Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kajenka

swędzenie skóry! pomocy!

Polecane posty

Gość kajenka

Jestem w 33 tygodniu ciazy i od kilku dni strasznie swedzi mnie skora rak-od lokci po ramiona, szyja, dekolt i gora plecow. Ktos mi powiedzial ze to skora sie rozciaga, ale mnie nie swedzi brzuch ani piersi, tam gdzie rosne, tylko wlasnie rece. Nie moge przez to spac bo szalu dostaje. Boje sie, ze to cholestaza. Ale czy jezeli swedza mnie tylko te miejsca, ktore opisalam to mozliwe jest ze to wlasnie to? Czytałam gdzies ze przy cholestazie swedzi cale cialo... W sumie to delikatnie swedza mnnie tez czasem inne czesci ciala, ale to tak bardzo delikatnie, natomiast rece, ramiona i plecy strasznie! ZA 4 dni mam wizyte u swojego lekarza, ale strasznie sie boje i poki co prosze was o pomoc, informacje, cokolwiek mozecie poradzic. Z gory dziekuje.

niestety może to być cholestaza:O proponuję jeśli to możliwe zrobić badania aspat, alat.

Gość kajenka
a musze miec jakies specjalne skierowanie na te badania? bo tak to zrobilabym je przed wizyta i do lakarza poszlabym juz z wynikami?

nie musisz, powiedz, że chcesz zrobić próby wątrobowe, bo tam bada się jeszcze biliburlinę i fastazę alkaliczną coś takiego

Śmigaj do laboratorium i zrób aspat, alat, bilirubinę i morfologię. Możliwe, że ta swędziawka jest od bilirubiny. Można ją \"wypłukać\" z organizmu poprzez dużą podaż płynów - czyli pić po 3-4 litry wody mineralnej dziennie. Ale z drugiej strony, to zafałszuje wynik, bo poziom bilirubiny będzie niższy niż byłby gdybyś nie piła wody. P.S. Masz możliwość zmierzenia sobie ciśnienia?

Gość cholestaza nie lubi
cytryny - dziewczyny które leżały ze mną w szpitalu z cholestazą (ja z gestozą) jadły po 3-4 cytryny na dobę i aspaty i alaty pięknie spadały, no wędziawki nie mijały aż tak szybko, ale z dnia na dzień było lepiej.

Aha, i zacznij jeść \"lżejsze\" rzeczy, co by wątrobę odciążyć. Mi lekarz kazał nawet witaminy odstawić :o żeby jej nie męczyć. I zrób koniecznie te wyniki, tego nie można \"przechodzić\"!