Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

agnieeecha

temperatura w cyklu, jak mierzycie...

Polecane posty

witam.Przeczytalam ze pomiar w pochwie wykonywac trzeba zaraz po przebudzeniu, czy zatem o konkretnej godzinie, czy moze byc rozbieznosc np. 2 godzin, gdy wstane np. wczesniej? Wskazane jest mierzyc temperature rteciowym termometrem, czyli elektroniczny odpada? Jak zmienia sie temperatura w trakcie cyklu? Jest troche na ten temat w necie, ale wykresow nie znaazlam, interesuje mnie, zebyscie mi napisaly drogie kobitki, jaka jest w trakcie miesiaczki, kiedy spada, kiedy sie obniza itp. Pozdrawiam. Od jutra zaczynam robic pomiary, a potem statystyki :P Nie obawiajcie sie, nie planuje wspolzyc stosujac ta metode, tylko by lepiej poznac siebie :) I czy dzieki pomiarkom mozna przewidziec miesiaczke, bo ostatnio mam wahania 3 dni w jedna strone... :(

ja mierzyłam elektronicznym. chyba w niczym to nie przeszkadza. no i pomiar musi być o stałej porze, po min. 4 godz. snu. na początku cyklu jest faza niskich temperatur, po czym ok 2dni przed owulacją tempka moze spaćś jeszcze nizej, i zaczyna rosnąć. następuje faza wysokich temperatur, po czym spada dzien przed lub w dniu miesiączki. masz jakiś program do notowania i robienia wykresów?

na ok. 2 dni przed owulacja temp. spada, czyli podczas owulacji jest niska, a po niej od razu powinna wzrosnac, tak? I przed sama miesiaczka spasc? Nie mam zadnego programu, myslalam zeby w excelu robic wykresy :P Dzieki! :*

Gość polecam Ci tą stronę
http://www.npr.prolife.pl znajdziesz dużo informacji a także karty do wydrukowania termometr może być rtęciowy, ale zawsze ten sam godzina pomiaru też powinna być stała pomiar robi sie przed jakąkolwiek aktywnościa fizyczną, czyli wieczorem kładziesz termometr koło siebie, żebyś nie musiała po niego wstawać

Gość sssaczek
aga - wpadnij na www.28dni tam możesz prowadzić wykres :)

a czy ta strona 28dni jest tez dla tych, ktorych cykle sa dluzsze niz 28 dni? Tzn. wykresy obejmuja tylko 28dni czy jak?:) Jesli tez dla mnie, to sie zaloguje :P Pozdro

Gość czy ta strona 28dni
jest bezpłatna? bo piszą o jakims darmowym okresie próbnym na 30 dni, a co później?

pozniej musisz zapłacic, albo juz nie korzystac. poszukam zaraz innego programu, sama go uzywam i jest ok :)

http://www.elprogs.republika.pl/karta.html tu jest fajny programik. ściągnij sobie. a tak przy okazji- bardzo dobrze ze interesujesz się swoim cyklem. ja zaczełam robic to dopiero gdy nie udawało mi się zajśc w ciążę, a na podstawie obserwacji cyklu okazało sie ze najczesciej nie mam owulacji, a nawet jak jest to sa problemy w fazie lutealnej ( po owu) i uniemozliwia to zagniezdzenie się zarodka. gdybym wczesniej robiła sobie takie obserwacje to moze nie miałabym tylu stresów pozniej :)

Gość letni deszcz
w dniu owulacji temperatura wzrasta i utrzymuje sie az do pierwszego dnia miesiączki. W dniu w którym temperatura spada pojawia sie okres. Przy ciązy temperatura nie spada wogóle.

Gość kikserka
Niekoniecznie temperatura wzrasta w dniu owulacji. Gdzieś czytałam, że najniższa z temperatur (przed skokiem) jest właśnie momentem owu. Na co i tak nie ma reguły, bo potwierdzić to może monitoring cyklu albo ciąża -wtedy 100% :D