Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość katolik niepraktykujący

Pytania do katolków

Polecane posty

Gość kato...LICZKA
kazdy ma swoje sumienie i wg niego postepuje..Jakies zasady przeciez musza byc, TAK SAMO JAK MY LUDZIE MAMY PRAWO NASZE..wiec KOSCIOł katolicki ma swoje prawa, ktore powinnienes przestrzegac 1.Dokładnie nie wiem gdzie jest w bibli napisane i na pewno nie jest dosłownie napisane, bo jak wiesz biblia nie jest taka dosłowna.Jednak interpretuje sie tak własnie, ze młodzi ludzie nie powinni bez ślubu razem, mieszkac..z prostych powodow..to mieszkanie zarezerwowane jest po ślubie..bo małzenstwo ...jak wiadomo..to uprawomocniony przez Boga(w swietle koscioła katolickiego) zwiazek dwojga ludzi i dopiero wtedy sa pełnoprawnym zwiazkiem i moga mieszkac razem 2.Bo skoro się naprawde kochają,to chca byc małzenstwem(chca aby Bog ich połaczył i pogłogosławił ich zwiazek) mogą przeciez z seksem poczekac do ślubu czyz nie, albo przynajmniej sie starac..poczekac..bo wiadomo, ludzie są słabi i popełniaja grzechy..Jednak czkeanie do ślubu, ćwiczy silną wolą, uczy szacunku do drugiej osoby, pozatym pozwala przed ślubem poznac partenera..od innej strony niz tylko cielesnej(charakter)...a niespodzianka jest na po ślubie?(jelsi sa katolikami i wierza w Boga, bo jesli nie to wiadomo, ze nie musza) 3.Tego akurat w biblii nie ma, ale tak ustalono..już pozniej , władze koscielne (w przykazaniach tego nie ma) 4.Pamietaj, abys dzien świety świecił (raz w tygodniu, czy to , az tak czesto i trudno godzine z tygodnia poswiecic Bogu?) 5.To jest akurat bez sensu, bo dyskryminuje osoby, ktore np. nie są katolikami i ich dzieci nie chodza na religie..w ogole katolicy sa bardzo nietolerancyjni(choc ja jestem wykatkiem) 5.

Gość smokczyca
katolik niepraktykujacy poogladaj sobie monty pythona -zobaczysz - oni spiewaja "sperma jest swieta" w prezerwatywie sie marnuje ;)

Gość stary testament
jest świeta księgą Zydów . Żydzi nie uznali Jezusa i jego nauki (czyli Nowego Testamenntu) i tym sie róznią od Chrzescijan. Nowy testamen jak sama nazwa wskazuje to nowe prawo od Boga jezeli jestes katolikiem to to nowe prawo cie obowiązuje

Aga: Nie mam nic do oceny z wiedzo o Religii ale nie podoba mi się ocena wiary. Pamiętam jak za czasów podstawówki (nie było wtedy jeszcze gimnazjum), ocene dostawało się za ilość karteczek wklejonych w zeszycie jakie ksiądz dawał po mszy.

1,2 W Bibli są też przepisy dotyczące niewolnictwa... Chcecie żyć według praw bandy pustynnych koczowników sprzed 3 tysięcy lat? To nie są boskie prawa. Większość władców od początku cywilizacji była zmuszona zasłaniać się bóstwem by wymusić przestrzeganie prawa. 4. Dzień święty to sobota- czyli siódmy dzień tygodnia w którym Bóg odpoczywał po stworzeniu świata. Jezus twierdził, że nie przyszedł by znieść szabas czyli jakby nie patrzeć wszyscy jesteśmy grzesznikami, bo pracujemy,sprzątamy w sobotę :D To jedno z dziesięciu przykazań a więc grzech ciężki- zatem wszyscy pójdziemy do piekła. Inna rzecze, że w Biblii nic ma słowa o czymś takim jak piekło :D Poważnie rzecz biorąc szabas jest bluźnierstwem bo implikuje, że Bóg jest istotą niedoskonałą- musiał odpoczywać po stworzeniu świata. Ale na szczęście oficjalne stanowisko KK jest takie, ze opis stworzenia świata to tylko alegoryczny poemat :D

Gość Wspólnota Wody
Prezerwatywy przczyniają się na nadżerek szyki macic, poprzez ich drażenienie i naruszanie struktury tkankowej są bardziej podatne na nieprawidłowy rozwój tkanek niewłaściwych i wnikanie szkodliwych drobnoustrojów do organizmu kobiety

Gość smokczyca
katoliczka mam nadzieje ze ty nie z opcji propolskiej bo nie odmieniasz poprawnie w naszym pieknym jezyku pozowl ze z troski o jego utrzymanie zwroce ci uwage KTORYCH powiniennes przestrzegac a nie - jak ty piszesz KTORE powiniennes przestrzegac Bog dal ci polszczyzne - enjoy it!

smokczyca \" nie ja jestem dziecinna tylko ty glupia nie znasz regul wnioskowania logicznego i to ci chcialam pokazac widac, nie zrozumialas \" gdzie tu dziecinko jakie wnioskowanie logiczne przeprowadziłaś - tego nie widze. A znasz sie kotku na logice formalnej czy na logice zdań bardziej co kotku? Pewnie doskonale się znasz na kwantyfikatorach duzych i małych, implikacjach i koniunkcjach... aleś niemądra dziecina...

Ale ja poświęcam Bogu mniej więcej godzinę tygodniowo poprzez modlitwy.

Gość smokczyca
tak, znam sie na tym zarowno logika formalna, semantyka logiczna, metodologia - to dzialy mi znane szczegolowo rozumiem tez ze twoje reguly wnioskowania swiadcza o kiepsciznie intelektualnej

Gość bumbidum/
i co prezerwatywy SZKODZA? cyt,,Antykoncepcja nie bo wpływa negatywnie na organizm kobiety przyczyniając się do rozwoju chorób po wielu latach używania hormonów chociażby. '' eee

Gość Marcinkow
czytaj ciołku całość postu "Prezerwatywy przczyniają się na nadżerek szyki macic, poprzez ich drażenienie i naruszanie struktury tkankowej są bardziej podatne na nieprawidłowy rozwój tkanek niewłaściwych i wnikanie szkodliwych drobnoustrojów do organizmu kobiety"

Wspolnota Wody A wiesz że brak współżycia a nawet masturbacji zwiększa ryzyko raka prostaty. Przeprowadzono kiedyś badania na księżach i stwierdzono że mają oni sporo większe ryzyko tej choroby poprzez hamowanie nagromadzonej spermy w nasieiowodzie. Tak więc coś mi tu nie gra w twojej teorii.

Gość otulinnna
wierzę w Boga środki antykoncepcyjne zakazane przez kościół to nie tylko hormony. A prezerwatywa? Ona też szkodzi kobiecie? Przez kościół jest zakazana więc tłumaczenie że antykoncepcja zakazana bo szkodliwa dla zdrowia jest durne. Większość praktykujących katolików tak naprwde nimi nie jest. Grzechy takie jak np. obmawianie, kłamstwa, czy brak szacunku dla ludzi (wyzysk w firmach za najniższą płacę) to duż cięższe grzechy niż seks przedmałżeński a mimo tego większośc osób nie spowiada się z tego i dumnie maszeruje przyjąć Ciało Chrystusa Czy sprawiamy komuś krzywde np. przeklinając? A to grzech. Kiedyś barzdo cięzkim grzechem było jedzenie mięsa w piatki. Post i koniec! A od kilka lat temu ksiądz mówił nam, że odchodzi się od umartwiania ciała i post powinien polegać na modlitwie i braku rozrywek a nie na diecie. Czy to ma sens? Raz coś jest grzechem za kilka lat nie. Najważniejsze być dobrym człowiekiem. Dobrym dla ludzi, zwierząt i siebie

Gość kato...LICZKA
zrobiłam, błąd przepraszam, pisałam bardzo szybko. oj smoczyco..jesteś małostkowa, a ludzie małostkowi odrzucają treść a , przywiązując nadmierną wagę do formy przekazu informacji. JAKIE TO SMUTNE..bo treść jest przecież ważniejsza:)

Gość wygodna kontrola i kasa
ad 1,2,3 - kościół chce mieć kontrole nad ślubami (kasa) no i straszak dodatkowo, żeby trzymać społeczeństwo w ryzach, bo przecież, ta cała interpretacja o oddawaniu się sobie i szacunku, jest strasznie pokrętna i na 100% nie sprawdza się u wszystkich par, bo ludzie są różni, różne mają tempramenty, róznie zostali wychowani itd. ad 4. bo trzeba dawać na tacę, z czego żyli by księża, gdyby ogłoszono, ze chodzenie do kościoła jest niepotrzebne? ad 5.bo rząd nie umie zrobić porządku w innych sferach życia (finanse, prawo), więc stara się ogłupić społeczeństwo pierdołami, żeby się nie czapiało.

Gość kato...LICZKA
Jad na niektórych forach po prostu mnie przeraża! Wypowiedzi agresywne i mało kulturalne to chyba wizytówka niektórych forumowiczów. Zastanawiam sie czy to tak niska samoocena pcha tych ludzi do takich zachowań czy wrodzony brak taktu i chamstwa? A może czują się lepsi od innych i za pomocą netu próbują udowodnić światu jacy to są błyskotliwi? Być może w realu nie są już tacy elokwentni ani odważni, bo boją się reakcji bardziej nerwowej grupy społeczeństwa? W każdym razie wytykanie błędów ortograficznych, interpunkcyjnych czy stylistycznych to "chleb powszedni" na forum. Gdy brakuje argumentów merytorycznych bierze się do ręki, jako broń, atak personalny. Ten najbardziej boli i najdłużej w człowieku pozostaje. Z psychologicznego punktu widzenia robi największą krzywdę. Dlaczego jednak ci ludzie chcą krzywdzić? i to obcych sobie ludzi, którzy w niczym im nie zawinili? Mają tylko np. odmienne zdanie, inny styl bycia, inną hierachię wartości. U nas nadal kiepsko jest z tolerancją, ani jej nie rozumiemy ani tym bardziej nie stosujemy

Gość kato...LICZKA
niektórzy ludzie, jak smoczyca rekompensują sobie braki w realnym życiu..

smokczyca \" tak, znam sie na tym zarowno logika formalna, semantyka logiczna, metodologia - to dzialy mi znane szczegolowo rozumiem tez ze twoje reguly wnioskowania swiadcza o kiepsciznie intelektualnej \" a w przedszkolu Cie uczyli dzieciuszku...już ze szkoły wróciłaś..?

Gość Woda Życia
Z tym rakiem prostaty to ciekawe co piszesz. Ja widzę to tak. Jesli ludzie się kochają i chcą ze sobą być na zawsze - niech się pobiorą szybciej. Wtedy mogą okazywac sobie miłość i chronić się przed chorobami :)

Gość smokczyca
ja juz tu sie nudze ale na dochodnym jeszcze musze przyznac racje oranzadce istotnie porownanie wspolzycia seksualnego i mercedesow bylo nie na miejscu wspolzyjacy nie krzywdza nikogo a zeby kupic mercedesa chyba trzeba krasc skladki, ktore zbiera sie na inne cele, bo pensji tak wysokiej ksieza nie pobieraja to by bylo tyle o moralnosci kosciola

Gość smokczyca
oranzadka - z takim IQ nie jests w stanie mnie sprowokowac wybacz :)

Gość ligun
smoczyca...hehe JAK KTOś PISZE , ZE SIE TAK NA CZYMS WIELCE ZNA"to ja mu nie wierze", szczegolnie jak pisze to na forum kafeteria

Gość Woda Życia
A pozatym używając wulgarnego sformułowania "walenie konia" jest niemoralne. Nie trzeba kościoła do tego żeby czuć, że coś jest nie tak w tym. Nie można się tak uzwierzęcać, bo płodność to dar od Boga, tak samo jak organy służące do płodnosći. Trzeba po prostu poczekać. A co do księży - z czasem organ nieużywany zmniejsza swoją aktywność. Dodatkowo są ziółka wyciszające sferę seksualną.

Gość xytwx
no tak najlepiej pobrać się bo chce się uprawiac seks.......i do tego jeszcze przysiegać Bogu...... litości

Gość ligun
smokczyca JEST WIELKIM SMOKIEM, KTóRY POżARł WSZYSTKIE ROZUMU...tylko swojego nie ma hahahahah

Gość wygodna kontrola i kasa
ps ad antykoncepcji- warto sięgnąć jej genezy.... została wymyślona w Stanach, na potrzeby wysokiej umieralności kobiet z powodu zbyt wysokiej dzietności... pigułka antykoncepcyjna była wtedy bardzo szkodliwa, ale i tak przedłużała zycie kobiet bo była mniej szkodliwa niż 15 ciąż rok po roku..... gdzie wtedy były cudne zasady wzajemnego szacunku i gdzie owa 99% skuteczność metod naturalnych? ...mała złośliwość :P ale, spójrzmy prawdzie w oczy, ludzie są tylko ludźmi i trudno się ciągle kontrolować i być idealnie uporządkowanym, jak zakładają to metody NRP- i nie mówcie że nie, bo po krótkiej propagandzie, zawsze okazuje się, np. że wstawanie codziennie przed 8, na pomiar, to konieczność, dla wysokiej skuteczności, a o taką, każdemu chodzi.... dlatego tam mało realne jest ich rozpowszechnienie w takiej formie, a brak jakiejkolwiek alternatywy (chodćby prezerwatywa) ze strony kościoła, to zwykłe ŚWIŃSTWO, każące, żyć wielu w poczuciu winy.

Gość Woda Życia
do xytwx to był oczywiście skrót myślowy odnoszący się do konretnego pytania autora postu

Gość troll-*
Szanowny Panie Profesorze, Gdy został Pan ministrem, odetchnęłam. Wreszcie po rządach ciemnoty w oświacie zjawił się ktoś naprawdę światły. Zdecydował Pan, że ocena z religii nie będzie wpływać na średnią ocen w szkołach. Ale natychmiast dowiedzieliśmy się od Gosiewskiego, że Pan nie wiedział, co mówi… Zupełnie jak Maria Kaczyńska. Wykształciuchy i kobiety na Madagaskar. Media podały, że ma Pan w ogóle zakaz wypowiadania się w tej sprawie. Odebrano Panu wolność słowa - intelektualiście, a więc obrońcy słowa. Potraktowano też niegodnie ministra. Nie podał się Pan jednak do dymisji. Sądziłam, że ma Pan zamiar przełknąć zniewagę, by walczyć o ważniejsze sprawy. Rzeczywiście, wkrótce po interwencji Kościoła dowiedzieliśmy się, że popiera Pan wprowadzenie na maturze egzaminu z religii. Zaczęłam się zastanawiać, czy nie przejął się Pan zbyt swoją funkcją. Minister od ministrare - służyć, znaczy służący. Ale chyba służący narodowi, a nie służący rządu wydającego rozkaz milczenia. Jeśli dobrze rozumiem, za Pana urzędowania w Ministerstwie Oświaty ma zostać wprowadzony egzamin maturalny z religii. Jest Pan ministrem z nominacji PiS, ale jest Pan przede wszystkim profesorem filozofii - dziedziny, która jest umiłowaniem mądrości i szacunku dla innych poglądów. To zobowiązuje. Byłam Pana studentką, na translatorium tłumaczyliśmy książkę Hanny Arendt i dyskutowaliśmy o banalności zła. Tak było w czasach totalitaryzmu. Dzisiaj złem jest banalność głupoty. Można nią wytłumaczyć każdą niegodziwość. Czy głupota rozgrzesza nas jak niewinność? Sprzeciwiam się egzaminom maturalnym z religii. Nie atakuję przy tym katolicyzmu, mojej wiary. W czasach studenckich, gdy nie przywrócono jeszcze mszy trydenckiej, chadzałam w niedzielę o świcie przez opustoszały Kraków na Wawel, wysłuchać mszy po łacinie. Lubię tradycję. Chociaż przez chwilę poczuć się jak w mistycznym średniowieczu, słuchając śpiewów gregoriańskich, łącząc się nie tylko z Bogiem, ale i z dwoma tysiącami lat chrześcijaństwa. Ale to moja sprawa. Paradoksalnie - w Polsce prywatną sprawą wiary zajmuje się państwo. A zdrowie obywateli, o które powinno się troszczyć, zostawia ich prywatnej zaradności. Żyjemy nie w III- czy w IV-, ale w XXI-wiecznej Rzeczpospolitej. I po pierwsze, jesteśmy obywatelami, a religia w republice, jaką jest nasz kraj, to prywatna sprawa. Po drugie - egzamin z religii, to znaczy z czego? Słowo religia oznacza szacunek, pobożność. Z tego, o ile wiem, nie wystawia się stopni. Egzaminować można z wiedzy - czyli teologii albo religioznawstwa. Nie słyszałam, żeby w szkołach średnich wykładano teologię, nawet na niedościgle konserwatywnej Malcie. Oczywiście możemy być prekursorami. Po zdaniu katolickiej matury chłopiec będzie miał ułatwione wyświęcanie na księdza. Równie dobrze zamiast ocen ze sprawowania możemy wystawiać stopnie z cnót chrześcijańskich i nazwać szkołę powszechną, państwową szkołą katolicką. Żyjemy w dziwnych czasach o jeszcze dziwniejszych konsekwencjach. Lewica zajęła się u nas okradaniem obywateli, zamiast za swych rządów walczyć o nowoczesne, laickie państwo. A polska prawica swoim anachronizmem potrafi zawrócić w głowach nawet filozofom. Źródło: Źródło: http://www.dziennik.pl/Default.aspx?TabId=209&ShowArticleId=58021

otulinnna: Całkowicie się zgadzam, ludzie nie spowiadają sie z takich rzeczy jak zawiść, korupcja, życzenie sąsiadowi najgorszego, obgadywania, szukania sensacji w życiu innych, ściągania pirackich empetrójek :P, wynoszenie papieru toaletowego z pracy, kombinatorstwa a idą do kościoła i przepraszają za każdy seks przedmałeżnski którym nikomu nic złego nie zrobili. Aha znalazłem jeszcze jeden absurd. Szczególnie wykorzystywany przez stare dowotki. Rydzykowi odda pół wypłaty ale jak jakiś bezdomny czy biedny człowiek podejdzie aby go wspomóc to wyzwie go od nierobów, wyłudzaczy i oszustów.