Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość katolik niepraktykujący

Pytania do katolków

Polecane posty

Gość xytwx
a to zwracam honor

Gość xytwx
katolik niepraktykujący podaje Ci rękę 100% racji

Na kafeterii i tak jest dobrze. Na Onecie gdy masz odmienne zdanie na temat np. budowy autostrad czy noszenia japonek to od razu zostaniesz zwyzywany od moherów,katoli,rydzyków,pisiurów itd. Taki to już niestety jest polski internet w którym królują wykształciuchy.

Gość Woda Życia
Autorze, przecież nie wiesz z czego się spowiadają ludzie... Możesz założyć, że tak jest, ale nie jesteś w stanie tego zweryfikować.

Gość xytwx
wiem co mówił zaprzyjaźniony ksiądz. Sam się użalał, że pracując w małej miejscowości zna ludzi, wie jak się prowadzą, jakie maja konflikty z innymi, jak utrudniają życie bliźnim a w konfesjonale cicho sza......ksiądz spowiednik chyba wie co mówi

Gość katolik niepraktykujący
Nie trzeba pytać księdza z czego się spowiadają, wystarczy popytać znajomych i samemu ocenić. Zresztą ja ideałem nie jestem i tez nie spowiadam się z wszystkiego bo nieraz poprostu wstyd księdzu mówić o takich rzeczach.

Gość paradox
nie raz widziałam kobietę przystępującą do komunii z plasterkiem antykoncepcyjnym wystającym z pod bluzki :P

Każdy odpowie za siebie. Nieważne jak żyją inni, co robią i z czego się nie spowiadają. Ważne jak Ty żyjesz.

Gość ci katolku odpowiadam
1. Dlaczego zakochani nie mogą mieszkać przed ślubem ? Gdzie to jest w Biblii zapisane ? Mogą. Nikt im nie zabrania.Grzech jest tylko wtedy kiedy mieszkaja i zyją jak malzenstwo czyli wtedy kiedy jest seks przedmalzenski. 2. Dlaczego nie można uprawiać seksu przedmałżeńskiego jeśli oboje osoby tego chcą ? Można, wszystko mozna, ale wiaze sie to z wieloma konsekwencjami, duchowymi i fizycznymi.np. -moralnie jest to grzech -mozna siebie skrzywdzic -mozna potem tego zalowac -mozna zaisc w ciaze nieplanowana -mozna sie czyms zarazic itd itp 3. Dlaczego stosowanie środków antykoncepcyjnych jest zabronione ? Nie ma nawet wzmianki w Biblii a warto dodać że środki antykoncepcyjne były już w starożytnym Egipcie. Dlatego ze jest to przeciwstawienie sie poczęciu dziecka, ingerowanie w swoja plodnosc. A poza tym nieraz kobiety stosuja pewne srodki ktore sa poronne a one mysla ze antykoncepcyjne. 4. Dlaczego trzeba chodzić do kościoła ? Też o tym nie ma wzmianki żadnej. Panuje opinia że Ci co niechodzą do kościoła pójdą do piekła. A jak ktoś jest mordercą, gwałcicielem a chodzi do kościoła to pójdzie do nieba ? Głupia opinia i dziwie sie ze przytaczasz jako argumenty takie dyrdymały. 5. Dlaczego ocena z religii ma być wliczana do średniej ? Dlaczego i na jakiej podstawie ktoś ma oceniać jakość mojej wiary ? Dlatego ze ktos w ministerstwie czy gdzies tam tak ustalil. A poza tym ocena nie rowna sie jakosci wiary. A tak wogole nawet nie trzeba chodzic na tą religiie, sa w zamian zajecie z etyki. Dla mnie ABSURDEM jest "kierowanie sie TYLKO TYM CO JEST ZAPISANE W BIBLII". Człowieku nie mozna wszystkiego brac doslownie. Nic nie jest czarne czy biale, sa tez inne kolory. A gadka o kierowaniu sie tym co jest zapisane.... to jest tylko i wylacznie tłumaczenie swoich zachowan niezgodnych z kosciolem. Bo najlpeiej powiedziec, ze tego czy tamtego nie ma zapisanego w Biblii albo cytowanie wyrywków i podlaczanie ich pod swoje ideologie np. "kochajcie się" czy "idźcie i rozmnażajcie sie" odbierane jest jako pozwolenie do wszelakiego seksu przed ślubem itd a nawet powód aby się z tego grzechu nie spowiadać. TAKIE JEST MOJE ZDANIE. Napisala katoliczka ktora nie jest blisko Boga.

Gość winda w goiree

Gość NO WYPOWIADAJCIE SIE LUDZIE

Gość tuuuja
Też mam pytanie - bardzo dużo KK krzyczy na temat,aborcji,srodków antykoncepcyjnych,użala się nad zmarnowanym plemnikiem - ale odmawia pochówku dziecka wcześniaka,które nie waży więcej jak 800 gram - bo to jeszcze nie człowiek??? Większej hipokryzji i cynizmu nie widziałam.

Gość ** ** ** ** ** ** ** ** **
ja to się zastanawiam czy nie powinnam urządzać pogrzebu swoim podpaskom...tym zużytym oczywiście...w końcu nigdy nie wiadomo podczas której miesiączki tracę zapłodnioną komórkę jajową a kiedy jałową :/