Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość i co ja mam jeść

Moja mama kiepsko gotuje i ciągle chodziłam głodna. Odziedziczyłam skłonności po

Polecane posty

Gość i co ja mam jeść

mamie, zamieszkałam z moim facetem i znowu jestem głodna.:( Ostatnio byłam u koleżanki, poczęstowała mnie pyszną zupą z kapusty. Zjadłam 3 porcje i wreszcie czułam się najedzona. Zaprosiłam koleżankę do siebie, żeby mi pokazała krok po kroku jak ugotować taką zupę i niestety już mi nie smakowała. W dodatku jestem potworną sierotą. Rano chciałam sobie otworzyć konserwę, żeby sobie posmarować bułkę i tak niefortunnie przecięłam sobie rękę, że do tej pory leci mi krew. Wczoraj w tym samym miejscu skaleczyłam się nożem krojąc pomidory.:( Jestem załamana. W dodatku brzydzę się mięsa do tego stopnia, że nie potrafię przekroić kurczaka, a pokrojenie piersi z kurczaka i zrobienie kotletów graniczy z cudem, bo ostatnio zwymiotowałam, kiedy się skaleczyłam i krew poleciała na mięso. Tylko ja jestem taką sierotą? Nawet nie potrafię zrobić sernika na zimno. Próbuję, uczę się, skończyłam kurs gotowania, mam książki kucharskie, ale nic z tego. Często kupuję gotowy sos, gotuję makaron (za twardy), kupuję pierogi w garmażerii, albo zupę w proszku, ale ile można? Dlaczego niektóre kobiety stoją przy garach i sprawia im to przyjemność, a inne stoją i ryczą nad swoim losem? Mój facet nawet jajek nie potrafi ugotować, więc ona w roli kucharza- odpada.

Gość raczej orange
Mam to samo jesli chodzi o gotowanie;)Na szczescie moj maz uwielbia gotowac ,wiec mam to z glowy;)Za to ciasta ja pieke najpyszniejsze;)

Gość sajwer
A jeść lubisz? Bo mi osobiście wydaje się że lubienie jedzenia to klucz do sukcesu... dzięki temu chce się próbować. A tym że ci nie wychodzi, nie przejmuj się. Eksperymentuj, wymyślaj na co miałabyś chęć i próbuj to zrobić, tylko spokojnie, cierpliwie, z miłością do siebie i żarła. ;D Może za dużo od siebie wymagasz i myślisz o tym czy innym będzie smakowało a nie tobie lub wchodzisz w jakieś schematy, tymczasem gotowaniem można się dobrze bawić...

Jeju, ja tez nie cierpię gotować. Ale nie tnę sie gdy muszę coś zrobic ;-) Ja na szczęście mam męża który lubi dobrze zjeść i zabronił mi gotowac.

Mam podobnie. Nie tyle co nie potrafię, co nie lubię stać przy garach. W domu robię wszystko: sprzątam, piorę, prasuję i na błysk szoruję okna, byleby tylko nie gotować.:D Jedni lubią gotować, drudzy nie- tak to natura urządziła. Nie każdy ma smykałkę do majsterkowania, nie każdy ma smykałkę do gotowania.

Gość ** ** ** ** ** ** ** ** **
podejdź do gotowania jak do alchemi: kup: wagę, miarki, minutnik, robota (takiego maks wypasionego co poszatkuje zetrze jak na tarce i pokroi w plasterki) jak się brzydzisz mięsa, to stawiaj na potrawy jarskie. podpytuj o przepisy proste i nie bój sie fiaska...gotuj rzeczy nisko nakładowe finansowe, wtedy nie szkoda będzie wywalić do kosza. zdobywaj różne przepisy i korzystaj z nich z laboratoryjna dokładnością...makaron nie będzie twardy nigdy jeśli będziesz gotować go dokładnie w takiej ilości wody jakjest napisane na opakowaniu dokładnie tyle minut ile zalecają gotuj rzadko (co się męczyć jak nie lubisz), za to obejdź wszystkie spożywczaki i zobacz gdzie jest dobra garmażerka (dania gotowe typu krokiety, pierogi, naleśniki) zaprzyjaźnij sie z pizzerią i kuchnia chińską na wynos...nie każdy musi być mistrzem patelni powolutku będzie coraz lepiej...ja jestem z domu gdzie wszystko robiła moja mama i niczego nie uczyła i jak czytam Twojego posta to jak bym o sobie czytała...teraz po 4 latach na swoim nadal gromadzę proste przepisy, bo nie mam serca do garów, a ze przepisy mam dobre to uchodzę np w firmie za mistrza kuchennego, a przytaskane dziś 20 muffinów urodzinowych rozeszło się w pięć minut pośród zachwytów...powoli i Ty nabierzesz wprawy ;) jak ze mnie melepety co przy jednym myciu tłukła dwie szklani coś wyrosło to i Ty dasz radę...tylko pomalutku ;)

jestes sierotą dlatego ze użalasz sie nad sobą zamiast wziąć sie w garść i pracować nad sobą, nie ma rzeczy niemozliwych, sa naprawde powazniejsze problemy w życiu..

Gość ** ** ** ** ** ** ** ** **
a i faceta tez pogoń do garów :P czemu tylko ty masz się uczyć :P faceci to mózgowce więc nie widzę problemu żeby miał taki przepisu na klopsa nie zrozumieć i nie wykonać. poszukaj przepisów w stylu dla dla początkujących, gdzie jest punkt po punkcie napisane co trzeba zrobić, albo kup książkę kucharską "dla mężczyzn" i tez niech sie trudzi :P

Gość Przejdź na
forum GOTOWANIE, DOM, OGRÓD tam znajdziesz dużo rad :) ps BRZYDZISZ SIE POKROIC KURCZAKA, A NIE BRZYDZISZ SIĘ GO ZJEŚĆ :(

Nie martw się, nie od razu zbudowano Kraków, ja jak wychodziłam za mąż tez nie umialam gotować :(, nauczysz się, życie samo ciebie do tego zmusi:) Dzisiaj nie mam problemu z gotowaniem i często gęsto wymieniam się ze znajomymi przepisami czy radami :) powodzenia Tez polecam forum na kafe GOTOWANIE ...

Gość waclaw 17cm
jezeli jeszcze dodatkowo nie masz cycow to sie na nic nie nadajesz . no chyba ze na mydlo do izraela.