Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Zlota jesien

Magia czterech por roku dojrzalych kobiet

Polecane posty

Gość Ja ba da ba di
- Jaka jest podstawowa i jedyna zasada przy leczeniu shizofrenika? - Nie wkurwiać... - Jaka jest różnica między psychologiem a psychoanalitkiem? - Taka sama jak między astronomem a astrologiem. Pewien człowiek cierpiał strasznie każdej nocy - śniło mu się że goni go straszliwy smok. Z kwitkiem odsylali go najlepsi psychoanalitycy, aż wreszcie trafił na takiego ktory obiecał podjąć się tego ale: - Pana choroba jest straszna. Moge się podjąć jej wyleczenia ale potrwa to rok, będzie kosztowało 2 tys $ i nie mogę dać panu 100% gwarancji wyleczenia... Chory odpowiedzial: - 2 tys $ ???! Wracam do domu - spróbuję się z tym smokiem zaprzyjaźnić...

Pamiętajcie o ogrodach Bluszczem ku oknom Kwiatem w samotność Poszumem traw Drzewem co stoi Uspokojeniem Wśród tylu spraw Pamiętajcie o ogrodach Przecież stamtąd przyszliście W żar epoki użyczą wam chłodu Tylko drzewa, tylko liście Pamiętajcie o ogrodach Czy tak trudno być poetą W żar epoki nie użyczy wam chłodu Żaden schron, żaden beton Kroplą pamięci Nicią pajęczą Zapachem bzu Wiesz już na pewno Świeżością rzewną To właśnie tu Pamiętajcie o ogrodach Przecież stamtąd przyszliście W żar epoki użyczą wam chłodu Tylko drzewa, tylko liście Pamiętajcie o ogrodach Czy tak trudno być poetą W żar epoki nie użyczy wam chłodu Żaden schron, żaden beton I dokąd uciec W za ciasnym bucie Gdy twardy bruk Są gdzieś daleko Przejrzyste rzeki I mamy XX wiek Pamiętajcie o ogrodach Przecież stamtąd przyszliście W żar epoki użyczą wam chłodu Tylko drzewa, tylko liście Pamiętajcie o ogrodach Czy tak trudno być poetą W żar epoki nie użyczy wam chłodu Żaden schron, żaden beton

Gość niesmiala...
Od kolebki biegła za mną Czarodziejska baśń tęczowa I szeptała wciąż do ucha Melodyjne zaklęć słowa. Urodzona nad wieczorem Z cichych gawęd mych piastunek, Spala ze mną, na mych ustach Kładąc we śnie pocałunek. I budziła się wraz ze mną, I wraz ze mną ciągle rosła, I z kołyski na swych skrzydłach W jakiś dziwny świat mnie niosła... Ponad morza purpurowe, Ponad srebrne niosła rzeki, Po zwodzonym moście tęczy W cudowności świat daleki... Otworzyła mi zaklęciem Brylantowy w skałach parów I wkroczyłem raz na zawsze W kraj olbrzymów, widm i czarów. I zamknęły za mną wrota Jakieś wróżki czy boginie, Więc na całą życia kolej Szedłem błądzić w tej krainie. W tej krainie, w której wszystko Ożywioną bierze postać, W której każdy głaz ma duszę I człowiekiem pragnie zostać... Złotolistnym szedłem gajem, Gdzie się wszystko skrzy i złoci, Gdzie zakwita skryty w cieniu Tajemniczy kwiat paproci. Szedłem gajem, gdzie dokoła Śpiewające szumią drzewa, Gdzie młodości wiecznej źródło Czyste wody swe rozlewa. I witały mnie po drodze Rozmarzone oczy kwiatów, Co patrzyły tak wymownie W niezmierzoną przestrzeń światów. /.../ Adam Asnyk

Gość niesmiala...
"Czyż nie lepszy byłby nasz świat, Gdyby słyszeć od spotkanych osób: Wiem o tobie coś dobrego, I widzianym być w ten właśnie sposób? Czyż nie byłoby cudownie, Gdyby dłoń napotkanego Niosła z sobą zapewnienie: Wiem o tobie coś dobrego? Czyż nie byłoby szczęśliwiej, Gdyby dobro, które jest w nas Było rzeczą, tą jedyną, Pamiętaną w każdy czas? Czyż nic słodsze dni byłyby, Gdyby sławić dobroć znaną? Wszak jej tyle jest na świecie, Nawet w wadach, jakie mamy. Czy nie warto by spróbować Tak o innych myśleć sobie: Ty znasz jakieś dobro we mnie, Ja znam jakieś dobro w tobie? " - Anonim

Gość niesmiala...
Tak poprostu bym chciala ..." Chcialabym polezec na lace Gdzie ptakow i motyli tysiace Przymykam powieki, widze blekit nieba I te chmurki, ktorymi martwic sie nie trzeba... Zielen traw, kwiatow biel, woni moc Chce tu zostac po zmierzch, po swit cala noc Wkolo pachnace lasy, strumyk, ktory cicho plynie Tak, chce zostac w tej pieknej dolinie Zachwycam sie tym krajobrazem ...wrecz bajecznym obrazem Leze na lace sycac wzrok dookola Gdzie swierszcz melodie swe grywa Gdzie wiatru wolanie i ciche drzew kolysanie Na glowie mam wianek z zoltych mleczy, chabrow Jest tez i bialy rumianek Kocham to slonce , miluje te kwiaty Swiat cudem spowity, kolorami okryty Weszlam w te swiaty gdzie lesne spia basnie Kolorami mienia sie tecze Rosy kropelki jak koraliki , barwne mam w oczach ogniki Zmierz juz zapada, nawet wiatru szum W rekach mam kwiaty, na glowie wianek Zamykam oczy , taka mnie zastanie poranek. Autora nie znam...

WITAM Wbw ! Pozdrawiam długo nie widzianą nieśmiałą👄 Bajm - Jak kobieta Zrób tak jak kobieta Jak ta piękna Co jej plakat wisiał tu Bo on już nie czeka Twój głos przez telefon Mógłby stopić Najgrubszy nawet lód Wiem ja wiem Jak czujesz się Ale uwierz mi że Nigdy nie było tak Zupełnie źle Wrzuć małą czarną i Gdzieś wyrwiemy się Zrób tak jak kobieta Ta z okładki Co każdego może mieć Tamten facet Nie był godny Twoich ust Ani Twoich łez Nigdy nie było tak Zupełnie źle Nie pytaj dokąd dziś Zaprowadzę Cię

Gość KKKKKKKKKKKK
życzę miłego wieczoru !

Gość KKKKKKKKKKKK
# 25 listopada - Święta Katarzyna śluby ucina. # Gdyby nie Kaśka, nie byłoby Jaśka. # Jak się Katarzyna głosi, tak się Nowy Rok nosi. # Katarzyna dzień jaki, cały grudzień taki # Każda Kasia trafi na swego Jasia. # Kiedy w świętą Katarzynę lód nie stanie, to gotuj sanie. # Kto co lubi: ksiądz Kaśkę, organista Marynę. # Lepsza Kaśka spracowana, niż Anulka wychuchana. # Mądra Kaśka, ale sobie: jeszcze pół garnka ma, a już skrobie. # Od świętej Katarzyny nie prześladuj już zwierzyny. # Po świętej Katarzynie pomyśl o pierzynie. # Święta Katarzyna adwent rozpoczyna. # Święta Katarzyna śmiechem, święty Andrzej grzechem. # Wtedy Kaśkę za mąż dają, jak się o nią pytają.Kiedy w chłodną # W Katarzynę z nieba nic nie spadnie, będzie w przyszłym lutym chyba jeszcze ładniej. # Na Katarzynę gęś po wodzie, Boże Narodzenie po lodzie. # Na Katarzynę schowaj się pod pierzynę. # Święta Katarzyna pokazuje, jaką pogodę nam styczeń zgotuje

Gość KKKKKKKKKKKK
26 listopada - W jesieni zając kożuch na chropawy w niedługim czasie nos twój jest sinawy

Gość Jzabela
🖐️ -(¯`'*.¸(¯`'*.¸_¸.**.¸_¸.*'´¯)¸.*'´¯) ♥ ♥¸.•*´¨`*•.¸♥•.¸♥¸.•*´¨`*• .¸♥♥¸.•*´¨`*•.¸♥¸.•)´ (.•´DOBRY WIECZÓR`*.*´¨) ¸.•´¸.•*´¨).♥''''♥.♥''''♥. ♥............♥ ..'♥.......♥'­Przyjaciel to cenny dar.,,,,Nie trzeba być bogaczem, aby przyjacielowi ofiarować coś cennego,można podarować mu odrobinę czasu i uwagi. ``*```*``*``*```*``*```*``* ..*..(`\.('')./`)..*..___|.|_____``* ...*.(`.{.V.}`)..*./_________/\.*.. .*......///|\\\..*...|___|#|..* .....*.////|\\\\...*************** ~~*~~~*~~*~~~*~~*~~*~~~* Pozdrawiam cieplutko i serdecznie.👄

Gość Jzabela
Ziemio ! Ziemio kulista, grzeszna, ognista, Ziemio szalona w losu ramionach, Ziemio ! Ziemio wspaniała, Ziemio wytrwała,, Ziemio z kamienia w mych przeznaczeniach, Ziemio ! Ziemio karmiąca powszednim chlebem, nim się przedsionkiem staniesz do nieba, Ziemio ! Ziemio lodowa wichrów i śnieżyc, która pozwalasz wędrowcom przeżyć, Ziemio ! Ziemio przeczysta, Ziemio kwiecista,, Ziemio pachnąca w mych marzeń słońcach, Ziemio ! Jestem przy Tobie miejsce istnienia, kiedy zdrożony wracam z marzenia, w pragnienia skwarze do miejsca zdarzeń, z bardzo daleka, gdzie wiernie czekasz... gdzie właśnie Ona mi powiedziała ustami swemi: „Pozostań tutaj, szczęście istnieje na Ziemi”. Tuwim Julian

Gość Jzabela
RECEPTA NA CAŁY ROK Bierzemy 12 miesięcy, oczyszczamy je dokładnie z goryczy, chciwości, małostkowości i lęku, po czym rozkrajamy każdy miesiąc na 30 lub 31 części tak, aby zapasu wystarczyło dokładnie na cały rok. Każdy dzień przyrządzamy osobno z jednego kawałka pracy i dwóch kawałków pogody i humoru. Do tego dodajemy trzy duże łyżki nagromadzonego optymizmu, łyżeczkę tolerancji, ziarenko ironii i odrobinę taktu. Następnie całą masę polewamy dokładnie dużą ilością miłości. Gotową potrawę przyozdabiamy bukietem uprzejmości i podajemy codziennie z radością i filiżanką dobrej, orzeźwiającej herbatki lub kawki. DOBRANOC OAZOWICZKI I OAZOWICZE ×`•.¸.•´×*´¨)... ×`•.¸.•´×*´¨)

Gość Ja ba da ba di
Tralalalal:)

Niedawno przyjechałam od znajomej , świętowałyśmy 60 urodzinki:):):) Oj fajowo było , byty 4 babki i 2 przemiłych panów ...Razem strzeliliśmy słodkie winko swojej roboty ... Do domku przyjechalam taksówką... Juz sie będę układać do snu... Wam WBW tez życzę kolorowych snów , bo ja dzisiaj mieć je będę na pewno... hi hi hi ! Dobranoc

Na Wojtusia z popielnika Iskiereczka mruga Choć opowiem ci bajeczkę Bajka będzie długa Była sobie raz królewna Pokochała grajka Król wyprawił im wesele Cyt ! Skończona bajka Była sobie Baba Jaga Miała chatkę z masła A w tej chatce same dziwy Cyt ! Iskierka zgasła Patrzy Wojtuś, patrzy długo Łzą zaszły oczęta Czemu żeś mnie okłamała Wojtuś zapamięta Już ci nigdy nie uwierzę Iskiereczko mała Chwilę błyszczysz potem gaśniesz Ot i bajka cała

Gość Daria...
Pozdrowienia ze Szczecina zasyła Daria:-D

Gość Daria...
Kiedy jesteście szczęśliwi, spójrzcie w głąb waszych serc, a odkryjecie, że tylko to, co sprawiło wam ból, teraz sprawia wam radość. Kahlil Gibran

Gość Daria...
W noc jesienną - Kazimierz Przerwa-Tetmajer Na sine góry, na czarne bory Skoszone szare łany Pada księżyca światła mgławica Jak gdyby szron świetlany I ziemia cała w blask się ubrała i drzemie lśniąc srebrzyście a w ciszy sennej wicher jesienny szumi, kołysząc liście Jak żuraw bierze krople na pierze gdy brodzi po strumieniach i w głąb wszechświata z kroplą wylata i gubi ją w przestrzeniach Ty orlopióry wichrze ponury mącący leśną głuszę nad granit siny, w niebios głębiny weź z sobą moją duszę Po widnokręgu, z kręgu do kręgu przestrzennych fal niech płynie i gdzieś w nicości, w nieskończoności roztopi się i zginie...

Gość Ja ba da ba di
Jesień odchodzi Patrzę na nagie drzewa , wiatr je smaga siarczyście , one biedne , skulone , zgubiły już wszystkie liście . Słonko ich już nie pieści złotymi promieniami , Pani Jesień niesie złe wieści , zima podąża wielkimi krokami . Tylko patrzeć jak w górze zawiruje płatkami, eksplozja białych gwiazdek zatańczy przed oczami . Mróz namaluje na szybach , fantazji przecudne obrazy i rzecz bardzo prozaiczna , wymrozi wszelkie zarazy . Szronu srebrem okryje , drzew gałęzie , konary, białym puchem otuli nad rzeką smutne szuwary. Mrozem skuje taflę jeziora , dzieci kule śnieżne utoczą , bałwan stanie pośrodku pola , zima odda swe blaski nocą . W świetle latarń śnieg zawiruje wiatr gwiezdny dywan rozścieli nocą wszystko przykryje puchem świat cały zatonie w bieli . Miłego wieczorku życzę.

WITAJ OAZO! Wszystkie wiersze są piękne:) Ja tez znalazłam śliczny ... Wszystko wytrzymasz, ze wszystkim możesz sobie poradzić, jeżeli masz przy boku przyjaciela. On nie musi nic więcej uczynić, jak tylko powiedzieć słowo, albo też bez słów, podać ci rękę. Przyjaciel w twoim życiu jest najlepsza pociechą w każdej potrzebie. Przyjaciel to prawdziwa ludzka dobroć, w której czujesz znak Bożej dobroci. Są ludzie, którzy przekazują światło dalej. Są ludzie, którzy wszystko przemieniają w zmierzch. Żyjemy w ciągłym pośpiechu, dzisiaj wszystko musi szybko iść. W czasach, gdy nikt nie ma czasu, spróbuj pozostać człowiekiem. Nie pozwól zapędzić się w bezsensownej gonitwie! Ślimak także dotarł do arki Noego. Phil Bosmans