Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość forget me

na jakiej podstawie lekarz stwierdza że ktoś jest w ciąży?

Polecane posty

Gość forget me

tzn, jak to poznaje? robi jakieś badanie?

Gość forget me
wie ktoś??

Nie instynktownie stwierdza :))) Oczywiście, że robi badanie ... USG.

Gość forget me
no ale czasem na filmach lekarz bada kogoś bez usg i nagle mówi: jest pani w ciazy.. co to ma byc

to film :)) a bez usg, to po badaniu krwi można stwierdzić.

Gość forget me
co widac na tym usg i w badaniu krwi

Gość forget me
chodzi mi o konkrety, co jest we krwi albo czym sie różni usg jak sie jest w ciąży i jak sie nie jest

Gość Inny Szatan --
jak jesteś w ciąży to na usg widać jak dziecko macha do ciebie bo to jegopierwcze fotki,,, a w badaniu krwi wychodzi mocz malucha...

Gość forget me
nie odzywaj sie jak sie nie znasz! w pierszym tygodniu ciąży już jest mocz i rączki, tak?

Gość Inny Szatan --
w takim razi nie dorosłaś do tego by miec dziecko... z resztą ja eż sobie moge napisac ze mam 25 lat... albo 48... i jestem ginekologiem...

W badaniu krwii jak i moczu uwidacznia się obecność hormonu ciążowego (hCG), który produkowany jest przez organizm matki po zagnieżdżeniu zarodka. Zagnieżdżenie następuje między 6 a 12 dniem po owulacji dlatego betę warto robić nie wcześniej niż w 12 dpo.I pamiętać należy, że stosunek nie jest równoznaczny z dniem owulacji, bo do zapłodnienia może dojść nawet 6 dni po stosunku.Na USG widać pęcherzyk zagnieżdżony w macicy (najwcześniej w 3 tygodnie po owulacji).

lekarz wącha cipkę i już wie :D:D:D ok 6 tygodnia lekarz spokojnie stwierdzi ciążę przy zwykłym badaniu :D

Gość co za kret
Poza tym lekarz, może stwierdzić ciąże po wyglądzie macicy.

lekarz stwierdza ciążę na podstawie np. (tylko się nie śmiejcie) koloru warg sromowych - są sino bordowe, jak przed okresem, ułożenia szyjki macicy (jest nisko, jest miękka i szeroka) oraz oczywiście badań, w tym także testu ciążowego wykonywanego w gabinecie lekarskim. W ciąży zachodzi w ciele kobiety mnóstwo zmian, które lekarz jest w stanie wychwycić bo ma w tym PRAKTYKĘ i wiedzę.

wygląd macicy to wyłącznie podejrzenie ciąży, nie stwierdzenie, bo sama macica rozpulchnia się zarówno w ciąży jak i przed miesiączką - a sam kształt zmienia na tyle późno, że każdy test ciążę wykryje (no i miesiączki nie będzie).

to samo dotyczy koloru warg sromowych - zależy niestety od stężenia progesteronu - ja mam wysokie stężenie po owulacji, więc zasinienie jest u mnie co miesiąc na porządku dziennym - bez ciąży. i jest to również podejrzenie ciąży.

Gość Anusia_21
lekarz samym badaniem ginekologidcznym moze stwierdzic już 6 tygodniwoa ciąże... bez usg i badania krwi. jezeli cos podejrzewa wtedy robi kolejne badania.

Gość forget me
oczywiście że nie dorosłam do ciąży :( mam nadzieje że nie jestem

Gość forget me
nie miałam tego na biologii :P albo mnie nie było wtedy :PP

nio może;-) np. wypełnieniem pęcherza przez kobiete przed badaniem;-) normalnie się bardzo dużo pije do usg, a w ciąży z dużym brzuszkiem nie trzeba;-) w dodatku lekarz może przy wczesnej ciąży zrobić usg dopochwowe;-)

Gość gość
Przy pierwszej wizycie u lekarza to trzeba się rozbierać zyby stwierdził ze jestem w ciąży czy robi USG