Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość i bardzo mnie to dziwi

Tylko ja mam takie odczucia?

Polecane posty

Gość magii
i chyba mnie wiążecie z autorką :)

Gość ooo raanyyy
absencja, agresywność, alkoholizm, analfabetyzm, asekuranctwo, bałaganiarstwo, bezideowość, bezprawie, bezrobocie, biurokracja, brakoróbstwo, bumelanctwo, bunt, chaos, choroby psychiczne i weneryczne, chuligaństwo, cwaniactwo, dewiacje seksualne, dezinformacja, dezorganizacja, dogmatyzm, dyskryminacja, dzieciobójstwo, dziwactwo, egoizm, oszczerstwo, fanatyzm, fluktuacja, gwałt, halucynacja, hazard, hochsztaplerstwo, ignorancja, bunt, karierowiczostwo, kazirodztwo, kłamstwo, komenderowanie, konfliktowość, konformizm, korupcja, kosmopolityzm, kradzież, krętactwo, kumoterstwo, łapownictwo, marnotrawstwo, mitomania, nacjonalizm, nadużycia, narkomania, niedowład władzy, niegospodarność, niemoralność, nieuczciwość, pasożytnictwo, plotkarstwo, płatna protekcja, pochlebstwo, podpalenie, poplecznictwo, prostytucja, protekcjonalizm, przerost ambicji, przestępczość, rasizm, rebelianctwo, rewizjonizm, rozbój, rozwód, rozzuchwalenie, samobójstwo, spadek dyscypliny, społeczna znieczulica, totalizm, trwałe kalectwo, ubóstwo, upośledzenie, wandalizm, wygodnictwo, wyrachowanie, zabójstwo, zarozumialstwo, znachorstwo, żebractwo. widzisz gdzies tu hasło "bieda"? natomiast ja widze "dezinformacja" i "ignrancja' ...wiec kto tu jest patogiczny tak naprawde....

Gość magii
masz nieco zawężony poziom myślenia :D i nie potrafisz czytać wiadomości, które napisałam. Wyciągasz z nich wnioski,o których pisząc to nawet nie myślałam. Albo też czytasz to co chcesz przeczytać :) Brawo :D gratuluje fantazji

Gość ooo raanyyy
widac ,ze nie myslałas.A jaodnosze sie tylko do fragmentu: "im biedniejszy człowiek (rodziny patolog.) tym wymyśla najcudowniejsze imię dla dziecka." WIDZISZ TU JAKIS INNE MOZLIWOSCI INTERPRETACJ? zegnam

Gość magii
o rany julek.... :/ naprawdę ty nic nie rozumiesz? A więc ja ci już nie pomogę, przykro mi...

Najlatwiej jest mowić skoro biedni to patologiczni tylko nikt nie pomyslal , że dla wielu rodzin jest to bardzo krzywdzące stwierdzenie nie mające nic wspolnego z rzeczywistością. Żenujące jest to , że niektorzy używają terminu bo (jak ktoś napisał ) \"Każdy je tak określa\" .

Gość autorko topiku nie masz racji
podzielilas ludzi na 3 grupy i oddzielilas grupe prostych od grupy bogatych, a niestety w dobie wolnego rynku pojawilo sie zjawisko tzw. nowobogackich, czyli osob ktore w ciagu kilku lat dzieki super pomyslowi na cos doroily sie pokaznego majatku. Mowie tu o tych, ktorzy niekoniecznie ukonczyli studia, sa z natury cwani (czasem wrecz nieoczytani, srednio inteligentni) ale super pomysl i lut szczescia pozwolil im na "dorobienie"sie. Ale kompleksy osoby prostej dalej w takiej osobie siedza... Najprostszy sposob - zrekompensowac to to jak najcudaczniejszym imieniem dla dziecka. Mamusia zafasynowana telenowelami brazylijskimi czy innymi na pewno z latwoscia wypatrzy jakies wyjatkowe imie... A prawda jest taka, ze osoby naprawde TOP, gwiazdy swiata kultury, dziennikarze, pisarze, ludzie wielcy - oni najczesciej daja dzieciom imiona proste, polsie - co nie musi jednak oznaczac, ze te najbardziej oklepane. Imieniem polskim, pieknym i oryginalnym jest np. Miłosz albo Kosma :) Wybór jest spory :)

mi tez sie nie podoba to co ktos tu napisal - ze rodzina biedna to patologiczna - wcale tak nie musi byc! Sa rodziny ktore zyja skromnie, nie maja duzych dochodow, ale sa dobrzy uczciwi, oczytani, obyci z kultura. (Tak a propos - chyba rodziny gdzie oboje rodzice sa nauczycielami nie sa bogate, ale za to jakie wspaniale)

Przepraszam bardzo, ale skąd takie wnioski że w patologicznych rodzinach są proste imiona????? Wybacz, ale nie uważam że moja rodzina jest patologiczna skoro chcemy dać Naszemu synkowi na imię Kuba. I jeszcze jedno skoro jesteś taka spostrzegawcza to chyba zauważyłaś powrót do prostych polskich imion tj. Zosia, Marysia, Amelka czy Antoś. Właśnie takie imiona pojawiają się coraz częsciej wśród dobrze sytuowanych rodzin. Nie oceniaj książki po okładce bo możesz się tylko ośmieszyć.

Oczywiście, że nie można generalizować. Ale zauważyłam na kafe pewną zależność: podzieliliście ludzi na dwie grupy: biedni, rodzina patologiczna, wielodzietna, która chcąc podwyższyć swój status społeczny nazywa dziecko wymyślnym imieniem i druga grupa: ludzie po studiach, z samochodem, mieszkaniem, pieniędzmi na wakacje, kochająca dzieci i oni podobno nazywają dzieci: Antoś, Gabrysia czy coś tam jeszcze gorszego. Siedzę na kafe dość długo i coś takiego zauważyłam. Nie ma nic po środku, a w przypadku gdyby rodzice nie byli wykształceni, mieszkali w bloku, nie mieli samochodu, ale nazwali dziecko np. Marysia czy Zosia, to już są ok, ale jak nazwą np. Alan, to zostaną zrównani z rodziną patologiczną, w której przeważa alkohol. Zauważyłam, że dzielicie ludzi na tych, którzy \"ładnie\" nazwali swoje dzieci i na tych, którzy \"skrzywdzili\" dziecko nazywając je np. Amanda.Wy od razu wiecie, że Roksana, Sandra, Aldona będzie prostytutką, bo kilka razy obiło mi się o oczy stwierdzenie: \"to kurewskie imiona\"- napisały MATKI! Już nie wspomnę o tym, że matka Noemi, Fiony czy Natana w ogóle nie może wypowiadać się na tym forum, bo momentalnie powstanie pyskówka o \"dziwnych\" imionach. A i nie można pisać OliVia przez v czy Victoria przez c i v, bo momentalnie zostanie się posądzonym o ubóstwianie zagranicy.:P

Jeżeli chodzi o uzależniania imion od statusu społecznego to nie zaobserwowalam takiego zjawiska.Znam zarówno osoby majętne jak i biedne ktorych dzieci maja imiona typu Kevin czy Staś. Powiem więcej znam rodzinę gdzie matka jest pediatrą a ojciec dentystą a mają dzieci o imieniu Olivier i Antosia.

Gość no ic oo
autorko topiku nie masz racji----> Gwiazdy dają proste, polskie imiona? Gwiazdy właśnie udziwniają najbardziej np. Wiśniewski, Figura: Koko i Kaszmir, Edyta Górniak: Alan, Marcin Miller: Alan, Adrian, Anna Samusionek: Angelika, Jakimowicz: Jowan, Hołdys: Tytus, Kayah: Roch, Saleta: Nikola i Nadia, Modra: Mia, Gawliński: Beniamin i Emanuel, Bem: Pamela, Wydra: Simona, Leszczyński: Vesna.

do no i co ---------> akurat wymieniłaś te "wyjatki" - sorki ale ja pisałam o osobach top klasa, a nie o miernych gwiazdeczkach typu Wisniewski, pisalam o ludziach inteligentnych z klasa a nie o piosenkareczkach z kompleksami, ktorych Ty akurat wymieniasz. A chodzilo mi o to, ze nie ma reguly - bo i polskie i udziwnione imie moze pojawic sie zarowno u osob prostych i pretensjonalnych jak i w najnormalniejszej rodzinie. Zaznaczam, ze sa tez rodziny bogate, a jednoczesnie proste i pretensjonalne.... tak czy inaczej - czy Andżelika, czy Zosia - wszystkie dzieci tak samo potrzebują naszej Miłości i tego im życzę :)

Gość kurcze ludzie...... wyluzujcie
Moja corcia ma "wymyslne imie", ale nie jestesmy patologiczna rodzina jak to niektorzy wymyslili i wcale nie chce jej imieniem czegos sobie zrekompensowac. Zyje nam sie bardzo dobrze, ale nie jestesmy tez obrzydliwie bogaci. Wybor imienia nie jest zalezny od klasy spolecznej. To indywidualny wybor kazdego z nas. Denerwuja mnie te ciagle tematy o imionach. Czy ta trudno jest zrozumiec to, ze jeden dal na imie swemu synkowi Kevin a drugi dal swojemu Stasiu? Nie ma co dyskutowac. To Wy bedziecie wychowywac innym dzieci i nie powinno Was interesowac to jakie one nosza imie.

Ech, a czy ktos nadaje typowo polskie stare i slowianskie imiona? Jakos zadna oredowniczka "starych" imion nie ma syna Msciwoja czy cory Dobroslawy :O Wiekszosc polskich imion jest zagraniczna, tylko sie tak wchlonely ze nikt tego nie pamieta. Monika sie wydaje takie swojskie prawda? A tez przywedrowalo. Te imiona,ktore dzis budza tak wiele kontrowersji, za dekade nikt nie bedzie pamietal ze nie byly "polskie". Takie zycie :D Kazda mama niech nazywa jak uwaza i jak sobie wymarzyla :)