Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Polecane posty

Dziewczyny co sadzicie o robieniu lewatywy przed porodem? Nie wiem czy sie na nia zgadzać ale nie chce tez miec niemiłej niespodzianki....

ja jestem dopiero w 16 tc , ale rozmawiałam o tym z koleżanką która rodziła juz 2 razy i z bratową, warto zrobic lewatywę, ponieważ parcie jest tak mocne , że nie będziesz w stanie kontrlować parcia z odbytu, i tobie będzie nieprzyjemnie i położnej też, po lewatywie jest dużo mniejsze prawdopodobieństwo, że \"załatwisz\" się podczas porodu, choć podobno i to sie zdarza ale juz w minimalnej ilości zrób sobie lewatywę

Gość Valerie
ja nie wiem co to za straszliwy zabieg że wszystkie tak się boją :O przyjemny nie jest ale do diabła nie boli i jest potrzebny

a czy nie jest tak ze przed porodem nastepuje wyproznienei? tzn tak jakby to jest jakis znak ze porod sie zaczyna i kobieta dostaje biegunki.. to po co ta lewatywa? przeciez lewatywa usuwa wszystko z jelit a normalnie jak sie prze przeciez nie da razy chyba z jelit usunac nie? to po co?

Gość jest podobny temat
JA raz mialam i chyba kupie sobie sprzet do robienia lewatywy w domu :) Ponoc pomaga w chudnieciu bo w jelitach moze zalegac nawet do 3 kg starych odchodow :P

Gość jest podobny temat
fajna madchen nie kazda kobieta ma biegunke przed porodem :O nie wymadrzaj sie jesli czegos nie wiesz :classic_cool:

Gość do fajna madchen
ila Ty masz lat? i rodzilas wogole? ja rodzilam i nie bylo czegos takiego jak wyproznienie przed czy biegunka czy co Ty sobie jeszcze myslisz; mi nie zdazyli zrobic lewatywy bo porod postepowal expresowo; komfortowe to nie bylo jak na pare minut przed parciem dostalam kilka czopkow glicerynowych i napewno jakas kupa przy parciu byla; no coz tak tez bywa; teraz zrobie lewatywe w domu :)

Ja wlasnie tez gdzies czytalam ze u niektorych kobiet nastepuje wyproznienie przed porodem. Fakt ze lewatywa nie jest przyjemna ale chyba niespodzianka przy porodzie jest znacznie gorsza :p A co do poloznych to nimi sie nie martwie, one pewnie co drugi poród widzą cos takiego.

Gość Asiulek2101
Polecam jednorazową lewatywkę w domku przed wyjściem do szpitala,bo nie chciałabym,zeby ktoś wtykał mi coś w d...

Lewatywę kupię normalnie w aptece ? Jaki jest w ogóle tego koszt i jak to dokładnie wygląda... Lepiej w domu, to wiadomo....pewnie nie każda zdązy ale warto sie zaopatrzyć w coś takiego niż potem jeszcze nad tym sie zastanawiać

Gość bzdura na resorach
tak kupisz normalnie w aptece to kosztuje niewiele - pare groszy

Kupisz w aptece, nazywa się to różnie, np. Enema, kosztuje ok 7,00zł. To taka plastikowa buteleczka z długim końcem.

yy.... nigdy sie nad tym nie zastanawialam.... no ale powiedzcie mi.. nawet i na pomaranczowo czy ktorejs sie zdarzylo \"zalatwic\" sie podczas porodu.. przeciez to chyba bardzo nie higieniczne... i wogole.. a czy lekarz moze zaleciz lewatywe jako obowiazek... czy to sie samemu robi.. moja siostra kiedys tam przed jakas operacja miala robiona i mowi ze pewnie nie jest to mile i potem sie kupka taka piana prawie no ale coz... a co jesli sie potem nie zdazy to lazienki i sie wszystk zapaskudzi.. przesrana sprawa.... ;)

Lewatywa bardzo ułatwia poród, tak mi mówiła położna.radzę zrobić w szpitalu, to nic strasznego

Gość bzdura na resorach
mi sie zdarzylo pewnie podczas porodu - nie wiem bo nie zagladalam miedzy nogi ale lewatywy nie zdazyli mi zrobic wiec obstawiam, ze kupa sie pojawila

Gość bzdura na resorach
a np w UK nie robia lewatywy przed porodem nikomu :)

Gość danis
to nic takiego starasznego a bardzo przyspiesza poród i jest etetyczne przyjście na świat dzieciątka

Gość kapibara paragwajska
lewatywę może zrobić też mąż i to w nastroju romantyczno-erotycznym

Dziewczyny ja też obawiałam się lewatywy ale to naprawdę nic strasznego. Takie trochę dziwne uczucie jak by się że tak powiem robiło pod siebie jak wlewają się ty płyny do tyłka. Warto zrobić żeby nie było nieprzyjemnej niespodzianki przy porodzie. Ja sie naszczęście tylkio posikałam przy porodzie :P

Ja mialam lewatywe przed porodem- z zalecenia lekarki. Lewatywa przyspieszyla akcje porodowa. I W OGOLE nie byla taka straszna, jak sie nasluchalam! Nie wiem skad te opowiesci i strasznej lewatywie. Wg mnie nie jest to gorsze od czopkow. Polecam dla tych, ktore nie chca, zeby ich dziecko wpadlo na \"dzien dobry\" w kupe mamy :p Bo najpierw idzie kupa, a potem dziecko wpada buzia w to kupsko :p

ja też jak kazali mi wstać z łóżka to widziałam że ze mnie cieknie (krew i zielone wody płodowe) ale sikałam na łóżku. Czułam że sikam a położna mi mówiła żebym sobie sikała

Paulka- toscie komedie zrobili na porodowce, jak zescie wszyscy zaczeli plakac! Do filmu z tym! :D

ja mialam cc. i myslalam, ze nie bede musiala miec lewatywy :) jednak polozna mnie przekonala, ze lepiej zrobic. Bo po cc ciezko sie wstaje i ciezko zrobic. I faktycznie dopiero na 6 dzien po porodzie robilam i myslalam, ze padne z bolu :( takze jesli czeka cie cc to lepiej sie zdecyduj. Myslalam, ze to boli ale da sie zniesc.

Paulka fajny opis:) taki życiowy. Ile czasu Ci to zajęło? mam na myśli poród:)

czesc wszystkim no ja jestem 9 dni po terminie i dzis dostalam w szpitalu jakis specyfik w buteleczce tzn jeden plyn to olejek rycynowy a drugie nie wiem ale jak spirytus smakowalo. mam miec po tym biegunke a potem skurcze wiec siedzimy w domku i czekamy na rozwoj akcji!!!!

o ludzieeeeeeeeeee!!!!! strasznieeeeeeeeeee długo Paulka:) I cały ten czas spędziłaś przy tych drabinkach ,na spacerach do wc i na sali?

o nie.. ja juz niebede czytac topikow o porodach i lewatywach bo naprawde malo to pocieszajace... mam nadzieje ze sie nie posikam i nie narobie w przescieradla.. zielone wody plodowe??? a dlaczefgo sa zielone.. nie no dosyc.., nara nareczka

:D biedak. a np. nie zgłodniałaś Paulka przez ten czas? fajnie ze masz juz to za sobą i masz dzidzie przy sobie, mnie jeszcze trochę zostało:)

Ja odmowiłam lewatywy w sszpitalu ze wzgledu na złe warunki miejsca, w którym była robiona (łazienka, gdzie ciezarne chodziły się myć) więc odmówiłam i nie miałam na szczeście przykrych niespodzianek.

dzięki Paulka:) no właśnie ten brak snu pozniej mnie przeraża:) jeszcze raz dzięki za odzew