Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gggK

Londyn. prosze o jakies rady

Polecane posty

Gość gggK

w listopadzie lece na kilka dni do Anglii. Planuje wyskoczyc z kolezanka na 1 dzien do Londynu. TYLKO jeden dzien...niestety. I tu pojawia sie problem, bo chcialabym zwiedzic i zobaczyc jak najwiecej i jak najtanszym kosztem., a nie mam pojecia jak tego dokonac:D moze ktos kto juz tam byl lub dobrze zna to maisto udzieli mi kilu rad? czy warto wydac np. 12 funtow na muzeum figur woskowych? moze wie ktos ile kosztuje zwiedzanie Wembley i czy stadion jest daleko od centrum? wielkie dzieki za kazda informacje:)

Gość Teżcoś
12? Czyżby potaniało? Płaciłam ponad 15. I warto - zdecydowanie. Trzeba poświęcić min. kilka godzin - nie tylko "chodzisz i sie gapisz". Wchodzisz też do "domu wariatów" (miękkie ściany ;) ) gdzie aktorzy wzbudzają histerię wśród wrażliwszych zwiedzających. :P Jedziesz wagonikiem itp. Także polecam. Moim zdaniem można sobie odpuścić London Eye - płacisz 12 funtów i pół godziny podziwiasz panoramę Londynu. London Aquarium - co kto lubi, generalnie dużo ryb i innych wodnych żyjątek. Atrakcja dla dzieci - rekiny. :D Bardzo uspokajające (usypiające). Pałac Buckingham - warto zobaczyć zmianę warty, a poza tym pałac, jak pałac - nic szczególnego. Ogólnie wszędzie daleko - nic nie jest blisko siebie.

Zależy co chcesz zwiedzać. Na dobry początek proponowałabym trafalgar square, a przy okazji National Galery, tyle że musiałabyś wcześniej się zorientować, co dokładanie tem chcesz obejrzeć, bo całości nie zdążysz. Wstęp ---> 0pounds. Blisko jest British Museum, też darmowe, ale też wcześniej trzeba zaplanować. Od razu St. James Park (uwielbiam go :) ) i po krótkim spacerze jest tam sporo do pooglądania. Włącznie z Buckingham Palace, jeśli dobrze pamiętam. Koło trafalgar, masz Picadilly Circus. To wszystko można załatwić przemieszczając się na nogach. I za darmo. Dalej, również na piechotkę można przejść do Big Bena, Westminster Abbey (tu nie wiem, jak z kosztami zwiedzania), Downing Street (siedziba premiera) i Westminster Catedral, która moim zdaniem jest po prostu przepiękna (też za darmo) Nie wiem, co innego chciałabyś oglądać. Co do Wembley nie mam pojęcia ile kosztuje.

Gość tak naprawde
polecam to co kolezanka wyzej. jak malo czasu to nie polecam muzeum figur woskowych, bo to nie londyn.wembley jest c centrum 20 minut metrem linia jubilee line lub metropolitan line ze stacji baker street (od razu przy tej sa te figury i dom sherlocka holmesa) lub bond street (w sercu oxford street)stadion -nic tak naprawde ciekawego-wiem bo tam mieszkam naprzeciwko, british museum polecam i przede wszystkim trafalgar square z national gallery dalej mozna porzejsc na piccadily circus, lub przez china town, leicester square, oxford street., jeszce ten palac , green park itd. moja trasa wycieczek to: wysiadka na victoria station i nozkami kolo westminster do trafalgar i dalej jak pisalam.london eye odpada-kicha straszna i drogo , poza tym godzina w kolejce po bilet.tam obok jest co prawde mnostwo zabytkow, al eto juz trzeba z przewodnikiem. moje ukochane miejsce to zawsze trafalgar square

Gość gggK
dzieki za wszystkie rady:) zdaje sie ze w jeden dzien to nie za wiele pozwiedzam:) na Trafalgar Square oczywiscie zawitam. jestem ciekawa co takiego przyiagajacego jest w tym placu. przekonaliscie mnie i jednak figury woskowe odpuszcze, choc bardzo bym chciala tam wspapic. no ale czasu za malo. bardzo chcialabym zobaczyc katedre Westminster i British Museum. dzieki wam powoli krystalizuje mi sie plan wycieczki:D jak wam jeszcze cos wpadnie do glowy to dawajcie:)

Gość gggK
znalazlam w necie ze Wembley bedzie mozna zwiedzac dopiero pod koniec roku:(szkoda

Gość keejtt
nie lubie tego miasta

Gość keejtt
lubie za to Kielce