yeya 37 Napisano 2 godziny temu Wiem co mogę uszyć na początek... pościel tylko materiał trzeba kupić. : ) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Baba 404 Napisano 1 godzinę temu 47 minut temu, yeya napisał: Wiem co mogę uszyć na początek... pościel tylko materiał trzeba kupić. : ) Gdzie chcesz kupić materiał na poszwy? Kiedyś w sklepie przeliczylam, że szycie jest trochę droższe od gotowców. Plus taki, że maszyna idzie w ruch i frajda z własnej pracy. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
yeya 37 Napisano 59 minut temu 47 minut temu, Baba napisał: Gdzie chcesz kupić materiał na poszwy? Kiedyś w sklepie przeliczylam, że szycie jest trochę droższe od gotowców. Plus taki, że maszyna idzie w ruch i frajda z własnej pracy. Znalazłam taki szerokość praktycznie na styk... a długość chyba 5 metrów (połówek nie sprzedają) wystarczy licząc poszewkę na 1 poduszkę. To takie minimum... chcę sprawdzić działanie overlocka komplety nici czarnych i białych były w gratisie. https://allegro.pl/oferta/tkanina-na-metry-material-do-szycia-100-bawelna-szer-160-cm-letni-pu-16564709839 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Baba 404 Napisano 48 minut temu 6 minut temu, yeya napisał: Znalazłam taki szerokość praktycznie na styk... a długość chyba 5 metrów (połówek nie sprzedają) wystarczy licząc poszewkę na 1 poduszkę. To takie minimum... chcę sprawdzić działanie overlocka komplety nici czarnych i białych były 5 m, to idealny rozmiar na komplet z jedną poduszką. Trafiłam dzisiaj na ten materiał z dmuchawcami Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
yeya 37 Napisano 37 minut temu (edytowany) 15 minut temu, Baba napisał: 5 m, to idealny rozmiar na komplet z jedną poduszką. Trafiłam dzisiaj na ten materiał z dmuchawcami Nom poduszka 70x80 cm... jeśli tkanina się nie skurczy a chyba nie powinna to wystarczy. Miałam kilka lat temu sytuację, że wymyśliłam sobie zasłony z lnu : ) ale zapomniałam, że przed szyciem dobrze jest tkaninę namoczyć i wysuszyć zwłaszcza te które mają tendencję do kurczenia... miałam długa przerwę i zapomniałam... druga sprawa wyprasowanie takiej tkaniny to koszmar (nie znoszę prasować... dodatkowy minus) po wyprasowaniu okazało się, że zrobiła się bardzo krótka : ) No i pracy już nie dokończyłam... materiał leży mi gdzieś na strychu. Gdzie go widziałaś? : ) też tam? nieźle: ) Edytowano 32 minuty temu przez yeya Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Baba 404 Napisano 29 minut temu 2 minuty temu, yeya napisał: Nom poduszka 70x80 cm... jeśli tkanina się nie skurczy a chyba nie powinien to wystarczy. Miałam kilka lat temu sytuację, że wymyśliłam sobie zasłony z lnu : ) ale zapomniałam, że przed szyciem dobrze jest tkaninę namoczyć i wysuszyć zwłaszcza te które mają tendencję do kurczenia... miałam długa przerwę i zapomniałam... druga sprawa wyprasowanie takiej tkaniny to koszmar (nie znoszę prasować... dodatkowy minus) po wyprasowaniu okazało się, że zrobiła się bardzo krótka : ) No i pracy już nie dokończyłam... materiał leży mi gdzieś na strychu. Gdzie go widziałaś? : ) też tam? nieźle: ) Bawełny nie musisz moczyć. Ten materiał ma 160 plus 5cm wykończenia fabrycznego. Spokojnie wystarczy. Niestety. Żeby pościel bawełniana ładnie wyglądała, musi być prasowania. Dlatego kupuje też z frotki i kory Właśnie nie wiem gdzie to widziałam. Chyba gotowa pościel na stronce - przytulne mieszkanie. 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
yeya 37 Napisano 19 minut temu 4 minuty temu, Baba napisał: Bawełny nie musisz moczyć. Ten materiał ma 160 plus 5cm wykończenia fabrycznego. Spokojnie wystarczy. Niestety. Żeby pościel bawełniana ładnie wyglądała, musi być prasowania. Dlatego kupuje też z frotki i kory Właśnie nie wiem gdzie to widziałam. Chyba gotowa pościel na stronce - przytulne mieszkanie. Jeśli tak to tak : ) Mnie pognieciona nie przeszkadza, ale wiem że niektórzy prasują pościel a nawet ręczniki... : ) taka pognieciona to prawie jak kora kwestia wyobraźni .) Ciekawe ile kosztowała... może bardziej opłaca się gotowa... ale tańszego materiału i w miarę ładnego chyba się nie kupi. 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
yeya 37 Napisano 18 minut temu Uciekam... Oglądam film Uciekaj! (Już go kiedyś widziałam, ale nie w całości) Dobranoc. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Baba 404 Napisano 4 minuty temu 7 minut temu, yeya napisał: Jeśli tak to tak : ) Mnie pognieciona nie przeszkadza, ale wiem że niektórzy prasują pościel a nawet ręczniki... : ) taka pognieciona to prawie jak kora kwestia wyobraźni .) Ciekawe ile kosztowała... może bardziej opłaca się gotowa... ale tańszego materiału i w miarę ładnego chyba się nie kupi. ...kwestia wyobraźni Można i tak. Po jednej nocy śladu po prasowaniu nie ma. Na tej stronce przytulneMieszkanie kupisz bawełnianą pościel już za 59 zł, ale nie wypróbujesz nowej maszyny Też przypadkiem kupiłam sobie w tym roku. Zwykła do przeróbek, podszycia firan i jakieś kiecki uszyłam na lato. Dzisiaj zaliczyłam szycia ręczne i już mogę zwijać żagle. Miłego oglądania i Dobranoc. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach