Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aniiiiaaaaa

Ciaza-prawa pytanie??

Polecane posty

Gość aniiiiaaaaa

To kolejny przywilej. Kobieta w ciąży może pracować do 8 godzin dziennie, nawet gdy jest zatrudniona w systemie tzw. równoważnego czasu pracy (praca co drugi dzień po 12 godzin). To zakaz jest bezwzględny, nie ma wyjątków. Za pracę ośmiogodzinną należy się wynagrodzenie w poprzedniej wysokości (czyli jak za 12-godzinny dzień pracy). Co to znaczy czyli jak pracuje 9 h.dziennie moge wyjsc po 8 h.??

Gość upupupupupupupupuppu

Gość czyli to znaczy
ze powinni ci tak ukladac grafik ze powino to byc max 8h dziennie i wtedy np nie bedziesz pracowac co drugi dzien, tylko codziennie, zeby liczba godzin z etatu sie zgadzala

Gość aniiiiiiaaaa
Dzieki bardzo,hmm a nastepny problem taki to ,ze ja stoje wlasnie te 9h w sklepie a nie przepisowo 3 h i co mam zrobic w tej sytuacji?? jak pracodawca moze rozwiazac ten problem??

Gość czyli to znaczy
mozesz isc na zwolnienie albo poprosic pracodawce o krzeslo :)

Gość aniiiiiiaaaa
hmm o krzesło to nie takie proste,a jestem dopiero w 7 tyg. i nie wiem czy lekarz da mi juz zwolnienie (chodze prywatnie)

Gość czyli to znaczy
podaj mi nr aktu prawnego mowiacy o tym, ze kobieta ciezarna moze pracowac tylko 8h bo nic takiego nie moge znalezc ??????

Gość czyli to znaczy
przegladam teraz kodeks pracy i nie widze wzmianki o ograniczeniu pracy do 8h skad masz takie info?

Gość czyli to znaczy
a moze nie do konca rozumiesz na czym polega praca w rownowaznym systemie czasu pracy?

Gość aniiiiiiaaaa
Wystarczy ze w googlach wpiszesz sobie czas pracy kobiet w ciazy i tam wszystko pisze,mnie martwi to ,ze stoje 9 h ,bola mnie krzyze a to dopiero 8 tc :(

Gość czyli to znaczy
ok juz znalazlam art 148KP wiesz co, nie wiem co mozesz zrobic z ta praca stojaca ale obawiam sie, ze niewiele -choc pracodawca powinien zapewnic ci dodatkowe bezpieczenstwo; a jesli chodzi o zwolnienie to powinnas dostac bez problemu od 12 tygodnia :)

Gość aniiiiiiaaaa
hmm no wlasnie tez tak myslalm ,ze musze co najmniej przepracowac 3mc,zeby i tak pozniej nie miec problemow z ZUS-em(chorowac mozna tylko 182dni)potem sie pisze o zasilek rehabilitacyjny,.Ehh szkoda gadac ,pracuje 4 lata w tej hurtowni i juz mam dosc

Gość czyli to znaczy
poczekaj jeszcze ten miesiac i bedzie po problemie :)

Gość czyli to znaczy
ja nie wiem jak to do konca jest bo ja bylam na zwolnieniu od 7tc i pozniej (po tych 182 dniach) mialam wezwanie na komisje, ale lekarz wydal zaswiadczenie, ze stan mojej ciazy nie pozwala mi sie stawic na komisji i pieniazki dostalam automatycznie