Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niezaradna mama

dla doswiadczonych Mateki Ojcow.

Polecane posty

Gość niezaradna mama

Mam problem z synam.Ma 4.5 lat chodzi do przedszkola od niespelna roku.I sie zaczelo,ieszkamy z rodzna w niemczech i jest oczywiste ze dla dzieci jezyk niemiecki jest najwazniejszy.Syn ma problem z wymow poniewaz pierwsze 4 zabki u gory usunieto mu i terz tak mysle przez to ze za szybko mowi no i ze kiedys to tylko po polsku mowil a odkat jest w przedszkolu to po niemiecku i teraz ani po polsku ani po niemiecku nie umi wyraznie sie wyslawiac.Przedszkolanka zapisala go na kurs ok logopedka cwiczy z nim wymowe ok a caly blad wciskaja mi bo powinnam go uczyc tylko jedego jezyka a drogi by sam przyszedl tego to juz kompletnie nie rozumiem.w dodadku ubzduralo im sie ze nie jest az tak jak jego ruwiesnicy rozwiniety fizycznie i powinien chodzic na cwiczenia grupowetz.wspinaczki itp(w wiekszosci sport)Ja wiem jakie mam dziecko zgrabne madre bystre tylko ze z ta mowa ma problem.Czy moze te kobiety sie uwziely na nas bo jestesmy z PL?Jak mam zareagowac i co robic.?

Gość niezaradna mama
i co nikt nie napisze?

Gość nie umiem nic mądrego napisac
moze w dziale Ciąza i wychowanie dzieci beda lepiej wiedziec

Gość niezaradna mama
a gdzie to znajde prosze o link nie znam sie za bardzo na kaffe.

Gość ja odpowiem ale
najpierw sama naucz się składac zdania i je zapisywac. To taka sugestia na przyszłośc. A co do dziecka. Uważam, że w tym wieku ma prawo do popełnaiania błędów językowych, szczególnie jeśli do tej pory używało jednego, a od niedawan musi korzystac z dwóch. Uważam, że należy z nim troszke popracowac i będzie ok. Druga sprawa o którą pytasz, to nie masz możliwości oceny rozwoju swojego dziecka przez kogoś kompetentnego. np. lekarza? Przed przystąpieniem do rozmowy z tymi przedszkolankami lepiej się przygotowac i miec konkretne argumenty.

Gość niezaradna mama
sorrki nie znam gramatyki polskiej ok!a te DEUTSCHE FRAUEN sa przyglupiawe chowia dzeci ´wedlug ksazek .....bo wiecie co poziom nauki tu jest bardzo niski jakby nie ja to maly nawet nie nauczyl by sie tam kolorow i liczyc bynajmniej do 5 tylko zabawa.ja ukonczylam 2 klasy w pl i troche pamietam z tego a to co tu tragedia i madruja sie co to one nie sa przedszkolanki po na polski zawodowce taka prawda.wsciekla kjstem....

Gość niezaradna mama
sorrki nie znam gramatyki polskiej ok!a te DEUTSCHE FRAUEN sa przyglupiawe chowia dzeci ´wedlug ksazek .....bo wiecie co poziom nauki tu jest bardzo niski jakby nie ja to maly nawet nie nauczyl by sie tam kolorow i liczyc bynajmniej do 5 tylko zabawa.ja ukonczylam 2 klasy w pl i troche pamietam z tego a to co tu tragedia i madruja sie co to one nie sa przedszkolanki po na polski zawodowce taka prawda.wsciekla kjstem....

Gość do niezaradna mama
Jakies dziwne to przedszkole, idz z dzieckiem do lekarza i niech on oceni jego rozwoj. A tak poza tym to dziwi mnie, ze mieszkajac w Niemczech Twoj syn dopiero teraz poznaje jezyk. Powinien juz od urodzenia znac oba.

Gość candywoman
czytałam kiedys o tym, ze dziecko, które wychowuje sie w środowisku dwoch języków jest bardziej zaradne, inteligentniejsze niż rówieśnicy uwazam, ze powinniście ustalic zasadę aby w domu rozmawiano tylko po polsku a w szkole, na podwórku - po niemiecku normalne jest to, że w którejś fazie dzieciak bedzie dodawał niemieckim słówkom polskie końcówki czy odwrótnie ale uwierz mi - da sobie radę, a poza tym bardziej go to roziwnie

Gość niezaradna mama
bylam w klinice bochum tam badaja dzieci sluch itp wszystko ok tylko z koncentracja cos nie tak nie dziwie sie .siedzielismy tam 4h i na sam koniec mial test z logopeda a on to olewal bo sie znudzil jak to dzieci.i wynik byl taki ze sie niby nauczy wyraznie mowic jak mu zrobie gebis tam gdzie nie ma zabkow.tz u gory 4.nie wyobrazam tego sobie,przez takie wymyslanie dziecko musie sie wlec po poradniach.

Gość -moni-
poziom fak nie zaszaleli moj misiek nauczyl sie jezyka dopiepo w przedszkolu i ciesze sie ze tak wyszlo po roku mowi sporo i gramatycznie a nie tyk jak ja moglabym go nauczyc wychowawczyni z przedszkola tez powiedziala ze jes dobrze ze my z nim rozmawiamy po polsku a "oni" po niemiecku