Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość katolik niepraktykujący

Pytania do katolków

Polecane posty

Od razu zaznaczę że wierze w Boga ale nie wiem czy mogę się nazwać katolikiem bo rzadko chodzę do kościoła a moja wiara polega na codziennej modlitwie-rozmowie z Bogiem. W swoim życiu kieruje sie tylko tym co jest zapisane w Biblii. To tak tytułem wstępu. Teraz pytania do katolików: 1. Dlaczego zakochani nie mogą mieszkać przed ślubem ? Gdzie to jest w Biblii zapisane ? 2. Dlaczego nie można uprawiać seksu przedmałżeńskiego jeśli oboje osoby tego chcą ? 3. Dlaczego stosowanie środków antykoncepcyjnych jest zabronione ? Nie ma nawet wzmianki w Biblii a warto dodać że środki antykoncepcyjne były już w starożytnym Egipcie. 4. Dlaczego trzeba chodzić do kościoła ? Też o tym nie ma wzmianki żadnej. Panuje opinia że Ci co niechodzą do kościoła pójdą do piekła. A jak ktoś jest mordercą, gwałcicielem a chodzi do kościoła to pójdzie do nieba ? 5. Dlaczego ocena z religii ma być wliczana do średniej ? Dlaczego i na jakiej podstawie ktoś ma oceniać jakość mojej wiary ? Odpowiedzcie mi i podawajcie inne absurdy.

Gość wszystko w bibli jest
w której z ksiąg z prawami. na pewno nr 1, 2, 3 z interpretacji "idźcie i mnóżcie się" 4 pamiętaj abyś dzień świey święcił czy jakoś tak 5 bo giertych tak chciał i nie jestem katolikiem :P

Gość etete
mi się nie chce szukać absurdów bo ich jest za dużo; tylko dziecinni w każdym razie przejmują się takimi bzdetami jak wskazania organizacji religijnej

Gość niekatolik
Cały twój wywód jest śmieszny i zupełnie niepotrzebny. Jesteś katolikiem - przyjmujesz wszystkie zasady panujące w Kościele Katolickim. Kościół nie jest demokratyczny, tu opinia większości wyznawców nie ma znaczenia. A jeśli zasady ci się nie podobają to z zabawy odpadasz. Po co więc ta dyskusja?

1,2 ale podaj te przykłady 3. z tej interpretacji wynika że mamy iść i rżnąć wszystko co popadnie aby jak najwiecej ludzi było 4. co to znaczy święcić dzień święty ? wtedy nie było kościołów, poza tym kiedyś podobno dniem świętym była sobota a potem zmienili na niedziele. 5. niestety nie ma innego wyjaśnienia.

Gość na te wszystkie pytania
masz odpowiedz w 10 przykazanich jeśli potrafisz je zrozumieć . 10 przykazań nie jest wymyslem Kościoła według religii tylko jest dane przez Boga poprzez Mojzesza,

Gość ateista .....
Ale wy jestescie rabnieci :D

Gość ** ** ** ** ** ** ** ** **
ja też nie katolik...nie pisz ze stosujesz zasady z Biblii bo widać po tobie że tej Biblii nie znasz...ja też nie znam, ale jestem w jej zawartości na tyle uświadomiona ze nigdy bym czegoś takiego nie napisała...jak kobieta może coś takiego pisać :/

Gość podobno była sobata
czy ty wiesz jaką religię wyznajesz?

no rozumiem, nie przestrzegam zasad to nie naleze do kościła katolickiego -tak myślałem. Ale jeśli jestem dobrym człowiekiem to mimo wszystko mam mniejsze szanse na niebo niż praktykujacy np. Rydzyk ?

Gość wszystko w bibli jest
przecież nie będę tego szukał w bilib, nie chce mi się :D ale jest tam prawo regulujące stsounki miedzy kobietami i mężczyznami w tym seskualne. Sam sobie poszukaj, ksiąg z prawami nie ma tak dużo 4 nie było kopciołów ale był ołtarz ofiarny. na jedno wychodzi :P

wiadomo że całej Biblii na pamięć nie znam i moge się nieraz mylić dlatego się pytam. a co do przykazań to można je interpretować na setki sposobów i dostosowywać tak aby były wygodne dla kogoś tam. Co do tej soboty to poczytacie trochę historie kościoła.

Gość a najzabawniejsze jest to że
katolik i tak musi wylądować w piekle bo jest trochę nakazów kościelnych, powiedzmy z 1256 r., które nie zostały odwołane a nikt ich dziś nie przestrzega

niekatolik- dobrze mowisz! wiecej nie trzeba! Albo sie jest katolikiem i przyjmuje wszystkie zasady, albo sie nim nie jest. Co do oceny z religii: szkola jest instytucja, ktora ocenia wiedze, a nie twoje poglady. Mozesz byc niewierzacy, a uczyc sie na testy z religii i dostac piatke albo i szostke na swiadectwie. Wiec po co te szumne slowa o ocenianiu wiary? To szkola, a nie klasztor. A religia jest jedym z przedmiotow nauczania. :o

ale napewno tam nic nie ma o środkach antyk.

1. Dlaczego zakochani nie mogą mieszkać przed ślubem ? Gdzie to jest w Biblii zapisane ? Bo w biblii nigdzie nie pisze, ze młodzi powinni razem mieszkać przed ślubem... :) 2. Dlaczego nie można uprawiać seksu przedmałżeńskiego jeśli oboje osoby tego chcą ? Podobnie jak wyżej ...bo to bezbożne, jesteś katolikiem i nie wiesz? 3. Dlaczego stosowanie środków antykoncepcyjnych jest zabronione ? Nie ma nawet wzmianki w Biblii a warto dodać że środki antykoncepcyjne były już w starożytnym Egipcie. Sama sobie odpowiedziałaś...w Biblii nic nie ma o środkach antykoncepcyjnych... 4. Dlaczego trzeba chodzić do kościoła ? Też o tym nie ma wzmianki żadnej. Panuje opinia że Ci co niechodzą do kościoła pójdą do piekła. A jak ktoś jest mordercą, gwałcicielem a chodzi do kościoła to pójdzie do nieba ? A pamiętaj abyś dzień świety swiecił...:) 5. Dlaczego ocena z religii ma być wliczana do średniej ? Dlaczego i na jakiej podstawie ktoś ma oceniać jakość mojej wiary ? Bo jestesmy Katolikami w Polsce... Masz jeszcze jakieś pytanka? Pozdrwiam ciepluchno

Gość smokczyca
ja jestem katolikiem a tych pierdol nie przyjmuje uwazam ze to prostota umyslowa ksiezy dzieki mnie kosciol jest demokratyczny ;)

Gość dla mnie 10 przykazań
brzmi jednoznacznie

Gość Wspólnota Wody
Nie wolno współżyć przed slubem bo grzeszysz. Musisz zachować dziewoctwo dla swojej przyszłej żony lub męża bo po drodze spotykasz pomyłki nie wiedząc o tym. Mieszkać mogą razem, ale kochać się nie. A mieszkanie bez seksu jest trudne. Wybór należy do Ciebie. Antykoncepcja nie bo wpływa negatywnie na organizm kobiety przyczyniając się do rozwoju chorób po wielu latach używania hormonów chociażby. Do kościoła trzeba chodzić, bo aby pogłębiać swoją wiarę powinniśmy mieć kontakt z żywym słowem bożym i przewodnikami (księżami) naszej drogi duchowej. Ocena z religii - totalna bzdura i wymysł polityków.

aga1979 - zgodziłbym się z Toba gdyby to było Religioznawstwo a nie religia. poza tym dobry tekst: http://miasta.gazeta.pl/opole/1,35086,4456774.html

Gość smokczyca
oranzadka a gdzie jest w biblii o mercedesach dla ksiezy? nie ma to znaczy, ze nie maja prawa nimi jezdzic

Gość ** ** ** ** ** ** ** ** **
nie chodzi o to żeby znać Biblie na pamięć tylko o to żeby się choćby orientować co w niej jest i choć raz przeczytać ze zrozumieniem...słowo Biblia obejmuje zauważ Stary i Nowy testament...które stoją wobec siebie w sprzeczności w wielu aspektach...choćby słynne starotestamentowe "oko za oko" vs nowotestamentowa idea wybaczania...jak sobie z tym radzisz...jak radzisz sobie z biblijnym miejscem kobiet w społeczeństwie?? naprwdę uważam że zupełnie nie masz pojęcia co jest w Biblii

Orenżadka: W biblii nie ma też nic o komputerach, samochodach i łyżworolkach. A także o jedzeniu placków ziemnaczanych, pizzy i rosołu. Czy to znaczy że jak Bibila o tym nie mówi to nie można tego używać ? Bo takie odniosłem wrazenie z twoich wypowiedzi.

Gość smokczyca
nie ja jestem dziecinna tylko ty glupia nie znasz regul wnioskowania logicznego i to ci chcialam pokazac widac, nie zrozumialas

Gość historia kościoła
są rzymskokatolickie, grekokatolickie, protestanckie,prawwołsawne itd. wszyscy oni sa chrześcijanami a obrzędy mają inne. Jezeli naprawde studiowałeś/aś historie Kościoła to wiesz czemu powstały te rozłamy w nim do czego więc nawiązujesz odnośnie soboty ?

Niestety nie mamy mozliwosci kwestionowac programow nauczania- czemu nikt sie nie buntuje, ze uczymy sie tak detalicznie historii Polski i przerabiamy glownie polskie dziela literackie, a o historii swiatowej i literaturze tak malo wiemy? To proste: zyjemy w Polsce, dlatego polska tworczosc i historia, ktore w jakis sposob ksztaltuja nazsa kulture, sa wazne dla zrozumienia wielu rzeczy, ktore nas otaczaja. Tak samo jest z religia! Po co komu historia buddyzmu, skoro na codzien otacza nas katloicyzm, ktorego wiekszosc ludzi nie rozumie? Nauczmy sie najpierw zasad wlasnej religii (religii dominujacej), a potem mozemy reklamowac fakt, ze nie znamy hinduizmu. A swoja droga- ja w szkole poznalam zasady glownych religii swiatowych- nie odczuwam wiec na tym polu jakichs brakow.

kto mówi o hormonach, ja mówie o zwykłych prezerwatywach. czy one też szkodzą zdrowiu ?