Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Nefrytowy_Krab

Makaronowa historia

Polecane posty

Kupowałem ostatnio makaron. Każdemu się może zdarzyć, nie? Wziąłem z półki jakiś tańszy, wiecie 0.99 za 500g, ale jakieś licho mnie podkusiło, żeby sprawdzić, z czego właściwie robi się ten makaron. \"Skład: woda, mąka, kurkuma\". No i zacząłem się zastanawiać nad tym, co jest w składzie tych makaronów za 3.50 za pół kilo. Obstawiałbym, zę dodają jajek, albo coś. A tu - wtopa: \"Skład:woda, mąka, prowitamina A\". To ostatnie to karoten, tak samo jak kurkuma spełniający role barwnika. I tak się zastanawiam, za co właściwie płaci się te 5 złociszy więcej na kilogramie. Za reklamę w TV? No i, cholercia, ciekawe ile jeszcze produktów ma takie widełki cenowe.

Oto jest pytanie :) A ile naszej kasy płynie na takie niezwykle niezbędne produkty.... z drugiej strony , brak czasu na samodzielne pichcenie od podstaw (zapytajcie o to babć i mam) nas od nich - niekiedy- uzależnia...

nie wiem,czy to sugestia reklamowa , czy faktycznie tak jest , ale zawsze bardziej smakowała mi malma niz makaron z biedronki ;) a powaznie to jest różnica w smaku, może skład jest podobny, ale smakowo wygrywa malma

Gość oolga
a po wojnie plakaty wisiały na murach o treści: chcesz oszczędzić pracę żony kup gotowe makarony :P O braku w nich jajek nie pisali

No właśnie byłem przekonany, że w tym za 3.50 (Malma, albo Lubella - nie mam pamięci do takich drobiazgów) będą jajka... to znaczy sproszkowane jajka, oczywiście. A tu - wtopa. Mąka, woda, barwnik.

czasem nawet w nazwie makaronu jest napisane \"makaron sześciojajeczny\" tylko zadam pytanie na ile kg mąki wypada te sześć jajek?? być może na 100kg, wtedy jest to ilość śladowa i dlatego w składzie juz nie podają, że są jajka :D

Jakby to ładnie ująć... otóż, moje własne powodują utratę białka, którą to utratę chciałbym jakoś zrekompensować. Choćby i jajkami w proszku ;) Ale z takimi szczegółami to do Draba proszę. On Ci wszystko ładnie i wulgarnie objaśni :D

a ja ilekroć wybiore makaron z dolnej półki po ugotowniu otrzymuję imponującą makaronową breje bynajmniej mało apetycznie wyglądającą dlatego jestem sceptycznie nastawiona do makaronowego eksperymentowania

Gość trudno się mówi ...

właśnie przed chwilą prawdziam skłąd makaronu jaki mam w domu 100 % mąka. Ciekawe jak z samej mąki zrobić makaron.

Gość Piaskowy Ludek mówi
te drozsze makarony np. Lubella (z polskich) mają make z pszenicy Durum - oto odpowiedz

Ja kupuję tylko markowe, jedzenie, żadne Plusy, Lidle, Biedronki...to najtańsze jedzenie to same konserwanty...tymardziejże do niedawna byłam w stanie blogosławionym.

Gość jest mąka i mąka
oto odpowiedź :)

semolina (durum) mąka z pszenicy twardej a mozę tu chodzi o proporcje mąki do wody i substancji wzbogacającej smak.im droższy makaron tym wiecej mąki zawiera a mniej wody

Gość kniaź Myszkin
Już wszystko wiem... Półki pełne makaronu przede mną a... I zapomniałem co we mnie :( Wszak jestem tylko idiotą :)

Gość jajek uzywa sie tylko w domu
we wszystkich zakladach przemyslowych uzywa sie ich substytutu, bo taniej i bezpieczniej (znika ryzyko zatruc pokarmowych)

Gość szczera zośka
najgorzej jest gdy facet, zamiast wylizać krocze woli zjeśc makaron :-o

Gość taka jakas see
ja kupuje Wadowicki dobra jakos a nie drogi:)