Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Salchicha

Halluxy-ma ktos?Jakies rady?

Polecane posty

Gość darek99
Ja chyba mam Halluxa. Narazie nic nie robię, bo jestem na wakacjach, ale idę od nowego roku do lekarza, bo muszę coś z tym zrobić. Całe życie miałem problemy ze stopami - płaskostopie, później miałem brak czucia w palcu, teraz wrastający paznokieć i onycholizę. :(

Moja Mama stosuje jakieś specjalne plastry na haluksy i trochę przynosi Jej to ulgę. Także polecam.

Gość gość
Hej, a wiecie może jakie teraz są sposoby radzenia sobie z tą chorobą?

Gość gość
a bylas z tym u ortopedy? ja tez mam wlasnie wkladki z www.wkladkiortopedyczne.com i troche mi lepiej, w sensie ze wygodniej

Gość gość
Jak dla mnie na halluxy nie ma rady, trzeba usunąć operacyjnie. Sama długo się zbierałam bo 2 lata, ale udało się wykonać poprawy zabieg i jestem bardzo zadowolona.

Gość Agnieszkha86
A gdzie wykonywałaś zabieg? Szukam kogoś godnego polecenia bo mam juz poważne problemy z chodzeniem ...

Gość gość
Zabieg wykonywał mi dr Jędrzej Kosmowski, zdecydowanie jeśli chodzi o halluksy to mogę Ci go polecić.

Gość gość
Ja Ci mogę polecić doktorów z poradni chorób stopy. Sama się u nich operowałam i jestem bardzo zadowolona. Minęło kilka tygodni od operacji a ja chodzę w normalnych butach, bez bólu. Z czystym sumieniem ich mogę polecić.

jeżeli lekarz nie zdecydował się na zabieg, może to jest bardzo straszne, w takim wypadku polecam aparaty korekcyjne "Marcin", ich można kupić w aptece, tam i ci doradzą :)

Gość gość
Operacja to najlepsze rozwiązanie. Sama jestem po i po halluksach ani śladu :) Jeśli mieszkasz w Poznaniu lub okolicach, to udaj się do dr. Jędrzeja Kosmowskiego. Na pewno pomoże. :)

Gość gość
Zgadzam się z Wami, że rozwiązaniem jest tylko operacja. Ja już jestem po i wiem, że za długo z tym zwlekałam. Teraz mogę założyć już normalne buty z węższym czubkiem. Lekarze z Poradni Chorób Stopy dokonali cudu na moich stópkach. Nie tylko halluxy zniknęły ale też uporali się z moimi palcami młotkowatymi. Zdecydowanie polecam.

Gość gość
Oooo, to super, ja bardzo tęsknię za wąskimi czubkami :) Jestem już po operacji, byłam w HalluxCenter i potwierdzam, lepiej za długo nie czekać na usunięcie :)

Miałam haluksa w jednej nodze. 11 grudnia zdobyłam się na odwagę :D i zoperowałam haluksa. Podczas zabiegu zostałam znieczulona w kręgosłup, ale również dostałam zastrzyk usypiający, wiec większość czasu przespałam :D Ból po zejściu znieczulenia był, ale znośny. Nogę wsadzili mi w szynę. Oczywiście 28 grudnia miałam kontrola i zdjęcie szwów. Ból był cały czas, najgorzej podczas wstawania z łóżka, muszę codziennie przyjmować zastrzyki przeciwzakrzepowe w brzuch i brać tabletki przeciwzapalne. Do 19 stycznia muszę jeszcze pochodzić w szynie :/ Stopa dalej jest spuchnięta, ale mniej niż po operacji. Skóra ze stopy złazi jak opętana, ale lekarz twierdzi, że to normalne. Ok. Szczęście w nieszczęściu to to, że mam prosty palec, wiadomo, lepiej będzie wyglądała stopa jak zacznę nią ruszać po rehabilitacji :)| Dziewczyny, nie bać się i lepiej wziąć się w garść i odważyć się na ten zabieg. Boleć będzie bolało, ale przecież co my nie robimy, żeby dobrze wyglądać:D

Proponuję napisać maila do HalluxCenter. Są w Poznaniu, więc nie wiem czy Ci odpowiada taka lokalizacja, ale nawet jeśli nie to warto mailowo się skonsultować. Lekarzy mają naprawdę cudownych. Ja nie byłam ich pacjentką, ale zwróciłam się do dr Kosmowskiego o poradę mailem, bo rany po operacji nie chciały się u mnie goić a w szpitalu twierdzili, że widocznie taki mam organizm. Dr Kosmowski kazał mi przesłać zdjęcia (RTG i normalne stopy), po czym polecił mi co mam robić. Bardzo się zaangażował, kazał co 2, 3 dni wysyłać zdjęcie gojącej się rany. Nie wziął za to żadnych pieniędzy. Warto spróbować

Ja usunęłam i muszę powiedzieć, że wreszcie moje stopy wyglądają sexy. Byłam u kilku lekarzy i też mi odradzali lub kazali robić. Operację wykonał mi dr Paradowski w Krakowie w klinice Sport-med.pl

Gość gość
tak - operacja, w sumie zabieg, w takiej sytuacji jest konieczna. mi pomógł dr Marcin Popow, któy operację przeprowadził sprawnie i teraz chodzę bez bólu :)

Gość gość
u mnie zabieg też przeprowadzał dr Popow. Byłam u niego w Hallux Center i byłam mega zadowolona z jego podejścia. Wiadomo, pobyt w szpitalu do przyjemnych nie należy, nawet z prywatnej kliniki chce się jak najszybciej wyjść. Doktor bardzo się mną interesował, wszystko dokładnie tłumaczył i dzięki temu byłam na bieżąco i rozumiałam co się ze mną dzieje.

Gość ania005
Kiedyś też sobie kupiłam podobne skarpety na haluksy, opis mnie skusił że lekarz nie będzie potrzebny i samo się wyleczy. A guzik prawda, nic nie pomogło. Poszłam po rozum do głowy i pojechałam na zabieg do doktora Kołodziejskiego w Warszawie. Nie wiem czego się bałam, zabieg prosty i bez komplikacji. W końcu ma proste paluchy, jak mnie to cieszy!

Gość gość
Słyszałam, że lekarze operując halluksy, często poważnie okaleczają kobietom stopy, a jak operacja się uda to i tak nogi często bolą jeszcze bardziej niż przed operacją i halluks szybko odrasta jeszcze bardziej zdeformowany.Operacje halluksów są zdecydowanie przeciwwskazane, zwłaszcza u kobiet noszących codziennie szpilki, nie tylko z powodu ryzyka poważnego okaleczenia stopy, ale również, że po wycięciu, ściosaniu halluksa stopa nie znajduję już dobrego wsparcia w szpilkach.