Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość chemiaaa

sprawdzi mi ktos, czy to zadania jest dobrze?

Polecane posty

sprawdzilam oznacza: przesledziłam Twoj tok myslenia, jest sensowny... moim zdaniem przynajmniej

Gość chemia
a o jest złe rozumowanie??: x mol - 60 g sub 1 mol - 40 g x= 1,5 mola 1,2 g - 1 cm3 100 g - x cm3 x= 83,3 cm3 = 0,083 dm3 Cn = 1,5/ 0,083= 18,07

Gość chemia
a o jest złe rozumowanie??: x mol - 60 g sub 1 mol - 40 g x= 1,5 mola 1,2 g - 1 cm3 100 g - x cm3 x= 83,3 cm3 = 0,083 dm3 Cn = 1,5/ 0,083= 18,07

Gość chemia
Gargamel XX ----> Ty jesteś nauczycielem ?

Dobrze, 18M. Moim zdaniem nie ma sensu uczyc sie wzoru ogolnego, bo w stresie i tak wszystko mozna pokrecic, jesli nie zrozumie sie zasady :)

Gość chemia
Serotonina ----> myślisz, ze mój sposób jest dobry ??

korzystając z dwóch wzorów: C% = (masa subst *100%)/ masa roztworu oraz C molowe = liczba moli/obj roztworu = (masa subst* gestosc)/(masa mol*masa roztworu) ze wzoru na c% wyprowadzasz masa subst i wstawiasz do drugiego wzoru. Gestość bieżesz w g/dm3 wychodzi 18 moli

Gość chemia
ale Wam wychodzi równe 18 ???

Gość chemia
to mój sposób może być??

Gość chemia
to źle to mam ??

Gość chemia
bo ja nie rozumiem do końca Twojego rozumowania, a też nie wiem czy moje jest dobre, ja robiłam to na 3 różne sposoby i za każdym razem inny wynik, wiec nie wiem co jest dobrze ;/

Najwazniejsze, ze rozumiesz co robisz. Od tej strony tez jest poprawnie. Ja liczylam z zalozeniem, ze mam 1000 ml roztworu (czyli 1200g), poniewaz w 100g r-ru jest60g NaOH, to w 1200g jest 720. 720/40 (masa molowa) = 18

Twoje rozumowanie z godz. 00:15 nie jest złe. Problem tylko jest w tym, że jak otrzymałaś wynik 0,083, to w rzeczywistości ta trójka jest nieskończona. Im więcej trójek będzie w podstawionej wartości, tym wynik otrzymany będzie bliżej 18. Możesz to sprawdzić np. podstawiając 0,083, 0,0833, 0,08333 itd.

Gość chemia
Serotonina ---> nauczycielka jesteś??

Gość chemiaaaa
17

Gość chemiaaaaa
sowje rozumowanie rozumiem ale waszego, tego nie wiem czemu tak Najwazniejsze, ze rozumiesz co robisz. Od tej strony tez jest poprawnie. Ja liczylam z zalozeniem, ze mam 1000 ml roztworu (czyli 1200g), poniewaz w 100g r-ru jest60g NaOH, to w 1200g jest 720. 720/40 (masa molowa) = 18

To dobre założenie dałaś. Bo stężenie molowe określa ile moli substancji rozpuszczonej znajduje się w 1000 ml roztworu.

Gość chemiaaaaaaa
to nie ja dałam