Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rozdarta

Zostać, czy wracać-dylemat-doradzcie

Polecane posty

Gość Filifionka00
Ten kto się tak naśmiewa z emigrantów - niestety strasznie przykre na wielu forach. Zawiść? Dlaczego nie wiedząc nic o człowiku tak szybko wydaje się o nim osąd, samemu nie spróbowawszy jak to jest być na ich miejscu. No cóż, trudno, widać to też jest potrzebne. rozdarta - gratuluję, Twoja sytuacja mieszkaniowa tam jest naprawdę dobra. Ja byłam zszokowana jak mogą żyć ludzie w Londynie, właśnie Ci emigranci, było mi strasznie głupio patrzeć na tę ich ciasnotę, brak intymności. Przykłady cen, które podałaś dają do myślenia.

Gość a co tam...
Ja wróciłam, ale jest ciężko znów się przyzwyczaić do życia w Pl. Mieszkałam 6 lat w Irlandii.Dobrze przemyśl swoją decyzję.Powodzenia cokolwiek zdecydujesz :)

Gość rozdarta
zarabiam w zaleznosci od tego ile godzin przepracuje,czyli jak chce na cos odlozyc pracuje wiecej. mieszkanie 220 ze wszsytkimi oplatami zycie w zaleznosci ile jesz,ile wydajesz itd 40/50 futnow na jedzenie tygodniowo,czasami mniej czasami wiecej. reszta ubior,muzyka,kino,wypady ze znajomymi,wypady na wycieczki itd

Gość rozdarta
staralam sie mieszkac od razu w sposob ludzki,wiekszosc moich znajomych tutaj mieszka tzw. "po ludzku" zwlaszcza ci ktorzy mysla o tym zeby zostac buduja sobie swoj maly swiat. raczej nie widzialam przypadkow,moze jeden totalnej nory w ktorej mieszkaliby polacy. ps.ale za to mam duzo miedzynarodowych znajomych i coz jedno musze stwierdzic...murzyni zyja na wyzszym poziomie i w lepszych warunkach niz niektorzy polacy :D gorzkie to ale prawdziwe :D

Gość ktos napisał tak
nie zawisc wcale mylisz sie ja nie rozumiem jak ludzie którzy maja sie za inteligentnych nie potrafia zarobic w polsce normalnych pieniedzy a tam jadac i upadlajac siebie a przy okazji polski naród (bo jestesmy dla nich ludzmi od czarnej roboty choc bardziej wykształceni od angoli) robia za białych murzynów i zrobia wszsytko i zniosa wszystko rozstanie z rodzina i znajomymi ukochanymi miejscami zniosa nawet traktowanie jak niewolników i wspomniana juz przez kogos ciasnotę, brak intymnościwyłacznie dla pieniedzy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! pieniadze to nie wszsytko

Gość ktos napisał tak
...murzyni zyja na wyzszym poziomie i w lepszych warunkach niz niektorzy polacy za je b is cie !!!!

Gość rozdarta
BO NIEKTORZY NIE SA NA TYLE SILNI PSYCHICZNIE ZEBY 2 LATA ALBO 3 SZUKAć PRACY ZA 1000 ZL NA REKE!!! odpowiedz prosta

Gość kluska serowa
ha. a mnie to ani ziebi ani grzeje co ktos o mnie napisze. wyemigrowalam i nie zaluje (co prawda u mnie bylo troche innaczej, wyemigrowalam za rodzicami a nie za chlebem ale jednak wyemigrowalam). i tak pracowalam za 1000 zl z hakiem jednoczesnie studiujac zaocznie i wcale nie uwazam ze niczego nie potrafie a opinia osoby ktora mnie nie zna i nie zna moich mozliwosci to jest dla mnie takie znaczenie jak zeszloroczny snieg. i nie wstydze sie tego ze pracowalam za tyle. za to moja kuzynka po skonczonej anglistyce na UW tez wyemigrowala i tak sie tez zastanawiam... pewnie ona tez nic nie potrafila a jej studia to psu o d..e potluc takie byly beznadziejne :D biorac pod uwage ile osob wyjezdza z kraju to chyba mamy w Polsce wiecej nieudacznikow niz zdolnych ludzi./ i smieszy mnie jeszcze to ze moj drugi kuzyn, bez wyzszego wyksztalcenia, po zawodowce ma swoja firme (przewozowa) i zarabia duzo. no tak, on na pewno ma duuuuuze zdolnosci i jest niewiadomo jakim fachowcem (siedzi za biurkiem i przyjmuje nowe zamowienia)

Gość kluska serowa
mialo byc ze taka opinia ma dla mnie takie znaczenie jak zeszloroczny snieg *

Gość rozdarta
anglistyka na UW...ciezkie studia, kolezanka studiowala,kurde naprawde

Gość kluska serowa
rozdarta - no co ty nie mow, przeciez to gowniane studia skoro moja kuzynka po nich wolala wyjechac z kraju i zarobic o wiele wiecej za granica. ;) i hola. bo tu zaraz wyjdzie ze ja nienawidze polski albo cos. Polska jest MOIM krajem i tak pozostanie i sama Polske, jako Polske (kraj i ludzi) lubie. Tylko sytuacja w Polsce mnie drazni, ale nie ma to zwiazku z krajem jako takim

Gość Filifionka00
Wg mnie: nie chodzi o to, żeby zostać i pokazać na co to mnie Polaka stać i wytrzasnąć nie ważne gdzie i jak ale ważne za ile pracę w Polsce. Chodzi o ludzką godność. Żeby człowiek, który inwestował w siebie (studiował - to jedna z takich form inwestowania) mógł normalnie a nie na rzęsach znaleźć godziwie płatną pracę. Nie są winni ci ludzie po studiach. Problem jest dużo bardziej złożony. Niestety nerwy ludzi ponoszą, gazety i media ciągle podsycają ten ogień. Zupełnie niepotrzebnie toniemy w stosie inwektyw.

Gość onazesnu2
Tak w temacie - polecam utwór: http://muzyka.onet.pl/30017,2601885,62800,stream.html (tylko dzisiaj, bo onet zmienia codziennie piosenke na nmowa - a dzis jest utwor pod tytulem: "Londyn 08:15" - wg mnie bardzo rpawdziwy...

Gość onazesnu2
Kurna, nie wiem czemu podkresla sie tylko polowa adresu... Wszystko to trzeba skopiowac ;) A potem sluchac: "Każdy chcial tu przeceiż normalnie zyc - mimo wszystko bez tej paranoi - po prostu zyc..."

hej, ja juz prawie 3 lata 2 anglii, mam prace, znajomych, ogolnie fajnie ale wiem ze wracam za rok. czy sie oplaca nie wiem, ale wierze ze lata nauki na studiach i te tutaj gdzie podszlifowalam jezyk zaprocentuja w koncu. rozdarta a gdzie mieszkasz w uk??

Gość rozdarta
a podciągnę sobie, może ktoś się wpisze jeszcze

...Nostalgia.... gdy wrócisz do Ojczyzny na chwilę by upewnić się , że wyjazd nie był błędem.:-o Pozdro...

Gość upupuppupupu

W Irlandii nie myslałam o pieniadzach, ale mieszkałam w wynajmowanym mieszkaniu, nie korzystałam z usług fryzjera i kosmetyczki....pieniadze były...ale nie było ducha... W Polsce mam własne mieszkanie, nie zarabiam zbyt wiele, ale korzystam już z usług fryzjera etc..... W Irlandii latałam w fartuszku tu \"pod krawatem\". W Irlandii wydaje się o wiele wiecej ksiązek, są tanie, można było buszować bez końca po księgarniach, wiele tytułów w Polsce nigdy niedostępnych. W Polsce mogę jednak wybierać ambitniejszą ofertę ( czytaj angielski jednak nie aż tak dobry). W Irlandii są wszyscy moi przyjaciele( wyemigrowali wczesniej ode mnie) W Polsce jest moja rodzina. Wybrałam Polskę.... Za Irlandią tęsknię, ale nie tak jak tam teskniłam za Polską.