Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Diacneal

Retinoidy a ciąża

Polecane posty

Gość Diacneal

Mam taki problem, chcialabym zaczac stosowac Retinoidy ale boje sie "wpadki" w czasie stosowania. Podobno moga uszkodzic plód, co radzicie?

Gość Diacneal
nikt nie uzywa? nie wierze

Gość stosowac antykoncepcję horm

Gość Diacneal
Tak ja to wiem o tej antykoncepcji, ale... no wlasnie musze starac sie o dziecko caly czas, bo mam juz 39 lat i nie mam jeszcze dziecka, nie moge czekac np. roku zeby zastosowac kuracje. Aptekarka powiedziala mi, ze z chwila jak sie zoorietuje, ze zaszlam odstawic retiny i wtedy nic sie nie stanie, no ale nie wiem, ciagle bije sie z myslami.

Ja wole dmuchac na zimne. Moj dermatolog przepisal mi tylko do powierzchniowego stosowania. Chcial mi zaproponowac kuracje izotekiem albo roacutane ale zapytal o wiek i moje plany odnosnie posiadania dzieci. Powiedzialam mu, ze moze za dwa lata i on w ogole odradzil kuracje. Wiem, ze kobiety, ktore stosuja te leki musza jednoczesnie stosowac antykoncepcje, malo tego, trzeba badac watrobe. Musisz przemyslec co jest w danym momencie priorytetem dla Ciebie :) Pozdrawiam :)

Gość Diacneal
Musze do czasu ciazy, ale kiedy to nastapi tego nikt nie wie, poszkac czegos zastepczego na zmarszczki, tylko czy takie cos jest ?

Powierzchniowo do czasu zajscia w ciaze mozesz stosowac retinoidy, nie mozesz doustnie. pozdrawiam :)

Przeciwwskazania Ograniczenie stosowania retinoidów wynika przede wszystkim z teratogenności tych leków, nie wolno ich stosować u kobiet w ciąży. Odnosi się to również do kobiet w wieku rozrodczym, nie stosujących efektywnej antykoncepcji na cztery tygodnie przed, w trakcie oraz do dwóch lat po zakończeniu leczenia (acitretina - Neotig-son), a w przypadku izotretinoiny (Roaccutane) - na miesiąc przed, podczas leczenia i do dwóch miesięcy po zakończeniu przyjmowania preparatu. Przed rozpoczęciem leczenia retinoidami, pacjentka musi przedstawić negatywny wynik wiarygodnego testu ciążowego, wykonanego na 2 tygodnie wcześniej. Stosowanie retinoidów w pierwszym trymestrze ciąży może wywołać u płodu poważne zaburzenia rozwojowe obejmujące wady twarzoczaszki (wodogłowie, małogłowie), mikroftalmię (małoocze), wady rozwojowe ucha zewnętrznego, układu sercowo-naczyniowego, centralnego układu nerwowego. Dlatego pacjentka musi bezwzględnie przestrzegać skutecznych metod zapobiegania ciąży. Następnym ograniczeniem zastosowania retinoidów są: znaczne upośledzenie czynności wątroby lub nerek, otyłość, cukrzyca, a także podwyższenie stężenia lipidów w osoczu oraz hiperwitaminoza A. Nie należy podawać retinoidów równocześnie z tetracyklinami, ponieważ może to wywołać wzrost ciśnienia śródczaszkowego. Przeciwwskazane jest także łączenie retinoidów z meto-treksatem, opisywano przypadki występowania zapalenia wątroby w trakcie takiej kuracji. Ryzyko wystąpienia hiperwitaminozy A wzrasta przy jednoczesnym podawaniu retinoidów łącznie z preparatami witaminy A. Oczywistym ograniczeniem stosowania jest nadwrażliwość na retinoidy (15).

Gość Diacneal
czytalam wlasnie o tych przeciwskazaniach, ja jesli juz bym sie zdecydowala, tylko i wylacznie na stosowanie zewnętrzne, to chcialabym zaczac od Diacenalu, bo on jest łagodniejsza forma retinoidów. Natomiast z moja ciążą jest tak, ze nie moge stosowac zadnej antykoncepcji, bo dlugo sie leczylam zeby w ta ciaze w ogole zajsc. Narazie nadal jeszcze nic z naszych staran nie wynikneło, ale boje sie, ze jesli zajde w czasie stosowania retinoidów, to nawet jesli natychmiast odstawie, to juz i tak bedzie za poźno. Oczywiscie priorytetem jest dla mnie macierzynstwo, choc nie wiem kiedy ono nastapi i czy w ogole, ale tez widze jak podupadam na wygladzie, zwyczajnie sie starzeje.

powierzchniowo mozesz stosowac smialo i odstawisz jak zajdziesz w ciaze, czego serdecznie Ci zycze :) Tylko pamietaj o stabilnym filtrze najlepiej avene podczas stosowania retinoidow :)

Gość kamiiii
Leczę się od kwietnia i jedynym skutkiem ubocznym jest wysuszenie ust. Nieznacznie podwyższył się poziom lipidów. Z ciążą trzeba poczekać do miesiąca po odstawieniu. Kiedyś producent zalecał przerwę dwuletnią. Dokładnie wypytałam o to moją lekarkę, powiedziała że własnie ten okres wystarczy aby organizm pozbył się całkowicie tego leku. Według mnie im dłuższa przerwa między odstawieniem a ciażą tym lepiej, choć lekarze mówią że miesiąc wystarczy. Ja na razie i tak nie planuje.

Gość Diacneal
stosuje avene 60. Mowisz powierzchniowo, ale w tym sęk, ze one wlasnie przenikaja do skory wlascxiwej i tam sie gdzies kumuluja ehh co za zycie. Ale spotkalam sie i z tymi opiniamii o ktorych Ty teraz piszesz. W ogole dziekuje, ze zainteresowalas sie tematem :) W aptece jak juz pisalam, tez mi wlasnie tak powiedzieli, ze w czasie ciazy odstawie i final. Tylko, ze ja mam 39 lat, pierwsza ciaza, samo to juz jest ryzykowne.

Gość Diacneal
kamiiii chyba jeszcze tez skonsultuje sie z jakims lekarzem. Powiedz od kiedy stosujesz kuracje i kiedy chcesz ja przerwac i jakimi retinami?

Gość Diacneal
rewelacja. nie, nie ja tez o kremach :) A czy Ty stosujesz tez retinoidy i z jakim skutkiem ?

Gość kamiiii
ja biorę Aknenormin doustnie od połowy kwietnia, dawka leku zmniejsza się w trakcie kuracji, jeszcze chyba 2 opakowania mi zostały. Cera super, przed kuracja trzeba wykluczyć ciążę i w trakcie kuracji stosować hormonalną antykoncepcję, moja lekarka pod tym względem jest przewrażliwiona, daje mi testy, hi

Gość Diacneal
Kamiiii ale czy Ty bierzesz je na zmarszczki czy trądzik czy inne jeszcze sprawy z cera?

Gość kamiiii
Nie słuszałam żeby ktos brał retinoidy na zmarszczki, ja miałam cały czas problemy z cerą, blizny potrądzikowe. Na pewno skóra jest jasniejsza i blizny są spłycone, przebarwienia też znikają ale nie wierze w to żeby można było się pozbyć zmarszczek, co najwyżej spłycić

Gość draska
Retinoidy sa jedyna alternatywa na splycenie, zlikwidowanie drobnych zmarszczek oprocz skalpela. Na wizazu i biochemii urody o tym pisza i dlatego tak sie tym zainteresowalam, oczywiscie na takie dolegluwosci, o ktorych Ty piszesz rowniez.

ja mowilam do kamii bo wiem, ze ona stosuje doustnie.Lekarz zalecajac doustna kuracje wymaga rozpoczecia hormonalnej antykoncepcji. wiem, ze ty diacneal myslisz o kremie i mozesz spokojnie stosowac :)

Gość draska
Diacneal i draska to ja :)

Gość draska
czyli ja tez moge byc piekna :), to mnie troche uspokoilo. Rewelacja. czy znasz strone boichemii urody, tam pisza tez o innych specyfikach, ktore np. pobudzaja kolagen, to tez juz zawsze bardziej jędrna twarz.

Gość draska
choc pod inna nazwa skonczylam na dzisiaj, to musze juz konczyc, dziekuje wam dziewczyny, ja zagladne tu jutro, moze cos jeszcze napiszecie ? Milej nocki ❤️

to albo to, albo to musisz wybrac co dla Ciebie wazniejsze: zmarszczki czy dziecko

nic nie musisz wybierac bo powierzchniowo mozna stosowac tylko jak juz bedziesz w ciazy to nie mozesz :) zaloguj sie na wizażu i wejdz na forum biochemia kosmetyczna a tam na pewno duzo sie dowiesz :) pozdrawiam :) http://www.google.pl/custom?q=retinoidy&domains=www.wizaz.pl&sitesearch=www.wizaz.pl&client=pub-6672794282209976&forid=1&ie=ISO-8859-2&oe=ISO-8859-2&cof=GALT%3A%230000FF%3BGL%3A1%3BDIV%3A%23FF6600%3BVLC%3A663399%3BAH%3Acenter%3BBGC%3AFFFFCC%3BLBGC%3AFF9900%3BALC%3A0000FF%3BLC%3A0000FF%3BT%3A333333%3BGFNT%3A0000FF%3BGIMP%3A0000FF%3BLH%3A96%3BLW%3A137%3BL%3Ahttp%3A%2F%2Fwww.wizaz.pl%2Finclude%2Fimg%2Flogo_wizaz.gif%3BS%3Ahttp%3A%2F%2Fwww.wizaz.pl%2F%3BLP%3A1%3BFORID%3A1%3B&hl=pl&q=&sa= http://www.wizaz.pl/forum/forumdisplay.php?f=66

Gość Diacneal
Dziekuje rewelacja. za linki, na wizazu juz sie zarejestrowalam, tam tak strasznie duzo wiadomosci, ze wszystko mi sie juz pomieszalo, czytam czytam i nadal nic nie wiem ;) Przeczytalam, ze bezpieczna forma retinoidów bedzie PRO-Retinol (wtedy mozna stosowac tez w ciazy), ale czy ten pro-retinol bedzie mial takie same wlasciwosci odmladzajace, naprawcze jak czysta postac wit. A?

Zapytaj tam moze Hexanne :) Jest modereatorka chyba a duzo wie i chetnie doradza na forum :) milego weekendu :)

Gość Diacneal
Fajnie, zapytam, dziekuje. Tobie również milego ! 🌻

Witam wszystkich. Od prawie roku borykam sie z problemem a mianowicie na mojej twarzy pojawiaja sie zgrubienia wypelnione ropa i krwia, lekarz dermatolog zalecil mi lecznenie retinoidami niestety doustnymi, jestem młoda mam zaledwie 23 lat i w przyszłosci chcialabym zostac matka, ale po przeczytaniu kilku forum zaczynam miec watpliwosci co do lecznie.Napisze mi prosze co wiecie o tej metodzie