Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość łuczek29

Co należy pić w ciąży, a jakich płynów unikać?

Polecane posty

Gość łuczek29

oczywiście wiadomo, że nie wolno pić alkoholu więc nie o takie "płyny" mi chodzi tylko o herbaty (czerwone, zielone, czarne, owocowe itp.), kawę, soki, wody, napoje gazowane itp. Czego należy unikać?

Gość unikaj wody
wszelkiej - bieżącej, zimnej, ciepłej , gazowanej, wysokomineralizowanej itp.

Gość łuczek29
no fajnie;) ale może ktoś odpowie poważnie?:)

Gość łuczek29
nikt nie odpowie?:(

kawy chyba nie można, ale nie jestem pewna...mi to jeszcze daleko do macierzyństwa :)

Gość łuczek29
ja też jeszcze niedoświadczona jestem;) dlatego pytam już doświadczonym mam:)

może lekarza prowadzącego ciążę się spytaj?? a póki co, na wszelki wypadek nie pij kawy ani mocnej herbaty

Gość łuczek29
jeszcze nie wiem na 100% czy jestem w ciąży dlatego pytam tutaj, bo wolę unikać tego co mogłoby ewentualnie dziecku zaszkodzić czarnej herbaty nie piję w ogóle, ale za to sporo owocowych trochę zielonej i czerwonej, kawę piję rozpuszczalną z 1 łyżeczki + mleko, taka też może zaszkodzić?

Gość w ciąży
kawe mozna ale z umiarem- do 3 malych filizanek dziennie. Ja nie pije wcale. Herbate czarna piję- ma duzo mniej kofeiny niz kawa. Wypijam nawet ze 4 kubki dziennie....poza tym woda i herbatka Hip ale ona taka sobie.... Mi lekarz odradzal soki w kartonach bo nie wiadomo co w sobie kryją -nie widac przez karton:) szczur nie szczur :) najlpiej robic soki domowym sposobem naturalne...ale kto by mial na to czas i chec te sokowirówki rozkrecac dzien w dzien ale od czasu do czasu...

Gość ddd444
herbata niezawiera kofeiny,tylko teine

Gość w ciąży
czarna herbata zawiera kofeine tylko w duzo mniejszej ilosci! a teine rowniez zawiera i owszem

Gość xxxxxxxxxx2x
"herbata niezawiera kofeiny,tylko teine" --> to ten sam zwiazek chemiczny :D

Gość łuczek29
wiem, że można spytać lekarza, ale tutaj chyba też mogę spytać?:)

plyny? tak jakby nie mozna powiedzieć normalnie :) w ciązy nagle człowiekowi zmienia sie słownictwo :)

Gość łuczek29
a niby co Ci nie pasuje? jak ogólnie inaczej miałam nazwać wszystko to co się pije?

Gość Anialisa
Kawę można pić, byle słabszą, z mlekiem i nie jakieś wielkie ilości. Mi wystarcza kubek dziennie, a że ciśnienie mam niskie, to mój ginekolog jeszcze do kawy mnie namawia. Z tego co wiem, nie należy pić herbat typu Pu-Erh, czyli wszystkich odchudzających, czy rozluźniających. Chodzi chyba głównie o herbaty czerwone. Gazowane picie też nie jest wskazane, ale ja muszę od czasu do czasu chlapnąć wodę gazowaną lub colę:) Najlepiej pić dużo wody niegazowanej nisko mineralizowanej, z domowym sokiem malinowym na przykład (albo z Herbapolu), lub bez:)