Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lejla9000

dni płodne i niepłodne

Polecane posty

Gość lejla9000

czy mozę mi ktos jasno wytłumaczyć kiedy sa jakie?

Gość Zdecydowana AGA.
a jak sie to ma do dlugich cykli takich 6-8 tyg.kiedy wtedy sa dni plodne?

Gość lejla9000
dzięki za odpowiedź :) nijak sie ma to do tematu gdyż to nowy temat...

Gość Zdecydowana AGA.
ja pytam jaki jest schemat dni plodnych i nieplodnych przy cyklach 6-8 tygodniowych:D moze ktos wie?

Gość lejla9000
sorka :) niezrozumiałyśmy się ;)

Gość Zdecydowana AGA.
w porzasiu! :D

Zdecydowana AGA - tu musisz pójść po poradę do ginekologa.

Gość Zdecydowana AGA.
lekarz daje jedynie hormony albo zwyczajnie mam tak zyc :( a ja nie znosze dobrze hormonow>>>>>>>>>chicalabym wiedziec kiedy te dni plodne u mnie sa

Ale na takie pytanie ci nie odpowiem, bo nie wiem jak to jest w przypadku tak nieregularnych cyklów. Hormony są właśnie na wyrównanie cyklu. Może idź do innego lekarza, który najpierw zrobi badania, a następnie zapisze hormony, na które nie będziesz źle reagować. Pozdrawiam

teoretycznie owulacja następuje 14 dni przed wystąpieniem miesiączki, wiec przy cyklach 28 jest to ok. 14 dnia. ale juz przy cyklach np.45 dniowych owu powinna byc w okolicach 31 dnia. przy nieregularnych miesiączkach i bez obserwacji cyklu ( sluz, temperatura)w zasadzie nie da się określic owulacji, bo nigdy nie wiesz ilu dniowy cykl jest tym razem. ale te 14 dni to tylko teoria. ja mam cykle ksiażkowe- 28 dni, a owulację miałam 20 dnia i zaszłam w ciążę :)

Ja mam 28 dniowe i właśnie jestem w 15 d.c. i nie widać tej mojej owulacji. Zawsze mialam miedzy 12 a 14 d.c. ale zaczynają mnie kłuć jajniki (i to bardzo) więc może się zbliża.

Nikt rozsądny i zorientowany w temaci Ci przez internet nie powie, kiedy masz dni płodne i niepłodne, a już zwłaszcza jaki jest \"schemat\" tych dni, bo czegoś takiego nie ma. Jaki masz dzień w danym momencie możesz ustalić tylko Ty sama, na podstawie obserwacji podstawowej temperatury ciała i śluzu lub szyjki, do wyboru. Nie ma żadnych kalendarzyków, kalkulatorów, ani niczego takiego - musisz się po prostu obserwować. Podaję adresy, które mogą pomóc (są tam opisane metody rozpoznawania płodności): www.lmm.pl - metoda Kippley\'ów www.iner.pl - metoda Roetzera www.28dni.pl - aplikacja służąca do wprowadzania danych z obserwacji. Powodzenia.

Z tym lekarzem i hormonami, przyszła mi jeszcze jedna rzecz na myśl? Czy lekarz robił jakieś badania? Ustalał, jaki masz poziom danych hormonów w danym dniu cyklu? Bo jeśli nie, to po prostu łykasz tabletki nie wiadomo na co i po co. Niekiedy dzieje się tak, że podjęcie obserwacji swojego ciała, połączone np. z zażywaniem magnezu, który pomaga uregulować cykl, spaniem w zaciemnionym pokoju, pomaga lepiej niż cokolwiek innego. Chyba na stronie INERu są informacje na ten temat.

Ja dalej nie wiem kiedy mam dni niepłodne. Z tego co zrozumiałam to kilka dni przed okresem mogę spokojnie współżyć z facetem bo mam dni niepłodne...

Przy założeniu, że wiesz, że to co nastąpi, to miesiączka poprzedzona wzrostem temperatury, a nie krwawienie śródcykliczne, które jest zazwyczaj okresem największej płodności. Ustalić to możesz tylko obserwując się (śluz/szyjka) i mierząc temperaturę.

Witam. Ja od miesiąca staram się o dziecko. wcześniej brałam tabletki antykoncepcyjne. Zrobiłam sobie 3-miesięczną przerwę i od sierpnia zaczęłam starania, ale mam strasznie rozlegulowane cykle (49 dni, 44 dni). Też nie wiem kiedy mam dni płodne.

Gość Anka80
Hej Jestem tu po raz pierwszy mam taki sam problem jak wy nie regularne cykle choc od 2 mies mam narazie dobre i mam nadzieje za juz tak zostanie.Co do nieregularnych cykli moge cos doradzic bo czytalam wasze wypowiedzi na uregulowanie cyklu nie musza byc hormony choc to zalezy.Jest w aptece lek ziolowy kosztuje 13.00 zl bez recepty i zarzywa sie go przez 90 dni 3 mies. Ja biore drugi mies i chyba mi poskutkowal bo widac juz poorawe.Lek nazywa sie Castagnus.Mozecie sprobowac nie zaszkodzi moze pomoze