Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość spironol30

spironol na tradzik-czy aby na pewno

Polecane posty

Gość spironol30

czy ktos moze mi odpowiedziec na pytanie czy spironol ktory przepisał mi lekarz jest na tradzik... czy ktos uzywał takiego specyfiku i mial efekty czy to nowatorstwo?

Gość od=powiedz
spironol dziala antyandrogennie

Odnawiam pytanie A dokładniej - chodzi mi o to czy Spironol może zmniejszyć koszmarny łojotok??? Nie tylko twarzy:-/ I czy można to zażywać razem z Yasmin lub Yasminelle? Czy nie obniża ich skuteczności? Yasmin zawiera drospirenon - a to jakaś pochodna spironolaktanu Bardzo proszę o odpowiedź

Gość ....--..--.-..-.-

Gość eee tam piąta woda po
kisielu. Sironol jest przede wszystkim moczopędny i to jest jego główne działanie.Na trądzik REWELACYJNY jest żel Clinzacne-tylko na receptę, również dobry jest na łojotokowe zapalenie skóry

Spironol podaje się tym osobom u których trądzik ma pochodzenie nadnerczowe tzn. nadnercza wytwarzają za dużo testosteronu, androstendionu. Yasmin nie ma działania moczopędnego, ma takie działanie że nie zatrzymuje wody w organziźmie. Drospirenon jest najbardziej w swym składzie zbliżony do wytwarzanego przez organizm progestagenu.Trzeba poznać przyczynę trądziku tzn. zrobić analizy hormonów, usg nadnerczy, jajników, tarczycy i dopiero leczenie.

dzięki dziewczyny za zainteresowanie eee tam piąta woda po - Spironol na 100% jest antyandrogenny. Tylko jestem ciekawa jak działa w praktyce:) Podobno u mężczyzn może nawet wywołać ginekomastię (wzrost piersi) żołnierka - niekoniecznie na nadnerczowe. W ogóle na osłabienie działania androgenów. Mialam dokładne badania hormonalne, nie wynika z nich jednoznacznie przyczyna. W każdym razie androgeny (być może właśnie w normie) powodują niepękanie pęcherzyków, nie mam owulacji. Więc coś jest na rzeczy... Testosteron w normie, w górnej granicy ale w normie. 17-oh progesteron w normie(a to już wyklucza nadnercza), dheas w górnej granicy normy(jeszcze odrobina i byłby przekroczony), androstendion nie badany.

a i ja nie wyszukałam tego leku gdzieś w internecie:) tylko ginekolog chciał mi go przepisać na łojotok i wypadanie włosów ale na razie próbujemy z czymś innym u endokrynologa. http://www.polfa-grodzisk.pl/index.php?path=oferta/leki_ludzkie/grupa_2/spironol_100&lang=PL Nie mam trądzika i nigdy nie miałam, tzn takie grudki podskórne - ogromne zaskórniki zamknięte. Usuwam u kosmetyczki ale odrastają:-/ Używałam już setek śródków... ale żaden nie zmniejsza łojotoku...

Gość ....--..--.-..-.-

Gość to ja - pomarańczowy nickt
"REWELACYJNY jest żel Clinzacne-tylko na receptę" - nie Clinzacne, tylko CLINDACNE. I faktycznie jest bardzo dobry.

Gość ....--..--.-..-.-

Gość ....--..--.-..-.-

Gość sabi83
Tak spironol działa na trądzik i zaskórniki..przynajmniej mnie pomógł:) Trądzik u kobiet jest często powodowany przez zaburzenia gospodarki hormonalnej a zwłaszcza nadmiar androgenów. Przez swoje działanie antyandrogenne zmniejsza łojotok i powstawanie zaskórników..jak dla mnie strzał w dziesiątke!

Gość spironolka
A powiedz mi sabi jaka dawke zazywalas??? 100 mg raz dziennie? Prosze o dopowiedz!!!!

Gość paplinka1987
Witam Biore spironol juz od 7 miesiecy dawka 100 ,lek ten bardzo mi pomogl z tradz\ikiem oraz z nadmiernym owlosieniem.Chcialam sie dowiedziec czy ktoras z was ma histuryzm i haszimoto ,poniewaz glownie przez moja niedoczynnosc mam problem z nadmiernym owlosieniem i tradzikiem ktory strasznie zniszczyl mi cere .Iteraz moje pytanie czy w tym wypadku ktoras z was przy wyregulowaniu poziomu tarczycy odstawila spironol ,czy jest to mozliwe czy problem owlosienia i tradziku wrocil gdy odstawilo sie tabletki. Wiem ze leczenie jest dlugoletnie .Jezeli ktores z was pomogl to jak dlugo stosowalyscie lek.

Gość oluuusss4
Biorę Spironol 100 już ponad miesiąc. Przepisał mi go ginekolog w związku z problemem trądzikowym. Już po niecałym miesiącu zauważyłam zmiany. Moja skóra jest czysta bez trądziku.

Gość nataliaaaaaaaaaaaaa
hej zazywam juz 5 miesiac yasmin i oczywiscie tradzik dalej jest taki sam.....w sumie po tylu latach powinnam sie juz przyzwyczaic mam wysoki testosteron i prolaktyne! czy kto smoze mi udzielic info czy moge brac jednoczescnie spironol i yasmin?????!!!!! z gory dziekii!powodzeniaaaaaaa

Gość gość
Kochane. Jesli tzw.tradzik młodzieńczy przedluza się,tzn.jesli okres dojrzewania macie za sobą a tradzik na twarzy,pierwszą rzeczą jaka zrobcie to badania hormonalne. Nie do kosmetyczki na kwasy,mikridermabrazje itd.itp. bo to tylko pogorszy sprawe. Wiem cos o tym,mam 33 lata a na twarzy blizne na bliznie a pomiedzy tradzik. Kilkanascie lat nikt nie mogl mi pomóc. Ani dermatolog ani ginekolog. Dopiero teraz okazalo sie ze mam hashimoto i podwyzszone androgeny,obydwie przypadlosci powoduja tradzik. Moja endo przepisala mi spinorol i tabletki antykoncepcyjne jednoczesnie. Uwaga ,przy spironolu wykluczone jest zajscie w ciaze gdyz ten lek powoduje powazne uszkodzenia plodu. Jestem ciekawa efekrow,napewno sie nimi podziele. jesli bedą oczywiscie :-)