Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kiriiiirwe

witaminki/minerały

Polecane posty

Gość kiriiiirwe

w jakie witaminki/minerały nalezy sie wyposażyć w dietce ?

zależy jaką masz dietę - jeśli drastyczną, jak np. kopenhaska, to faktycznie centrum albo vigor, coś w tym stylu jeśli jesz urozmaicone posiłki, pełne warzyw, to powinno być ok, zwłaszcza jeśli nie widzisz efektów braku jakiejś witaminy - obserwuj włosy, skórę, paznokcie, kolor twarzy ;) jak jest ok, to nic nie musisz brać :)

Gość kiriiiirwe
nie ja jestem na diecie a moja córka (17 lat) jest na drastycznej diecie ,i udało mi sie namówic ją na witaminy.

no to najlepiej jakiś zestaw, w aptece Ci powiedzą jakie konkretnie warto brać ;) może warto np. kupić falvit - on ma dużo żelaza, które zapobiega anemii :) ja brałam właśnie falvit jak miałam jakieś 15, 16 lat :)

Gość cxbfgn
ja tez jestem na dosc drastycznej diecie i powychodzily mi biale plamy na paznokciach co brac

biale plamy na paznokciach to nie efekt braku witamin. To sa uszkodzenia mechaniczne. Przynajmniej tak gdzies wyczytalam. Pozdrawiam

Gość ninaguci
napewno to nie uszkodzenia mechanczne bo plytke mam gladka , poza tym od diety mi wyszlo

ok... ale czasemjest tak, ze po zabiegach pielegnacyjnych te plamy wychodza. Zauwaz, ze plamka rosnie razem z paznokciem. Wczesniej usuwalam zawsze skorkiw dolnej czesci paznokcia i potem mi sie te plamki pojawialy. To tyle z moich obserwacji

a ja o tym białych plamkach czytałam w ogóle coś innego :D że to wynik tego, że przez jakiś czas jadłyśmy nadmiar cukrów, które zaczęły się odkładać w płytce paznokcia ;) więc może np. tuż przed dietą zrobiłaś sobie dzień słodkości i stąd plamki, a zaczęły się pokazywać dopiero na diecie - paznokieć jest dłuższy o parę mm od tego, co widzimy ;)

Gość dsghtjh
wybrałam centrum ;) dziękuje

Gość ===
białe plamki to kiedys czytalam ze nadmiar jakiejs witaminy czy mineralu lub objaw jakiejs choroby. ale nie pamietam dokladnie.

Gość Shilpa
Nie zapominajcie o witaminach które rozpuszczają się w tłuszczu - A, D i E. Ich nie ma w centrum czy innych multi-witaminach. Trzeba je kupić albo jako Capivit A+E, albo jak kto woli naturalniej, to tran w tabletkach. Warto uzupełniać witaminy z tej grupy, bo osoby na diecie często usuwają z jadłospisu mięso i stąd powstają braki.

Gość calineczka666
Na pewno warto zainwestować w centrum lub coś w tym stylu, ale ja osobiście wybieram witaminki w naturalnej formie - owoców i warzyw oraz świeżych soków. Owoce i warzywa zawierają mnóstwo witamin i minerałów, wystarczy poczytać które ile czego mają i włączyć je do swojej diety. To chyba lepsze dla organizmu niż sztuczne suplementy diety...

Gość Shilpa
Dla osób na diecie 100 kcal może być trudno codziennie zjeść objętościowo wystarczającą ilość warzyw, owoców czy mięsa i przetworów mlecznych ( niektórych witaminek nie ma ani w owocach, ani w warzywach