Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

aneta wiedeń

czy w Polsce nadal imie dziewczynki musi sie na litere a konczyc?

Polecane posty

nigdy nic nie wiadomo, poza tym prze najbliższe 10 lat szanse na obywatelstw norweskie raczej marne, więc dziecko właśnie w Polsce trzeba będzie zarejestrować.

do fallen-star. no to niby tylko imie a tyle halasu wywoluje.ja juz z roznymi opiniami sie spatkalam i w sumie nadal nie wiem jak jest.boje sie tylko o to ze nadajac w wiedniu imie nadin-bede musiala potem spolszczyc- czyli nadina lub nadja a w przyszlosci moga z tym byc niezle jaja w dokumentach a nie chce niepotrzebnych klopotow.

Gość zgadzam się absolutnie
też macie problemy dawajcie imiona jakie chcecie byle się potem dzieci nie musiały wstydzic

ponoć w polskich urzędach jest tak, że wszystko zależy o urzędnika. Jak się uprze, to nie zarejestrujesz takiego niepolskiego imienia, ale znowu jak trafisz na kogoś spoko, to przymknie oko. Chyba powinnaś wybrać się do UG i po prostu się zapytać

tak pewnie bedzie najprosciej. myslalam ze na forum ktos pomoze ale skoro to od urzednikow zalezy to trzeba faktycznie w swoim urzedzie w polsce spytac.

a kto wam powiedział ze musi sie konczyc na a? wcale nie musi teraz w polsce jest tyle durnych imion ze juz nic nikogo nie zdziwi a zwłaszcza urzednika

odkad Polacy wyjechali po chleb do innych panstw przwoza rozne dziwactwa i nikogo juz nie zdziwi jak nadacie swoim ;polskim\" dzieciom najdziksze imiona np O2.pl tez mozecie im dac

Imię nie musi się kończyć na \"a\". Moja kuzynka ostatnio rejestrowała swoją córeczkę- Noemi i urzędnik nie robił żadnych problemów. Wydaje mi się, że to zależy od urzędnika, ale weź pod uwagę, że moja kuzynka mieszka w Polsce, ma męża Polaka i w jej przypadku rzeczywiście mogły być problemy z tym imieniem, ale na Twoją korzyść przemawia fakt, że na stałe nie mieszkasz w Polsce. Także nie przejmuj się.:)

Gość nigdy nie było takiego wymogu
by imie musiało sie konczyc na a skad wam to do głowy przyszło? sam kwiat" inteligencji" wyjechał i zadaje najdurniejsze pytania

noemi ło losie co za kretynskia nazwa hahahahahahahah ja dam swojej na imie Sexi 212 :P

http://www.rjp.pl/?mod=dokumenty&id=17 tu można znaleźć zalecenia dla urzędów stanu cywilnego dotyczące nadawania imion dzieciom osób obywatelstwa polskiego i narodowości polskiej ich interpretacja jednakże w dużej mierze zależy od urzędnika ---> nigdy nie było takiego wymogu najpierw sprawdź, później się wypowiadaj

nigdy nie było takiego wymogu---> Kwestia gustu, a o gustach się nie dyskutuje. Ja dzięki temu dziecku polubiłam to imię. Tak jak kiedyś nie lubiłam Alana i mówiłam na niego \"anal\", tak teraz zmieniłam zdanie, kiedy koleżanka nazwała tak swojego synka. Do wszystkiego można się przyzwyczaić.

anetewieden - nie ma problemu napewno bo sie dowiadywalam. Ja mieszkam w Irlandii i jesli tu urodze to POlscy urzednicy nie moga ale musza to zaakceptowac.

Gość nigdy nie było takiego wymog
mam kolezanke ktora ma na imie Zaklin urodziła sie w polsce 28lat temu moja koleznaka ma córke o imieniu Zine dziewczyna ma 15 lat moje dziecko ma zdrobniała forme staropolskiego imienia w akcie urodzenia i nikt nie miał z tym problemów aby dac takie imie jakie chce wiadomo ze np Fiucisław to nie wpisza w akt nic nie wiecie a piszecie

Gość vvvvvvvvvv
Nie zawsze tak jest, ze dziecko ma takie obywatelstwo jak rodzice. Sa panstwa gdzie jak ktos sie urodzi to ma takie obywatelstwo. Nie wiem dokladnie jedno sie nazywa (cos tam) krwi a drugie (cos tam) ziemi. To cos tam oznacza jakies slowo ktorego nie pamietam cos mi sie wydaje ze "prawo" ale nie jestem pewna.

Gość jaka szkoda
napewno byscie chciały aby wasze dzieci miały inne obywatelstwo niz polskie ale te kraje do których masowo napływa szara masa taka jak wy ,znalazła sposób abyscie zbytnio ich nie wydoili zpewnoscia te wszsytkie kraje maja was dosc

Gość vvvvvvvvvv
No ja nie pamietam w jakich ale wiem, ze tak jest i to sie tyzylo wczesniejszej wypowiedzi.

Gość nepomucyna
Polska nie jest bardzo chrzecijanskim krajem

Są jednak utrwalone w tradycji kulturalnej lub literackiej imiona kobiece zakończone na spółgłoskę lub samogłoskę inną niż -a, które — wbrew ogólnej zasadzie — można nadawać dziewczynkom, np. Beatrycze, Noemi, Karmen, Rut (natomiast nie można ich nadawać chłopcom).

ehh, naprawdę szkoda że nie można tu sobie spokojnie podyskutować, tylko od razu trafiają w człowieka wyzwiska. I ludzie nie mogą zrozumieć, że młodzież z Polski ucieka, skoro maja odwagę i możliwość... Tu przynajmniej nikt nikomu nie zazdrości na każdym kroku, a jad nie płynie strumieniami po ulicach...

Gość jaka szkoda
idz sobie spokojnie podyskutowac na forum kraju w którym mieszkasz czemu nie pojdziesz tam?Boisz sie ze cie "rodacy" odrzucą i potraktuja jako odmienca? ja mieszkam w Polsce i tu sobie pisze ty tez pisz na "ojczystym"porta;u gdzie nie leje sie jad

noo najlepiej napisz do moderatora, żeby mi nicka zablokował, bo z zagranicy piszę i nie mam do tego prawa :D:D:D Polska dla Polaków, ziemia dla ziemniaków! :D

Ja sie wiec pytam, dlaczego w Polsce chlopcy nazywaja sie BRAJAN. (jak ten, co zginal w pozarze np) dlatego ze miał głupich rodziców ktorzy mu dali takie imie nie czytałas ze ten chłopiec pochodził z patologicznej rodziny? I własnie dlatego ze byli patologia dali mu takie imie Juz wiesz?

skoro tu ci nie pasuje to nie wchodz tu zmusza cie ktos? nie wiec po co marudzisz ze nie mozesz sobie spokojnie podyskutowac ? masz wybór

Gość aaaabbbb
marylou -> ale Ty masz syna i to sie chlopcow nie tyczy z tym \"a\" zauwaz, ze mamy polskie imiona krzysztof, marcin, adam i one nie koncza sie na \"a\" to sie tyczy dziewczyn.

Gość hahahahahahahahahahahaahah
marylou czy ty umiesz czytac? ile razy jeszcze trzeba ci napisac ze własciwie kazde imie z wyjatkim np 12546 zarejestruja w Polsce???

tak to jest logiczne bo akt urodzenia wystawi urzad włoski zakumałas?

17:11 hahahahahahahahahahahaahah marylou czy ty umiesz czytac? ile razy jeszcze trzeba ci napisac ze własciwie kazde imie z wyjatkim np 12546 zarejestruja w Polsce???