Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fajerka

Z czym upiec slodkie bulki?

Polecane posty

Gość fajerka

jakimi owocami? nadzieniem? wcale nie musza byc niskokaloryczne :)

Możesz też, po upieczeniu, wcisnąć do środka bitą smietanę, wtedy tak ładnie napęcznieją:) Tylko do tego trzeba mieć strzykawkę do kremów...albo coś podobnego...

Gość nie wiem nie wiem
możesz z serem, takim jak na sernik, albo z bakaliami

Gość a jak sie robi
slodkie bulki? Bardzo prosze o przepis, to musi byc pyszne....

Ja mam na bułeczki drożdżowe: 6 szkl. mąki 0,5 l mleka 10 dag drożdży 3 jaja 10 łyżek oleju 0,5 szkl. cukru( można więcej) cukier waniliowy Wsypać mąkę do miski, podgrzać mleko z łyżką cukru, rozprowadzić drożdże, dodać do mąki. Wymieszać, dodać resztę składników, wyrobić ciasto, dosypać mąki tyle, aby odchodziło od naczynia. Formować kulki, wkładajac do srodka kostki czekolady, konfiturę itp.

Gość a jak sie robi
dziekuje, mam nadzieje, ze jak sprobuje to mi wyjda

Gość gfds
A jak zrobić takie rogaliki?

Zarob ciasto drozdzowe, z jakiegokolwiek przepisu, jak juz wyrosnie rozwalkuj cienko na ok pol centymetra i najlepiej radelkiem (taki jakby okragly karbowany nozyk - cos jak do krojenia pizzy) wykrawac trojkaty, na srodek troche marmolady i zwijac rogaliki zaczynajc od jednego boku w strone czubka trojkata (mam nadzieje ze wiesz o co mi chodzi) zreszta wiesz jak wyglada rogalik to bedziesz wiedziala jak to zrobic. I nie zapomnij posmarowac przed pieczeniem rozbeltanym jajkiem z woda (szklanka wody na jedno jajko), tylko pamietaj nie samym bo ci sie brzydko przypala. Przed pieczen odstaw jeszcze raz w cieple miejsce zeby wyrosly, Piec do uzyskania zlotego koloru.

Przepis na rogaliki Składniki: -1/2 kg mąki -podwójny cukier waniliowy -2 jajka -5 dag drożdży -1 łyżeczka proszku -1 margaryna Kasia -6 łyżek mleka W mleku rozrobić drożdże.Wszystkie składniki połączyć i zagnieść ciasto.Włożyć do zamrażalnika na 2 godziny.Potem podzielić na 6 części. Każdą rozwałkować na okrągły placek,pokroić na 8 trójkątów.Na każdy nakładać dowolne nadzienie Każdy trójkącik zwinąć w rogala,posmarować białkiem i posypać cukrem. Pozostawić do wyrośnięcia a następnie piec 15 minut w rozgrzanym piekarniku. Temp.170 C.

Gość gfds
Dziękuję Wam obu za wyjaśnienie🌻

Gwarantuje,ze to nie pomylka.Polecam. Czlowiek cale zycie sie uczy......

Gość Perfrekcyjna Pani Domu
Mimo wszystko uwazam wkladanie ciasta drozdzowego do zamrazalnika za bezsens ogolnie mijajacy sie z celem, ciasto ma rosnac a nie siedziec w zamrazalniku...

Gość ty perfRekcyjna
chyba masz nick na wyrost,skoro jestes taka "obeznana" tez mam taki przepis i wiele razy z niego pieklam ciastka.

No dobrze to powiedz mi w jakim celu wkladasz to ciasto do zamrazalnika? Jesli juz to jestem cukiernikiem z 1 zawodu i nigdy o czyms takim jak wkladanie drozdzowego do zamrazalika nie slyszalam, to poprostu mija sie z celem, jak juz napisalam drozdzowe ma rosnac a nie sie mrozic.

Gość upiór w kuchni
mnie się często nie chce bawić w " lepienie " bułek, więc rozwałkowuję ciasto na cienki prostokąt, smaruję nadzieniem, zwijam to jak makowiec i wtedy kroję na " bułki " :p na nadzienie daję często zmielony mak z 1 jednym jajkiem, cukrem, cukrem waniliowym i rodzynkami, pyszne to wychodzi :) albo np. smaruję ten prostokąt jabłkami ze słoika i zawijam albo cukrem zmieszanym z cynamonem, to też może robić za nadzienie i pięknie pachnie ser na słodko budyń

Mhmmmm... właśnie mi się chłodzą bułeczki zrobione wg pierwszego przepisu... MNIAM! Jak zjem jeszcze jedną na gorąco to się pochoruję przecież!! ;) Z bananami, czekoladą, rodzynkami i cynamonem. Dzięki dziewczyny za bodziec do słodkich bułeczek! :D

Gość matkachrzestna
she71- fajny przepis. Nie dziwi mnie wkładanie tego ciasta do zamrazalnika, bo ono jest bardziej krucho- drożdżowe, prawda? Zrobię na pewno z niego rogaliki.

Ja je piekłam w mniej więcej 175 stopni, około 20 minut. Mają zmienic kolor na taki złoty brąz jak widac np na drożdżówkach z cukierni. Robiłam z połowy porcji (dając dwa jajka) i wyszło bardzo dużo - 16 bułeczek wielkości małej kajzerki (one rosną mocno w piekarniku, trzeba kłaśc w dużych odstępach, a ja pozwoliłam jeszcze ciastu rosnąc chwilę po wyrobieniu, jak zajmowałam się komponowaniem nadzienia ;) ) Acha - rosło sobie w ... zmywarce :P :P bo akurat skończyła myc i było w niej odpowiednio ciepło :D Dobrze że nikt nie widział bo by pomyślał że kobieta na głowę upadła - ciasto do zmywarki pakowac ;) ;) Zastanawia mnie, czy jezeli nie dodam cukru, tylko łyżkę soli, to czy mogę nadziac te bułeczki \"wytrawnym\" farszem? Paszteciki zrobic, albo jakieś takie pierożki z pieczarkami? Jeśli z tego ciesta sie nie da, to prosze uprzejmie o jakiś przepis z którego można robic słone buły z nadzieniem ;)

Cebulka, jeśli robiłaś z mojego przepisu(cieszę się, że się przydał:D), to muszę powiedzieć, że niestety nie tobiłam nigdy tych bułeczek na ostro. Nie wiem więc, czy wyjdą. Mogę poszukać u siebie przepisu na \"słone\" ciasto:) Gdzieś tam taki miałam...:)

Gość mloda zona niedoswiadczona
mam pytanie. czy jak w ciasto francuskie (mrozone) wsadze nutelle i upieke w piekarniku to nutella mi sie nie rozpusci i pojdzie w ndo?

Cebulko-bardzo ciekawy farsz-podaj składniki :-) Jeśli chodzi o drożdżowe słone-to ja do zwykłego bułeczkowego dodaję mniej cukru,daję sól i nieraz pieprz.Farsz robiłam nieraz z mięsa gotowanego,z kiszonej kapusty-i dobre są z soczewicą.No i u nas z kaszą gryczaną :D Jeśli chodzi o chłodzenie ciasta drożdzowego-to tez mam jeden przepis na rogaliki-bardzo dobry-ale to jest ciasto krucho-drożdżowe-i właśnie takie się schładza.