Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość martwie sie

pomyłka ginekologa???

Polecane posty

Gość martwie sie

Pomozcie mi,bo siedze i sie zamartwiam. chodze do dziwnego ginekologaniby mam problem z hormonami tzn wlasciwie jak dotad wszystkie badania wyszly mi ok ,progesteron mialam troche za niski ale gin stwierdzilze ok (byl na granicy normy). Gin stwierdzil tez,ze mam uplawy .Dziwi mnie to troche ,bo ich nie mam tzn nie widze ich i nie wiem czy mam czy nie.Nic mnie nie swedzi,nie piecze,sluz jest ale nie az tak duzo,normalnie tak jak zwykle. zastanawiam sie wlsanie czy on to wymyslil ,bo chcial wyciagnac ode mnie kase zebym przyszla prywatnie czy serio cos jest nie tak. wiem,ze nie zbadacie mnie ani nic i musze isc do drugiego ginekologa ale powiedzcie czy moge miec stan zapalny lub grzybice skoro nie piecze mnie ,nie swedzi a sluz jest taki jak normalnie u mnie wystepuje. Juz sama nie wiem.

Możesz mieć stan zapalny ale powinnaś upierać się na zbadanie czystości pochwy - na podstawie wyniku dobierze leki.

Gość ogórki
a jak to jest własciwie ? bo mi lekarz robi po prostu "wymaz" i w sumie nie pytałam go nigdy, co to za wymaz -moze byc, że czystość pochwy sprawdza sie w połączeniu z cytologią ?

Gość martwie sie
ja to nie wiem,bo nigdy nie mialam.W marcu mialam lekki stan zapalny ale bez badania mi leki dal inny ginekolog. TO ja juz sama nie wiem!A mozna to zrobic prywatnie jakos ten wymaz? tylko to musi pobrac gineko,og to jak trzeba isc prywatnie?

W cytologii mogą wyjść bakterie - ale nie muszą. Cytologia i wymaz to 2 różne badania.Nie trzeba iść prywatnie. Al trzeba do ginekologa :)

Gość martwie sie
czyli wymaz to badanie czystosci pochwy tak?

Gość pomaranczaxxx
witaj...wiesz,radze Ci isc do innego ginekologa,ja ostatnio mialam bardzo nieprzyjemna sytuacje,poszlam do gina na badania kontrolne,na fundusz oczywiscie i lekarka mnie tak nastraszyla ze cala noc ryczalam..powiedziala mi ze mam nadzerke,wirusa hpv,ktory moze mnie doprowadzic do raka szyjki macicy...nie rozmawiala ze mna duzo,wszystko bylo tak w pospiechu .. za pare dni poszlam prywatnie do innej ginekolog i co sie okazalo?jestem zdrowa,mialam tylko male zapalenie(dostalam krem i juz jest ok),zbadala mnie szczegolowo,przeciwienstwo tamtej moja rada idz do innej lekarki i nie zamartwiaj sie;)

Jeśli w aspekcie tego, co pytasz - to tak. Ale dokładniej:badanie czystości pochwy to inaczej wymaz z pochwy, ale wymaz z pochwy to nazwa ogólna dla wszelkich badań polegających na pobraniu wydzieliny z dróg rodnych.

Gość martwie sie
pojde do innego ,oczywiscie ale nie wiem czy bedzie mi chcial zrobic to badanie na czystosc pochwy,dlatego pytam czy mozna to zrobic prywatnie. nglka -widzeze znasz sie na tych sprawach co nieco:).Powiedz mi jesli wiesz czemu mam nieregularne okresy,czasem sa ok co 28 dni ,czasem co 15 a czasem 50.Mialam robione badania i tak prolaktyna ok,progesteron troche za niski ale w granicach normy ,estradiol ok,tsh ok.

a co z LH i FSH?Te nieregularne cykle (aż tak nieregularne) na pewno nie są w porządku, powinna zrobić badania na stosunek LH i FSH.Miałaś USG jajników? Jeśli nie - koniecznie musisz o to zawalczyć.

Gość martwie sie
normalnie ryczec mi sie chce! o wszystko trzeba walczyc !!tragedia!!! mialam usg jakis rok temu i bylo ok. a w ktorych dniach cyklu zrobic to badanie lh i fsh,moze zrobie je sobie prywatnie ,bo normalnie nie wyrobie. Chodze do poradni ginekologiczno-endokrynologicznej ,przyszpitalnej ,do okropnego lekarza(niesety nie mam wielkiego wyboru),ktory caly czas sugeruje ,ze mam przyjsc do niego prywatnie.

LH i FSH między 3 a 9 dc.Ja bym na Twoim miejscu przeszła się chociaż raz prywatnie do ginekologa, wyjawiła w czym problem, zapłaciła a USG i miała z głowy.

Acha i nie idź do Niego prywatnie - chamom się nie płaci.Znajdź lekarza w Twoim mieście, który jest polecany jako ginekolog endokrynolog. Upewnij się z wywiadu, że lekarz ma w gabinecie aparaturę USG.

Gość martwie sie
nglka -dziekuje CI bardzo. Skorzystam z TWojej rady i pojde prywatnie ale nie do niego,bo na sam jego widok otwiera mi sie noz w kieszeni ...

Zrozumiałe, też bym nie poszła.Zastanowiłabym się też pewnie nad złożeniem skargi do Izby Lekarskiej. Zawsze się też w gabinecie można powykłócać o odmowę na piśmie w razie odmowy wykonania czegoś w ramach\"zapraszam do siebie tu i tu o godzinie tej i tej\".No ale to kwestia tego czy ktoś ma mocne nerwy.

FSH i LH - 10. dzień cyklu, wtedy wychodzi najlepiej. Prolaktyna ok. 3 (są różne szkoły, jedne mówią, że wszystko jedno, drugie, że 1-3, trzecie, że 3-5, więc ja krakowskim targiem trzymam się 3. :) ). Estradiol też 10., progesteron 20., chyba że masz baaardzo długie cykle i 20. na pewno jeszcze nie będziesz po owulacji, to później.

Między 3 a 9 dc FSH i LH - dane od ginekologa (świeżutkie, bo mam to zbadać).Progesteron zależnie od owulacji - 7 dpo a owulacja u ró znych osób występuje różnie. W 14 dc owuluje tylko 30% zdrowych kobiet z uregulowanymi cyklami.

Gość martwie sie
estradiol i progesteron badalam w 21 dniu cyklu,bo tak mi kazal.

Gość martwie sie
o prolaktynie powiedzial ze w kazdym dniu cyklu mozna

Gość martwie sie
powiem Wam jak zrobie:jak mi sie uda zapisac to pojde w przyszlym tygodniu do gina w przychodni zeby mnie zbadal i zrobil cytologie (choc mialam niedawno ale nie zaszkodzi).Tylko nie wiem wlasnie czy powiedziec ze tamten wykryl mi uplawy i zeby mi zrobil na ta czystosc pochwy czy nie mowic i zobaczyc czy ten sam wykryje te niby uplawy,ktorych ja nie widze.Jak mi radzicie?