Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość chce sie nauczyć gotować

Początki w gotowaniu

Polecane posty

nie umiem gotować ani piec itd. ogólnie jestem beznadziejna w kuchni i się tego wstydzę :o od czego zacząć, żeby się nauczyć? co jest najprostsze na początek?

Gość forum GOTOWANIE

Gość marcysiankaaa
Najlepiej kup sobie grubą książkę kucharską, np kuchnia polska na początek. I wertuj ją.Tam jest wszystko od podstaw. Mozesz zacząć od zup i prostych potraw na drugie, typu "schabowe" z kurczaka, kotlety mielone, gulasz. Powodzenia. Tez kiedys byłam noga w tej dziedzinie, a dziś umiem zrobić prawie wszystko. Tele, że mi sie nie zawsze chce :)

Gość a moje toooo
www.gotowanie.wkl.pl

herbatę akurat umiem ;)

dziękuję bardzo 🌻

Gość a moje toooo
na tej stronie w artykulach jest topic szkola gotowania - krok po kroku

Możesz spróbować najpierw z \"gotowcami\".Kup jakieś fiksy miksy i próbuj cos w nich zmieniać itp. Jak masz sprawne kupki smakowe to nie powinnas miec problemów.Najwazniejsze jest próbowanie potrawy,po każdym doprawieniu musisz spróbowac!

Gość jasssssne
A co to jest "kupka smakowa"? :D

Gość też to mam
Fajne są przepisy na serwisie Czarna Oliwka. Tam się uczyłam gotowac zaraz po ślubie. Dzis gotuję juz od 3 lat i w sumie juz po pół roku nie miałąm stresa. Ten serwis jest fajny bo jest dużo wariantów jednej potrawy. Masz podane produkty, ceny i czas potrzebny na przygotowanie. Jest też podane czy potrawa jest kaloryczna czy nie, trudna czy łatwa do wykonania. Jeśli jeden przepis Ci nie odpowiada mozesz poszukac innego. Gdy mam ugotowac obiad dla znajomnych, wąznych gości, teściowej ....zawsze przygotowania zaczynam od Czarnej Oliwki.... poszukaj w googlcah, mnie pomogła pomoze i Tobie !!!!

Gość też to mam
No i oczywiście pod przepisem są też rady i rcenzje osób, które wypróbowały przepis. Można sprawdzic czy potrawa jest "jadalna"

nie kupuj siazki kucharsiej,w necie jest duzo przepisów zacznij od Bon Appetit,lub działu gotowanie na tym forum,naprawde sa tam super przepisy

Gość Grzybkowa
nie gotuj tych glutaminianów sodu z torebek, ani to dobre, ani zdrowe, ani nie oznacza umiejętności gotowania. Lepiej wejdź na polecone strony inernetowe i tam szukaj inspiracji :)

Gość RiP
ja bym radzila zaczac od jajecznicy, spaghetti i innych takich;)

Gość marcysiankaaa
ja bym jednak polecała dobrą książkę kucharską. Tam są potrawy wg tradycyjnych przepisów, w necie są nieraz takie wariacje na temat tego samego dania, że może to początkującego gotowacza ogłupić. Poza tym w książce masz również informacje, jak odróżnić pręgę od karkówki i ,co na jakie potrawy się nadaje, jak nie schrzanić drożdźowego, jak się smaży ,a jak dusi, jak piecze itp

Gość awril
jesli moge cos doradzic...gotuje od 20 lat,wiec potrafie juz co-nieco :) zacznij od prostych potraw,zup najlepiej....skoro masz dostep do internetu to goraco polecam dzial o gotoaniu na tym forum.Znajdziesz tam wiele prostych,fajnych przepisow,a w razie klopotow babeczki zawsze cos ci podpowiedza,doradza powodzenia