Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
ohiolove

Prezenty

Polecane posty

Wiem co mogę uszyć na początek... pościel tylko materiał trzeba kupić. : )

47 minut temu, yeya napisał:

Wiem co mogę uszyć na początek... pościel tylko materiał trzeba kupić. : )

Gdzie chcesz kupić materiał na poszwy? Kiedyś w sklepie przeliczylam, że szycie jest trochę droższe od gotowców. Plus taki, że maszyna idzie w ruch i frajda z własnej pracy. 

47 minut temu, Baba napisał:

Gdzie chcesz kupić materiał na poszwy? Kiedyś w sklepie przeliczylam, że szycie jest trochę droższe od gotowców. Plus taki, że maszyna idzie w ruch i frajda z własnej pracy. 

Znalazłam taki szerokość praktycznie na styk... a długość chyba 5 metrów (połówek nie sprzedają) wystarczy licząc poszewkę na 1 poduszkę. 

To takie minimum... chcę sprawdzić działanie overlocka komplety nici czarnych i białych były w gratisie. 

https://allegro.pl/oferta/tkanina-na-metry-material-do-szycia-100-bawelna-szer-160-cm-letni-pu-16564709839

6 minut temu, yeya napisał:

Znalazłam taki szerokość praktycznie na styk... a długość chyba 5 metrów (połówek nie sprzedają) wystarczy licząc poszewkę na 1 poduszkę. 

To takie minimum... chcę sprawdzić działanie overlocka komplety nici czarnych i białych były 

5 m, to idealny rozmiar na komplet z jedną poduszką. Trafiłam dzisiaj na ten materiał z dmuchawcami 😉 

15 minut temu, Baba napisał:

5 m, to idealny rozmiar na komplet z jedną poduszką. Trafiłam dzisiaj na ten materiał z dmuchawcami 😉 

Nom poduszka 70x80 cm... jeśli tkanina się nie skurczy a chyba nie powinna to wystarczy. Miałam kilka lat temu sytuację, że wymyśliłam sobie zasłony z lnu : ) ale zapomniałam, że przed szyciem dobrze jest tkaninę namoczyć i wysuszyć zwłaszcza te które mają tendencję do kurczenia... miałam długa przerwę i zapomniałam... druga sprawa wyprasowanie takiej tkaniny to koszmar (nie znoszę prasować... dodatkowy minus) po wyprasowaniu okazało się, że zrobiła się bardzo krótka : ) 

No i pracy już nie dokończyłam... materiał leży mi gdzieś na strychu.

Gdzie go widziałaś? : ) też tam? nieźle: )

Edytowano przez yeya

2 minuty temu, yeya napisał:

Nom poduszka 70x80 cm... jeśli tkanina się nie skurczy a chyba nie powinien to wystarczy. Miałam kilka lat temu sytuację, że wymyśliłam sobie zasłony z lnu : ) ale zapomniałam, że przed szyciem dobrze jest tkaninę namoczyć i wysuszyć zwłaszcza te które mają tendencję do kurczenia... miałam długa przerwę i zapomniałam... druga sprawa wyprasowanie takiej tkaniny to koszmar (nie znoszę prasować... dodatkowy minus) po wyprasowaniu okazało się, że zrobiła się bardzo krótka : ) 

No i pracy już nie dokończyłam... materiał leży mi gdzieś na strychu.

Gdzie go widziałaś? : ) też tam? nieźle: )

Bawełny nie musisz moczyć. Ten materiał ma 160 plus 5cm wykończenia fabrycznego. Spokojnie wystarczy. 

Niestety. Żeby pościel bawełniana ładnie wyglądała, musi być prasowania. Dlatego kupuje też z frotki i kory 😜 

Właśnie nie wiem gdzie to widziałam. Chyba gotowa pościel na stronce - przytulne mieszkanie. 

• Like 1

4 minuty temu, Baba napisał:

Bawełny nie musisz moczyć. Ten materiał ma 160 plus 5cm wykończenia fabrycznego. Spokojnie wystarczy. 

Niestety. Żeby pościel bawełniana ładnie wyglądała, musi być prasowania. Dlatego kupuje też z frotki i kory 😜 

Właśnie nie wiem gdzie to widziałam. Chyba gotowa pościel na stronce - przytulne mieszkanie. 

Jeśli tak to tak : )

Mnie pognieciona nie przeszkadza, ale wiem że niektórzy prasują pościel a nawet ręczniki... : ) taka pognieciona to prawie jak kora kwestia wyobraźni .)

Ciekawe ile kosztowała... może bardziej opłaca się gotowa... ale tańszego materiału i w miarę ładnego chyba się nie kupi. 

• Haha 1

Uciekam... Oglądam film Uciekaj! (Już go kiedyś widziałam, ale nie w całości)

Dobranoc.

7 minut temu, yeya napisał:

Jeśli tak to tak : )

Mnie pognieciona nie przeszkadza, ale wiem że niektórzy prasują pościel a nawet ręczniki... : ) taka pognieciona to prawie jak kora kwestia wyobraźni .)

Ciekawe ile kosztowała... może bardziej opłaca się gotowa... ale tańszego materiału i w miarę ładnego chyba się nie kupi. 

...kwestia wyobraźni 🤣 Można i tak. Po jednej nocy śladu po prasowaniu nie ma. Na tej stronce przytulneMieszkanie kupisz bawełnianą pościel już za 59 zł, ale nie wypróbujesz nowej maszyny 😉 Też przypadkiem kupiłam sobie w tym roku. Zwykła do przeróbek, podszycia firan i jakieś kiecki uszyłam na lato.  

Dzisiaj zaliczyłam szycia ręczne i już mogę zwijać żagle.  Miłego oglądania i Dobranoc.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się