Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kasia mama

robienie kupy

Polecane posty

Gość kasia mama

Witam mam pytanko dlaczego nasza zuzia nie robi kopy po tygodniu czasu

A ile ma.?.mój lekarz twierdzi ,że nie robienie kupy przez dwa dni to już nie dobrze i trzeba pomóc np czopkiem glicerynowym..Zresztą jak ty się czujesz jak nie możesz się wypróżnić przez tydzień?

Gość kasia mama
dzwonilam do lekarza i pani doktur powiedziala ze niczym nie mozna pomagac go jak sie nauczy to caly czas bedzie jej trzeba pomagac

Prowokacja?Bo więkrzej głupoty nie słyszałam.Jeżeli przy każdym robieniu kupy wkładasz termometr lub podajesz czopek o oczewiście ,że dziecko nigdy nie zrobi samo,ale gdy zdarza się to raz na jakiś czas to raczej jest jakiś problem i pomoc jest potrzebna.

Gość kasia mama
zuzia ma prawie trzy miesiace

Gość guzik prawda
to idz do gastroenterologa i mu o tym powiedz. moje dziecko (było na piersi)nie robiło kupy,bo za mało jadło. ale lekarze w tym kraju sa do dupy(:P:P:P)i nie umieli tego zauwazyc:O

Naprawde daj jej czopka glicerynowego lub delikatnie pomóż jej termometrem(chyba ,że robisz tak często to odradzam.)

Gość kasia mama
to rozumiem ze jak bedzie sie to powtarzac czesciej to trzeba bedzie sie udac do lekarza .

Gość kasia mama
a co ma waga do tego

Gość guzik prawda
tak,dziecko słabo przybierało na wadze,no ale wszyscy tłumaczyli-że taka jej uroda:O oj,co wam bedę pisała to konowały nic dodać,nic ująć a jak dałam dzicku mieszankę,to wszyscy lekarze się na mnie obrazili-jak jeden mąż. bo teraz wszyscy mają "ciśnienie" na karmienie naturalne.:D waga przy nierobieniu kupy jest bardzo istotna,poniewaz jezeli dziecko się nie wypróżnia prawidłowo,to i prawidłowo nie przybiera na wadze.i takie zamknięte koło:( są różne choroby jelit i wtedy tez dziecko nie może robić normalnie kupy sa takie schorzenia jak np.przesunięcie odbytu i wtedy tez oj,jest tyle na ten temat:O:O:O ja to mogłabym książkę o tym napisac:P

Gość kasia mama
dzieki wszystkim

Gość kasia mama
ale wczesniej bylo dobrze przez dwa miesiace zalatwiala sie normalnie

A jak ja karmisz? Jesli piersia to wszystko OK. Dzieci karmione piersia moga robic po 10 kupek dziennie, albo jedna na tydzien. Tak powiedzial mi pediatra i polozna. Jesli karmisz mlekiem modyfikowanym to dobrze, zeby malutka robila kupe przynajmniej co 2-3 dni.

No ja się nie zgodze,małą karmiłam piersią i lekarz wyraznie wytłumaczył,że dwa dni przerwy w robieniu kupy to już coś nie tak i trzeba pomóc.

Gość kasia mama
karmie piersia i daje jej jescze herbatke ulatwiajaca trawienie

Gość kasia mama
a jeszcze od paru dni pobolewa mnie brzuch tak jak przed okresem co to moze byc

Do jackpot- to akurat nie jest prawda, u dzieci karmionych piersia jedna kupa tygodniowo to rzecz normalna. Wlasnie przed chwila sprawdzilam to jeszcze w ksiazce Penelope Leach \"Your baby and child\"(niestety nie znam polskiego tytulu, mam ja po angielsku) i tam pisze to samo. Jesli z kolei dziecko karmione mlekiem modyfikowanym przez dwa lub wiecej dni nie robi kupy to znaczy, ze cos jest nie tak. To samo mowili pediatrzy mamom z innego forum na ktorym pisze.

Ok,ty wierzysz w książki ,ja w lekarza....tak bywa.Dla mnie nie robienie tego przez dwa dni jest sygnałem ,że cos trzeba zrobić.

Gość mama soni
witam

No przeciez pisalam, ze pediatra i polozna tez mi tak powiedzieli i nie tylko mi, bo dziewczynom z innego forum tez, wiec nie wyssalam sobie tych informacji z palca.

Gość mama soni
moja sonia ma 2,4mc.Karmie ja nuramigenem.Kupe robi raz ygodniu,przyczym strasznie musi się namęczyć.okazało się że ma alerie na mleko i jajko.

Ja nie będe się z tobą spierała.I mówiła ,że nic nie wiesz i tyle.Mam dzieci,dobrego lekarz i ufam mu.Każde z moich dzieci było na piersi i nigdy,ale to nigdy nie miało przerwy w robieniu kupy tyle dni.$ tyg temu córka nie zrobiła przez dwa dni i lekarz radził pomóc jeżeli trzeciego dnia nie zrobi.Koniec tematu.

To, ze twoje dzieci nie mialy takich przerw to nie znaczy ze wszystkie musza nie miec. Moj synek tez nie mial, produkowal po kilanascie pieluch na dzien. Nie znaczy to jednak, ze jesli moje dziecko tych przerw nie mialo, to u kazdego, ktore robi kupe raz na dwa dni lub na tydzien od razu wystepuja jakis nieprawidlowosci.

Oczywiście, że dziecko karmione piersią może robić kupę raz na kilka dni. O ile w tym czasie nic je nie męczy, nie ma problemów z brzuszkiem to wszystko jest. Nam położna w szkole rodzenia tak mówiła i dwóch pediatrów. Co innego dziecko karmione mlekiem modyfikowanym. Mój synek dopóki był karmiony jedynie piersią robił kupkę gdzieś raz na 4 dni. Ja bym nie przesadzała z tymi czopkami, my po nie sięgnęliśmy dopiero jak nie robił dłużej. Taka była po prostu jego natura i tyle. Teraz, kiedy już je słoiczki i kaszki wszystko się unormowało. Spokojnie, bo jeśli co drugi dzień zaczniesz dziecku czopki dawać to faktycznie może być problem. A wiele dzieci karmionych piersią tak ma, że najpierw robią kilka na dzień, praktycznie przy każdym karmieniu, potem jedną na dzień, a później ten czas wydłuża się do kilku dni.

Sorki, jakiś chochlik mi się wkradł :) Ja co prawda znam jedno dziecko, które robiło kupę raz na tydzień, mama spokojnie czakała, a ono co do godziny, raz w tygodniu robiło. Ale ja taka twarda nie jestem, faktycznie, po tygodniu na pewno bym dała. My też raz po tygodniu byłiśmy u lekarki i kazała dać czopek.

Tak jak pisze Consuela, jesli dziecko nie placze, nie prezy sie (co moze oznaczc bol brzuszka), jesli normalnie je, spi, bawi sie to naprawde nie maa powodow do zmartwienia. Zrobi kupke raz na tydzien i OK. Co innego jesli widzimy, ze maluch naprawde sie meczy. Wtedy oczywiscie nalezy mu pomoc.

mnie pouczono,ze karmione piersia dziecko moze robic 10 kupek dziennie,a moze robic 1 na 10 dni nawet.dokladnie,jak juz napisano,mialam obserwowac dziecko i jesli zachowanie bylo normalne,brzuszek nie bolal,to moglam byc spokojna.