Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fajerka

Z czym upiec slodkie bulki?

Polecane posty

Gość fajerka

jakimi owocami? nadzieniem? wcale nie musza byc niskokaloryczne :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Możesz też, po upieczeniu, wcisnąć do środka bitą smietanę, wtedy tak ładnie napęcznieją:) Tylko do tego trzeba mieć strzykawkę do kremów...albo coś podobnego...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nie wiem nie wiem
możesz z serem, takim jak na sernik, albo z bakaliami

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a jak sie robi
slodkie bulki? Bardzo prosze o przepis, to musi byc pyszne....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja mam na bułeczki drożdżowe: 6 szkl. mąki 0,5 l mleka 10 dag drożdży 3 jaja 10 łyżek oleju 0,5 szkl. cukru( można więcej) cukier waniliowy Wsypać mąkę do miski, podgrzać mleko z łyżką cukru, rozprowadzić drożdże, dodać do mąki. Wymieszać, dodać resztę składników, wyrobić ciasto, dosypać mąki tyle, aby odchodziło od naczynia. Formować kulki, wkładajac do srodka kostki czekolady, konfiturę itp.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a jak sie robi
dziekuje, mam nadzieje, ze jak sprobuje to mi wyjda

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gfds
A jak zrobić takie rogaliki?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zarob ciasto drozdzowe, z jakiegokolwiek przepisu, jak juz wyrosnie rozwalkuj cienko na ok pol centymetra i najlepiej radelkiem (taki jakby okragly karbowany nozyk - cos jak do krojenia pizzy) wykrawac trojkaty, na srodek troche marmolady i zwijac rogaliki zaczynajc od jednego boku w strone czubka trojkata (mam nadzieje ze wiesz o co mi chodzi) zreszta wiesz jak wyglada rogalik to bedziesz wiedziala jak to zrobic. I nie zapomnij posmarowac przed pieczeniem rozbeltanym jajkiem z woda (szklanka wody na jedno jajko), tylko pamietaj nie samym bo ci sie brzydko przypala. Przed pieczen odstaw jeszcze raz w cieple miejsce zeby wyrosly, Piec do uzyskania zlotego koloru.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Przepis na rogaliki Składniki: -1/2 kg mąki -podwójny cukier waniliowy -2 jajka -5 dag drożdży -1 łyżeczka proszku -1 margaryna Kasia -6 łyżek mleka W mleku rozrobić drożdże.Wszystkie składniki połączyć i zagnieść ciasto.Włożyć do zamrażalnika na 2 godziny.Potem podzielić na 6 części. Każdą rozwałkować na okrągły placek,pokroić na 8 trójkątów.Na każdy nakładać dowolne nadzienie Każdy trójkącik zwinąć w rogala,posmarować białkiem i posypać cukrem. Pozostawić do wyrośnięcia a następnie piec 15 minut w rozgrzanym piekarniku. Temp.170 C.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gfds
Dziękuję Wam obu za wyjaśnienie🌻

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gwarantuje,ze to nie pomylka.Polecam. Czlowiek cale zycie sie uczy......

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Perfrekcyjna Pani Domu
Mimo wszystko uwazam wkladanie ciasta drozdzowego do zamrazalnika za bezsens ogolnie mijajacy sie z celem, ciasto ma rosnac a nie siedziec w zamrazalniku...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ty perfRekcyjna
chyba masz nick na wyrost,skoro jestes taka "obeznana" tez mam taki przepis i wiele razy z niego pieklam ciastka.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
No dobrze to powiedz mi w jakim celu wkladasz to ciasto do zamrazalnika? Jesli juz to jestem cukiernikiem z 1 zawodu i nigdy o czyms takim jak wkladanie drozdzowego do zamrazalika nie slyszalam, to poprostu mija sie z celem, jak juz napisalam drozdzowe ma rosnac a nie sie mrozic.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość upiór w kuchni
mnie się często nie chce bawić w " lepienie " bułek, więc rozwałkowuję ciasto na cienki prostokąt, smaruję nadzieniem, zwijam to jak makowiec i wtedy kroję na " bułki " :p na nadzienie daję często zmielony mak z 1 jednym jajkiem, cukrem, cukrem waniliowym i rodzynkami, pyszne to wychodzi :) albo np. smaruję ten prostokąt jabłkami ze słoika i zawijam albo cukrem zmieszanym z cynamonem, to też może robić za nadzienie i pięknie pachnie ser na słodko budyń

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mhmmmm... właśnie mi się chłodzą bułeczki zrobione wg pierwszego przepisu... MNIAM! Jak zjem jeszcze jedną na gorąco to się pochoruję przecież!! ;) Z bananami, czekoladą, rodzynkami i cynamonem. Dzięki dziewczyny za bodziec do słodkich bułeczek! :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość matkachrzestna
she71- fajny przepis. Nie dziwi mnie wkładanie tego ciasta do zamrazalnika, bo ono jest bardziej krucho- drożdżowe, prawda? Zrobię na pewno z niego rogaliki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja je piekłam w mniej więcej 175 stopni, około 20 minut. Mają zmienic kolor na taki złoty brąz jak widac np na drożdżówkach z cukierni. Robiłam z połowy porcji (dając dwa jajka) i wyszło bardzo dużo - 16 bułeczek wielkości małej kajzerki (one rosną mocno w piekarniku, trzeba kłaśc w dużych odstępach, a ja pozwoliłam jeszcze ciastu rosnąc chwilę po wyrobieniu, jak zajmowałam się komponowaniem nadzienia ;) ) Acha - rosło sobie w ... zmywarce :P :P bo akurat skończyła myc i było w niej odpowiednio ciepło :D Dobrze że nikt nie widział bo by pomyślał że kobieta na głowę upadła - ciasto do zmywarki pakowac ;) ;) Zastanawia mnie, czy jezeli nie dodam cukru, tylko łyżkę soli, to czy mogę nadziac te bułeczki \"wytrawnym\" farszem? Paszteciki zrobic, albo jakieś takie pierożki z pieczarkami? Jeśli z tego ciesta sie nie da, to prosze uprzejmie o jakiś przepis z którego można robic słone buły z nadzieniem ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cebulka, jeśli robiłaś z mojego przepisu(cieszę się, że się przydał:D), to muszę powiedzieć, że niestety nie tobiłam nigdy tych bułeczek na ostro. Nie wiem więc, czy wyjdą. Mogę poszukać u siebie przepisu na \"słone\" ciasto:) Gdzieś tam taki miałam...:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mloda zona niedoswiadczona
mam pytanie. czy jak w ciasto francuskie (mrozone) wsadze nutelle i upieke w piekarniku to nutella mi sie nie rozpusci i pojdzie w ndo?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cebulko-bardzo ciekawy farsz-podaj składniki :-) Jeśli chodzi o drożdżowe słone-to ja do zwykłego bułeczkowego dodaję mniej cukru,daję sól i nieraz pieprz.Farsz robiłam nieraz z mięsa gotowanego,z kiszonej kapusty-i dobre są z soczewicą.No i u nas z kaszą gryczaną :D Jeśli chodzi o chłodzenie ciasta drożdzowego-to tez mam jeden przepis na rogaliki-bardzo dobry-ale to jest ciasto krucho-drożdżowe-i właśnie takie się schładza.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×