Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nowa pigułkowa

pigułki - przesunięcie okresu o tydzień

Polecane posty

Gość nowa pigułkowa

dziewczyny - mam pytanie wiem że wszystko pisze w ulotkach, że trzeba zapytać lekarza itd - wszystko zrobię tylko powiedzcie mi czy moje rozumowanie jest prawidłowe żebym chociaz wiedziała o co lekarza pytać załóżmy ze chcę o tydzień przesunąć wystąpienie okresu ma on wystąpić tydzień PÓŻNIEJ niż zwykle czyli powinnam wziąć 21 tabletek i nie robić przerwy tylko wziąć kolejne 7 i po tych 7 zrobić przerwę - tak? czy efekt antykoncepcyjny jest tu zachowany - podczas brania pigułek i podczas przesuniętej przerwy? wydaje mi się że tak natomiast chyba nie jest możliwa sytuacja że żeby przesunąć okres bierze się mniej pigułek niż zwykle (czyli wywołujemy okres wcześniej) - bo tutaj tracimy efekt anty? tak? i jak często w roku można powtarzać takie postępowanie? która wersja jest bezpieczniejsza: 1) 21 tabl - 0 dni przerwy - 7 tabl - 7 dni przerwy - 21 tabletek 2) 21 tabl - 0 dni przerwy - 21 tabletek - 7 dni przerwy - 21 tabletek

Gość nowa pigułkowa
w wesrji nr 2 oczywiście okres wypadł by tydzień wcześniej niż zwykle ale czy oba sposoby są dopuszczalne i który jest lepszy dla organizmu? bo wersja że w trakcie normalnego zażywania nagle odstawiamy pigułki przed końcem opakowania jest niedopuszczalna ze wzgl. na brak efeku antykoncepcyjnego? dobrze myślę?

Gość meheret
o obu wersjach pisze w ulotce (logestu np nie wiem jak w innych ulotkach). z tym że jak chodzi o przesunięcie piszą o skracaniu przerwy. druga opcja napisana jest jako postepowanie w wypadku opuszczenia tabletki w 3 tygodniu ("bez potrzeby stosowania dodatkowych metod antykoncepcyjnych", "nie przyjmować już tabletek z obecnego opakowania, zrobić 7dniową lub krótszą przerwę(wliczając dzień w którym opuściło sie tabletkę),po której należy kontynuować zażywanie tabletek z następnego opakowania") - oznacza to moim zdaniem ze w obu przypadkach efekt antykoncepcyjny jest zachowany, tyle ze pierwsza opcja i tak jakoś bezpieczniej wygląda;)

Gość meheret
czytałam na necie ze nie zrobić przerwy między opakowaniami można max 2razy na rok. choć net moim zdaniem niekoniecznie jest wiarygodnym źródłem