Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Diacneal

Retinoidy a ciąża

Polecane posty

Gość trala_lala
jest wiele wątków na ten temat, poszukaj. trzeba te tabletki odstawić na 2 lata przed ciążą, ale ty młodziutka jesteś, skoro masz 23 lata, a leczenie trwa kilka miesięcy, to będziesz miała jeszcze dużo czasu na dzieci. ale w trakcie leczenia i po trzeba się zabezpieczać, no i jeśli będziesz stosować antykoncepcję to skóra też może ulec poprawie a ty nie będziesz wiedziała czy to zasługa retinoidów czy antykoncepcji, ponadto po odstawieniu tabletem wiele osób narzeka na duże pogorszenie skóry, więc błędne koło. a nie chcesz spróbować retinoidów zewnętrznie, np. zorac (na receptę) lub diacneal avene (poproś o próbki w aptece zanim kupisz pełnowymiarowe opakowanie). powodzenia.

Gość gaguniaaa
ja tak smao stoje przed podjeciem bardzo cięzkiej decyzji, ktora moze zawazyc nad całym moim życiem. dermatolog mi polecił aknenormin widząc jedyną droge do wyjścia ... ale ja sie boje ze pomimo tego ze za min 5-6 lat chciałabym miec dziecko ... to i tak ta trucizna spowoduje w moim organizmie jakies skutki uboczne i stane się nie płodna .. do tej pory nie znalazłam zadnych udowodnień dotyczących zarowno niemoznosci zajścia wciąze jak i w 2 strone moznosci zajśćia w ciążę... sa tylko przypuszczenia ...takze podziwiam zapalone na leczenie kobitkie ze tak bez głebszego zastanowienia decydują sie na retinoidy nie bacząc na przyszłość. czy słyszał ktos o przypadkach poronien, bezpłodności, uposledzonych, dzieci ... ? ja tak .. dziewczyna urodziła uposledzone dziecko , a 2 poroniła , nie jest to oczywiscie udowodnione ale mozna takze przpuszczac ze jednak ten lek miał jakis wpływ na orgaznizm. piszcie wasze uwagi .

Gość ksjdksdjkfjdfk
Co za tępaki tu siedzą! retinoidów nie można brać w TRAKCIE ciąży, a dwa miesiące po kuracji już można zacząć starać się o bachora! W ogóle nie ma mowy o bezpłodności później, to że jakaś kobieta po takiej kuracji poroniła to o niczym przecież nie świadczy mnóstwo kobiet teraz roni. Ja za to znam kobiete która brała retinoidy i urodziła córkę. To Martyna Wojciechowska. Obie panie mają się dobrze. Swoją drogą to ja nie wierze że niektóre wolą chodzić z jakimiś wulkanami na twarzy i planują potomstwo za jakieś 5 lat lub więcej, bo wolą dmuchac na zimne... hahaha żałosne, ale dobra to one mają skopane życie przez wygląd. Ok kończę i lecę wziąć kolejną tabletkę Axotretu :)

Gość gość
Glupie baby z tradzikiem po cholere sie rozmnazacie!wasze dzieci beda moec ten sam problem!!skazujecie je na wieczna walke ze swoja skora!!!zastanowcie sie dwa razy albo jizbzbierajcie na dermatologow dla swoich dzieci!!

Gość Liviu
Mój problem polega na tym, że musiałam odstawić antykoncepcję hormonalną z powodu zwiększenia krzepliwości krwi i zagrożenia chorobą zatorowo-zakrzepową. Po odstawieniu pojawił się trądzik. Dermatolog zaproponował terapię retinoidami, ale tylko pod warunkiem osłony hormonalnej, do której nie mogę wrócić. Mam 22 lata i nie planuję ciąży w ogóle. Czy któraś z was miała do czynienia z podobnym przypadkiem? Czy jakikolwiek dermatolog będzie skłonny przepisać mi retinoidy bez antykoncepcji hormonalnej?