Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość adarka

ekspres cisnieniowy

Polecane posty

Gość adarka
przyznam szczerze ze dostalam fiola na punkcie parzenia kawy:) Ekspres mam chyba najprostszy z Kruposów, ale,,,jak napoczatki...nie narzekam. Troche trwalo zanim go rozpracowałam...nawet nie4zle spienia mleko,latte wychodzi mi juz 3 warrstwowa. Chcialabym sie nauczyc malowania rozetek na kawie - to zaraza ktora mnie naszla z w/w forum:) Mam tylko problemy z dobraniem wlasciwie zmielonej kawy...Nawet w Pozegnaniu z Afryka kiepsko mielą jak na moj ekspres...a mlynka sie nie dorobiłam. Chyba dlatego crema na espresso nie wychodzi miata jak by, chciala...ale nie poddaję się...:) A Wam natt82 i martik jak idzie??..macie fajna cremę?? Jaką kawę uzywacie do ekspressU???

pianka niezla, na szczescie nie musze sie napracowac ekspres sam to robi,tzn kupujesz gotowe zestawy np do latte masz osiem kaw w opakowaniu (dwa kubeczki male jeden z kawa drugi z mlekiem) niestey interes dosyc drogo wychodzi ale oplaca sie :D efekt koncowy wysmienity naprawde polecam

Gość bidortaa
mam R&B riviera&bar - wszystko jest ok - uzywam wody filtrowanej przez system brita - jedyny problem to kawa - dopasowanie odpowiedniej grubosci kawy - bo nawet standart mielona specjalna do expresso nie zawsze jest "dopasowana" - pianka na kawie zalezy od cisnienia a cisnienie zalezy od marki maszyny i nie zapchanych przez osad wapienny przewodow

Gość adarka
no własnie...ja nie mam filtra ale uzywam wody żródlanej...nie wiem czy to dobrze czy zle...:( moze ktoś wie???

no ja jeszcze ekspresu w domu nie mam, jest wciąż w drodze. Ale mam dylemat - jaką kawę do Krupsa kupić? Coś polecacie? Ktoś ma już doświadczenia w parzeniu z Krupsem?

Adarka, a której kawy używałaś? I jaka najbardziej się sprawdziła?

Gość adarka
no własnie...z doborem kawy mam największy kłopot. Kupowalam juz super kawę /cholernie droga/ w Pożegnaniu z Afryką ..ale tam bardzo grubo mielą ..nie wiem jak oni robia cremę na kawie...moze jakis specjalny ekspres..u mnie z tej kawy crema nie wychodzi. Stosuję wszelkie inne dostępne na rynku /zmielone,bo jeszcze nie mam mlynka/..ostatnio testuję aromę Jacobsa , kronung mi mniej sie podoba..ale to kwestia smaku. A Wy jakie testujecie kawy???

Gość adarka
dzięki limonka za sugestię:) wlaśnie zakupiłam Lawazzę..ale mieloną w puszce Lawazza espresso. Jest chyba najlepiej zmielona do ekspresu na jaką dotąd trafiłam... Wypróbowałam też mleko z carrefura/ ktoś doradzał na forum/ faktycznie spienia się jogurtowo:) piję własnie 3-warstwową caffe latte....super:) moglabyn te kawy testowac co pol godziny....ale chyba serducho by mi wyskoczylo:)

no więc ja lavazza rosso i segefredo, na razie się sprawdzają i co najwazniejsze jest pianka na espresso

Gość adarka
natt...czyli ekspress już do Ciebie dotarł???...zaczynasz zabawę??? A wczesniej ialaś cisnieniowy też???

tak dotarł, wszystko działa i gra, pianka jest na espresso, kawa gorąca. ja nie jestem wielbicielem latte, więc nie było mlecznych eksperymentów. Smak i aromat kawy, gorącej...to jest to:)

no i to jest mój pierwszy ekspres ćinieniowy. tak naprawdę kupiłam go rodzicom na urodziny. a sobie chcę kupić w przyszłym miesiącu na urodziny...myslę o Nespresso C90

Gość adarka
a czy próbowałaś Lawazza espresso??..zastanawiam sie czy L.rosso daje lepszą cremę...czy też są porównywalne. Przyznam,że ze swojej cermy nie jestem specjalnie zadowolona..jest troche bura i bardzo cieniutka:(

Gość adarka
wlasnie testuje kawę Illi....smakowo duzo lepsza...ale do mojego ekspresu chyba zbyt drobno zmielona...bo ciurek jest cieniuuuuutki....:)

Gość adarka
może powiększyło się już grono kawoszy ekspresowych??? Nie ma to jak kawka latte z 3 warstwami:):):) Lubicie???

Gość marco 73
ekspres-tylko \'jura\', testowałem inne np. krups(2.300 zł) saeco(2700zł)-słabizna. Jura dorównuje kawie z prof. ekspresów, np. crema w fliżance 150ml ma 4mm grubości (illy caffe).

Gość do adarki
mozesz dokładnie napisać jak robisz to latte, jaka szklanka ( jakbyś mogła podać wysokość w cm mniej wiecej i srednice) ile wlewasz do niej mleka, jak głeboko wkładasz dysze , czy wykonujesz jakies ruchy szklanką i czy w czasie spieniania wyciągasz dysze stopniowo do góry, jakie dajesz mleko, ciepłe czy zimne, jak tłuste, ile mniej wiecej czasu trwa spinianie itp. Chodzi mi o mase szczególików których nie mozna znaleźć na dzieś czytałam z naczynie do spieniania musi byc pękate, Ty spieniasz w szklance wiec to tez nie jest zasada. W obecnej chwili mam przerwe w piciu kawy bo dopiero urodziłam i karmie piersią ale marze o dobrej kawce z mlekiem ( bo taką uwielbiam, cappuccino albo latte) i licze na to ze juz wkrótce sobie taka zrobie . W moim ekspresie nnajlepiej sprawdza sie kawa illy.

Gość do adarki
zjadłam część wypowiedzi :) Chodzi mi o mase szczególików których nie mozna znaleźć na stronach www, a które decydują o efekcie końcowym, gdzieś czytałam z naczynie do spieniania musi byc pękate, Ty spieniasz w szklance wiec to tez nie jest zasada. Ja mam juz kilka lat ekspres rowenty - chyba znacznie gorszy od Twojego i zastanawiam sie nad kupnem innego, choć przyznam szczerze ze niezadowalająca jakość spieniania mleka moze wynkać nie tylko z urządzenia ale tez z braku umiejętnośći. A moze po prostu mam wadliwy egzemplarz. Zawsze wydawało sie sie słabo spienia, ale nie miałam jak porównać z innymi egzemplarzami bo nikt ze znajomych nie ma rowenty. szkoda ze kupująć ekspres nie ma mozliwości przetestowania jak działa. W efekcie nigdy go nie reklamowałam bo nie wiem moze ten typ tak ma ;)

Gość Laila-lidka
Jak uzyskac gęstość mleka tak by moc malowac w kawie wzorki?

Gość juz nikt tu chyba nie zaglada
nawet adarka :(

Gość leemonka21
Hej! Jestem tu pierwszy raz i po raz pierwszy chce kupic (a raczej sprawic se pod choinke:D) ekspres cisnieniowy do kawy. To bedzie moj pierwszy ekspres wiec wogole nie wiem co i jak, tak więc chcialabym prosic o rade i wytlumaczenie kilku rzeczy. Chcialabym kupic ekspres taki bardziej zwykly, nie za kilka tysięcy, tylko typowo domowy. Ale zalezy mi, aby mial w sobie spieniacz do mleka. Widzialam np. ekspres Saeco Magic który ma w sobie spieniacz do mleka, tyle ze nie bardzo rozumiem jak to działa. Czy mleko dodaje dopiero po zrobieniu kawy? Czy moze kawa "leci" pod cisnieniem razem z mlekiem wymieszana? Podoba mi sie tez ekspres Senseo, ale on nie ma spieniacza do mleka chyba... I jeszcze jedno czy kupujac ekspres na zwyklą sypaną kawe tez mozna zrobic rozne kawy? Czy rozne rodzaje wychodza z kawy w kapsulkach? Bo wiadomo rozne rodzaje kapsulek itp...:) Pozdrawiam i mam nadzieje ze ktos mi cos powie głownie o tym spieniaczu do kawy:) I jakie modele polecacie z tym spieniaczem?

Gość leemonka21
Hej, mam jeszcze jedno pytanie. Czy takim ekspresem ze spieniaczem mleka, gdzie sie sypie kawe a sie zrobic kawe taka kolorowa? ze jest pasek mleka, pasek kawy i tak cala kawa? Czy tylko z kapsulek lub saszetek?

Jeżeli jest to ekspres Senseo, to można w nim zrobić tylko kawę z saszetek, ale z tego co wiem, to może być ona również kolorowa - wszystko zależy od tego, jakiego rodzaju kawę się wybierze. To urządzenie jest naprawdę całkiem fajne, choć smakosze uważają, że lepiej zainwestować w innego rodzaju ekspresy, jeżeli chce sie napić naprawdę czegoś nowego.

A mi się podoba BOSCH TCA 5201 benvenuto classic piano - świetny ekspres i niedrogi. Znalazłam w bardzo przystępnej cenie na magicznej planecie taki model i napaliłam się, żeby coś takiego takiego sobie sprawić.

Z tańszych ekspresów warto kupić właśnie jakiegoś boscha. Z droższych na pewno warto zwrócić uwagę na Saeco i Krupsa. Chociaż od krupsa można też dostać tanie jak te Dolce gusto - około 300 złotych na electro. Wszystko zależy od tego ile kasy mamy na ekspres i czego oczekujemy.

Gość EKSPRES AEG ELEKTROLUX TSK1062
a co o tym myslicie ?