Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

zaden nick nie wchodzi

wątroba wieprzowa

Polecane posty

dziewczyny kochane mam pytanie czy znacie jakiś fajne przepisy na wątróbkę??? ja tam lubię ale mąż i cóka nie :/ chciałabym spróbowac jakis fajny przepis moze sie przekonaja ?? pozdrawiam🌻

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja też lubię, ale tylko drobiową. Wieprzowa mi nie smakuje. Drobiową mogłabym jeść na okrągło.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
moze podsmaz ja z cebulka i pieczarkami(mozna podsmazyc wszystko osobno) zmiel wszystko razem i zrob z tego nadzienie do pasztecikow jak chcesz to napisze przepis na ciasto na te paszteciki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
nyateneri ----> ja lubie i ta i ta...a moi zadnej a dostalam wieprzowa i chcialabym ja jakos wykorzystac,przeciez nie bede sama jej jesc hihi :) eternity----> bardzo prosze o przepisik na paszteciki i taki dokładniejszy na ten farsz,ciekawie sie zapowiada powiem :) a ja znalazłam taki przepis..myslicie ze to moze byc fajny samk?? Kotlety z wątroby Składniki: - 1 kg wątroby drobiowej lub wieprzowej, - 2 jajka, - 3 łyżki mąki, - natka pietruszki, - przyprawy. Jak przyrządzić? Wątróbkę zmielić przez maszynkę, dodać jajka, mąkę, posiekaną natkę pietruszki, przyprawy. Wszystko wymieszać i smażyć jak placki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
nooo te kotlety tez ciekawe :) dzis mam akurat drobiowa na obiadek :) a to przepis na ciasto pasztecikowe: 1/2 kg maki(ok 3 szklanki) 1 kostka masla lub margaryny 5 dag drozdzy szczypta soli i cukru 1 kubek kwasnej smietany jak robimy na swiezych drozdzach to zrobic najpierw zaczyn i dalej tradycyjnie jak ciasto drozdzowe jak na suchych (ja takrobie ,mniej roboty ,efekt taki sam) to po prostu dodac wszystko do siebie(dobrze jak maslo czy margaryna sa miekkie) ja po ugnieceniu wkladam na troche do lodowki potem rozwalkowujemy tak srednio cienko ,nakladamy \"rzadek\' farszu , zawijamy tylko tak zeby sie przykrylo odcinamy wystajaca czesc ciasta i kroimy powstaly waleczek na mniejsze kawalki ijedziemy dalej - znow rzadek farszu na rozwalkowanym ciescie , zawijamy ,przycinamy i tak do konca ukladamy na blaszke i do rozgrzanego na 200-220 stopni piekarnika na jakies 15 minutek(i tak trzeba kontrolowac zeby sie za mocno nie przypiekly) az sie ladnie zrumienia a na farsz nadaje sie praktycznie wszystko cebulka i pieczarki to taki moj glowny dodatek raz zrobilam z miesem mielonym-podsmazylam na patelni miesko z przyprawami , potem pieczarki i cebulke,miksujemy na wzglednie gladka mase i nakladamy ktoregos razu mialam dwa duze opakowania pasztetu belgijskiego ktorego nikt nie chcial jesc-dodalam wlasnie podsmazone pieczarki z cebulka i tego juz nie miksowalam ale pieczarki i cebulke pokroilam baaardzo drobniutko(posiekalam) a z watrobka to samo- podsmazyc na patelni(oczywiscie pieczarki i cebulka rowniez) i zmielic wszystko razem(zmiksowac , zblenderowac itp) nie wiem co mozna by jeszcze dodac do takiego farszu (no moze zamiast pieczarek grzybki -uprzednio ugotowane) bo ja robilam na razie tylko z pieczarkami

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mniam, chyba zrobię takie paszteciki... Mogę miec głupie pytanie? :o Czy można miksowac gorące rzeczy (np zupę) czy trzeba je schładzac? I jaki wogóle polecacie blender - taki jak mikser do piany tylko z tnącymi końcówkami, czy nadstawkę na robot kuchenny - taki wielki kubeł z nożami u dołu? (Czy plastik nie rozpuszcza sie od gorąca?) Bo tak się zastanawiam nad kupnem (nie posiadam) a jestem zielona w tym temacie aż przykro... ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
eternity no ten przepis smakowicie brzmi...chyba nigdy nie wpadlabym na to by dodac do farszu watrobke..hmmm chyba go wypróbuje :) dziekuje za przepisik mella mysle ze mozna miksowac gorace potrawy typu zupa bo nie wiem czy chodzi ci o cos konkretniejszego,jam ma blender z mtetalowymi koncowkami,ja mam clatronic ,380 w ,3 w 1...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Żaden nick - dzięki :) Po prostu jestem na etapie zakładania własnego gospodarstwa domowego, dlatego zastanawiałam się co polecacie, bo w moim rodzinnym domu nie było nic do takiego siekania, a myślę że jadnak jest to przydatne :) Tak jak napisała eternity - \"farsz zmiksowac\" - i właśnie się zastanowiłam, jak to robi - czy wrzuca to wszystko do jakiejś miksującej misy, czy ma takie małe coś z końcówką... Nie byłoby źle gdyby dodatkowo dało się to myc w zmywarce - jakoś tak nienawidzę zmywac ręcznie... :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
No to napiszę jak robię drobiową: obtaczam lekko w mące wrzucam na patelnię na trochę oleju, lekko sole i pieprzę dodaję pokrojoną cebulę, sporo majeranku i namoczone rodzynki. I tak się próży pod przykryciem do miękkości. Podaję tak jak jest, albo robię sosik, wlewając śmietanę i zagęszczając odrobiną mąki (niedużo, bo wątróbka, też była obtoczona w mące). Ale taki sos trzeba doprawić, żeby nie był mdły. Do tego ziemniaczki, a jako że sos łagodny - polecam pikantną surówkę, np. z pora albo coleslaw,

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×