do komornika w celu wyegzekwowania od pozwanego tej kasy co placi ci gmina i tu zaczynaja sie dla ojca dziecka wielkie problemy bo komornik go nachodzi i robi wszystko aby te pieniadze wyciagnac.Idz do sadu rodzinnego,napisz oswiadczenie typu: Oswiadczam ze ojciec mojego dziecka.........(imie i nazwisko)placi do rak matki dziecka.....(imie i nazwisko)jako przedstawicielki ustawowej dziecka....(imie i nazwisko dziecka)comiesieczna kwote do rak wlasnych w wysokosci....(kwota),sprawa wiec zostala zalatwiona miedzy rodzicami polubownie.No i twoj podpis i podpis ojca,nie wiem ale chyba dolaczyc trzeba odpis aktu urodzenia,sprawa jest wtedy zalatwiona szybko,bo jak ja zlozylam wniosek do sadu o alimenty to dostalam wezwanie dopiero po 3 miesiacach.

jesli chcesz dostawac dodatek wtedy trzeba to podanie napisac do sadu o alimenty i dopiero czekac na termin rozprawy ok 3 miesiecy,na sprawie sad zasadza kwote alimentow i ojciec musi placic,wtedy jesli nie placi to idzie sie do komornika i bierze zaswiadczenie ze jest ojciec dziecka niewyplacalny,bierze sie to zaswiadczenie i idzie do urzedu hminy i przedstawia w celu takim zeby dostawac te 175 zl,jesli oni rozpatrza pozytywnie to dostajesz normalna kwote zasilku rodzinnego 48 zl i dodatek 175 ale sprawa z komornikiem wciaz trwa i bedzie on nachodzony caly czas,wiec jak jestes z ojcem dziecka i niechcesz mu narobic nieprzyjemnosci to na pismie piszesz tak jak wspomnialam kwote ktora on ci placi i wtedy dostajesz tylko 48 zl.

Gość ja lubie tak robic
Piszesz pismo do sadu rodzinnego "Zwracam sie do Wysokieog Sadu" z wnioskiem o przyznanie swiadczen alimentacyjnych wysokości.... (polecam pisac procentowo - on dostanie podwyzke wpracy i Ty tez) np. 50 % uposazenia moejgo bylego meza/ojca mojego dziecka.... (imie nazwisko), na rzecz naszego maloletniego dziecka (imie nazwisko, data urodzenia) W załącznikach: odpis atu urodzenia dziecka, zaswiadczenie o Twoich dochodach, zaswiadczenie z urzedu miasta o stanie majatkowym Twoim i meza, odpis aktu malzenstwa/rozwodu. " jesli ojciec dziecka sie zgadza na wysokosc alimentow, jest to do zalatwienia w czasie do 2 meisiecy

Uważaj!! Jesli mieszkacie z ojcem razem, i macie wspólne gospodarstwo domowe to zasiłek dla matki samotnie wychowywującej dziecko nie należy Ci się!!!!!!! Mam niestety przykre doświadczenie z ta sprawą, też tak brałam ten zasiłek, na zasadzie, że nie jestesmy małżeńswem. Teraz juz tak nie można. Ja muszę zwracać niesłusznie pobrany zasiłek. Czasami warto sie zastanowić, bo chciwość ( nie ma się co czarować) zaślepia nam oczy na pewne rzeczy.

Gość hmhmhmh
no tak.. domyslam sie... ale jestem zameldowana sama.. dziecko urodzxi sie za jakis tydzien.. a on jest zameldowany u siebie... a wytlumaczenie moze byc takie, ze przyjezdza do dziecka i nocuje u rodziciow, bo ma 100 km z domu:O tak mi sie wydaje. Monias ..ale po co ten komornik skoro on chce placic.. zalezy mi tylko czy mozna to jakos polubownie bezsadowo zalatwic.. zeby nie bylo rozpraw i td...,ale zeby jednoczesnie przedlozyc to ..i dostac zasilek rodzinny:O ale zagmatwalam:O

Gość hmhmmhhm
hmm i jeszcze jedno, ale moze zaczne od poczatku: Urodze wprzyszlym tyg., jestem zameldowana sama w mieszkaniu... wiem, ze nalezy mi sie becikowe, ale jest jeszcez jakis dodatek 1000 zł jednorazowo jesli sie nie przekroczy 504 zł dochodu, a ja tego z dzieckiem nie przekrocze pzreciez... to czy to dostane?? Bo ostatnio czytalam, ze ten tysiac dostaja osoby, ktore maja zasilek rodzinny... i tak bledne kolo...

mój były partner z którym mam dziecko przestał mi dawać pieniądze na małego,sam też mu nic nie kupował.Złożyłam pozew do sądu,sprawa odbyła się bardzo szybko,przyznali mi 280zł.Potrącają mu je z kuroniówki.Składałam papiery na rodzinne i zaznaczyłam,że jestem samotną matką(teraz już nie bo wyszłam za mąż :))) ) to dowiedziałam sie ze nie należy mi się ten dodatek dla samotnych matek,bo mam przysądzone alimenty

a jeśli tak dobrze żyjecie to możecie sami się dogadać,chociaż dla mnie ten były tez na początku płacił,potem przestał dlatego poszłam do sądu.Potem żeby było jeszcze ciekawiej przestał mi płacić to co sąd mu kazał więc poszłam do komornika

Gość hmm...hmm
ok.. czyli reasumujac.. aby ubiegac sie o zasilek rodzinny musze dostarczyc zaswiadczenie o dochodach i nasza spisana umowe (potwierdzobna nitarialnie???) ze mi placi alimenty? wtedy dostane ten drugi tysiac do becikowego??

ja urodzilam prawie 4 lata temu,wtedy jeszcze niestety becikowego nie bylo,ale z tego co sie orientuje to becikowe jest dla kazdej matki,niezaleznie od dochodow i stanu cywilnego czyli jednorazowo wyplacaja 1000 zl po wczesniejszym zlozeniu w gminie odpisu aktu urodzenia nie pozniej niz kilka tygodni po porodzie,dokladnie nie wiem ile.Ale jesli mieszkasz z partnerem czyli z ojcem dziecka to nie radze wnosic podania o przyznanie dodatku do zasilku rodzinnego,to sa pieniadze ktore otrzymuje sie tylko wtedy gdy mieszka sie samotnie z dzieckiem,dochod nie przekracza 504 zl i jesli komornik zaswiadczy ze ojciec dziecka jest niewyplacalny.Znam przypadki gdzie malzenstwa po wiesci ze wchodzi ustawa o becikowym natychmiast wziely rozwod w celu uzyskania latwych pieniedzy,a \"byly\"maz mieszkal dalej z zoną,ale to jest sytuacja ze tak powiem karalna i raczej niedopuszczalna wiec raczej nie radze z tego kozystac,zawsze znajda sie jacys \"pomocni\"sąsiedzi ktorzy moga doniesc o faktycznej sytuacji panujacej w domu.

umowa w moim przypadku byla spisana przeze mnie i niedoszlych tesciow w sądzie rodzinnym i tam przez nas podpisana,bez zbednych formalnosci.

a dodatek do zasilku 175 zl dostajesz tylko wtedy gdy ojciec nie placi i komornik go sciga i masz to udokumentowane ale takie wyjscie mija sie z celem w twoim przypadku.