Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kokoszynka

Wasze ulubione basnie

Polecane posty

Gość kokoszynka

moje to Ptaki czarownicy-baśnie fińskie,mogę wysłać na maila jak ktoś chce

Gość Michael Myers
wszystkie baśnie braci Grimm

Gość kokoszynka
a czytał ktoś Ptaki czarownicy?uważam ,że sa lepsze od Braci Grimm

Gość kokoszynka
a to jedna z baśni fińskich: O dziewczynie, którą wychowano w beczce Pewna matka wychowywała córkę w beczce, a przez otwór na szpunt dawała jej jeść. Kiedy matka umarła, ojciec wypuścił córkę z beczki i postanowił wysłać ją w świat. — Idź, kochana córeczko — powiedział — idź do sąsiada pożyczyć ziarna. Córka poszła do sąsiada, który chodził właśnie po świeżo zaoranej ziemi, siał i siał garścią złote ziarna. — Ojciec przysłał mnie, żebym pożyczyła ziarna — zwróciła się dziewczyna do siewcy. — Owszem, pożyczę wam, ale najpierw musisz pobłogosławić mój siew — odparł sąsiad. Dziewczyna zgodziła się na to i powiedziała: — Niech ziarno z ziarna wyrośnie. Zdenerwował się wtedy siewca i krzyknął na nią: — Skoro obrażasz moje pole, to nie pożyczę wam ziarna! Poszła dziewczyna zmartwiona do domu i mówi do ojca: — Sąsiad nie pożyczył nam ziarna, chociaż pobłogosławiłam jego siew. — Co powiedziałaś? — spytał ojciec. — Niech ziarno z ziarna wyrośnie — powtórzyła córka. — Oj, oj, nieszczęsna — westchnął ojciec. — Trzeba było powiedzieć: ,,Daj Boże stokrotnie!" Córka chwilę pomyślała i rzekła: — Teraz już będę pamiętała, co powiedzieć. Palił się kiedyś we wsi dwór i wielu jej mieszkańców przybyło na miejsce pożaru, żeby gasić ogień. Dziewczyna wychowana w beczce też tam pobiegła, a kiedy już dotarła pod płonący budynek, krzyknęła: — Daj Boże stokrotnie! Zaczęli ją wtedy wszyscy ganić: — Aha, modlisz się, żeby dom spalił się sto razy. Marsz zaraz do domu! Poszła zmartwiona do ojca i mówi: — Wyrzucono mnie spod płonącego domu, kiedy powiedziałam „Daj Boże stokrotnie!" — Oj, córko moja — westchnął ojciec. — Miałaś nabrać wody i lać ją na ogień. — Teraz już będę wiedziała, co zrobić —- przyrzekła dziewczyna. Poszła potem kiedyś dziewczyna na święto w odwiedziny. Weszła do chaty, w której dwie staruszki czytały grubą księgę. Zaczerpnęła wtedy nabierką wody z beczki i wylała ją na głowy czytających. Staruszki poderwały się na równe nogi, złapały dziewczynę i wyrzuciły z chaty. Wróciła zapłakana do domu i żali się ojcu: — Poszłam w gości. Weszłam do chaty, gdzie dwie staruszki czytały grubą księgę, zaczerpnęłam nabierką wody z beczki i wylałam im na głowy. Wtedy złapały mnie za włosy i wyrzuciły z domu. — Oj, kochana córeczko — odparł na to ojciec — trzeba było grzecznie usiąść obok nich i słuchać. — No, teraz to już na pewno będę wiedziała, co trzeba zrobić, przyrzekła dziewczyna. * Szła kiedyś wiejskim traktem. Na rozdrożu gryzło się całe stado psów. Dziewczyna weszła między nie i usiadła w środku walczącej sfory, a psy boleśnie ją pogryzły. Wróciła pokaleczona do ojca i mówi: — Psy gryzły się na rozdrożu. Usiadłam obok nich i grzecznie słuchałam, ale mnie pogryzły. — Oj, znowu nie tak, biedna dziewczyno — zmartwił się ojciec. — Trzeba było wziąć grubą pałkę i zbić je. — Następnym razem zbiję — zapewniała ojca pokornie dziewczyna. Pewnego razu szedł zakurzoną drogą w stronę cmentarza orszak pogrzebowy. Dziewczyna wzięła z podwórza grubą pałkę i nuże okładać nią pogrzebników. Zaraz jednak dostała pałką, którą biła innych, zdrowo po grzbiecie. Powlokła się biedna do domu i płacze przed ojcem: — Do niczego się nie nadaję. Drogą szedł orszak pogrzebowy, wzięłam grubą pałkę i zaczęłam ich okładać, ale oni mi ją odebrali i mało mi nią kości nie połamali. — Czemu w końcu nie zmądrzejesz?! — krzyknął ojciec. — Trzeba było powiedzieć: ,,Niech niebo zabierze duszę". — Teraz już wiem, co trzeba powiedzieć — przyrzekła córka. Poszła do lasu, a tam jakiś człowiek wieszał wściekłego psa. Na ten widok dziewczyna wykrzyknęła: — Niech niebo zabierze duszę! — Co za głupstwa wygadujesz?! — zawołał nieznajomy. — Pies nie ma duszy! — I zbił dziewczynę. Wróciła do domu z płaczem i narzeka: — W lesie jakiś człowiek wieszał psa. Kiedy powiedziałam: „Niech niebo zabierze duszę", zbił mnie. — Nie rób już nigdy takiego głupstwa! — powiedział groźnie ojciec. — Trzeba było powiedzieć: ,,Ciało w ogień, nogi do rzeki". — Teraz już na pewno zapamiętam — zapewniła córka. * Odbywało się wesele u pewnego szlachcica i goście weselni wyszli z kościoła. Dziewczyna wybiegła przed parę młodą, ukłoniła się i rzekła: — Ciało w ogień, nogi do rzeki! Zdenerwował się na te słowa szlachcic i powiedział: — Jakżeż ośmielasz się opowiadać takie rzeczy! Chcesz, żeby mnie spalono?! Zakuć ją w dyby, żeby nauczyła się mądrzej mówić! Zakuto dziewczynę wychowaną w beczce w dyby w przedsionku kościoła. Stała tam smutna jak trafiona w skrzydła kaczka i płakała, gdy goście szli do domu weselnego

Gość kokoszynka
jak się spodoba to dam więcej:)

Gość verte
I jaka była puenta tej basni o dziewczynie z beczki?

Gość kokoszynka
głupota nie popłaca;)

Gość właśnie*
Ale to nie jej wina, że ją matka w beczce wychowała:O😭

Gość kokoszynka
nie wszystkie z tych baśni mają morał, ale są ciekawe

kokoszynka, osobiście tej baśni nie uważam za ciekawą:D I jeśli miała mieć morał, to raczej nie taki...:P

Gość MOJA POKUTA
wg mnie morał jest taki: jesli nie masz o czymś zielonego pojęcia-siedź cicho vel czasami nasza głupota wynika z niewiedzy i nie nalezy nas o nią obwiniać

kokoszynka - chcialam sobie sciagnac te basnie, ale ten plik juz zostal usuniety z serwera, wrzuc go jeszcze raz, jesli mozesz i daj nowego linka :)

Gość kokoszynka
za chwilk e wyślę

Gość kokoszynka
w tej bajce nawet jak siedziała cicho żle na tym wyszła-wilki ją pogryzły;)

Gość kokoszynka
tak sie kończy , nie ma spreyzowanego morału, samemu trzeba wywnioskować

Gość kokoszynka
ja mam ja w formie książkowej i przeczytałam wszystkie baśnie, są całkiekm fajne, niektóre straszne;)

Gość kokoszynka
wpisz w google dwie dorotki i jako pierwsze wyjdzie Ci scenariusz bajki