Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Miniurka

J. rosyjski - potrzebna pomoc. . .

Polecane posty

Gość współczuję bana na google
a proszę bardzo :)

Gość Miniurka
Wielkie dzięki. :) Mam jeszcze małe pytanko - długo zajęła Wam nauka rosyjskiego? Dopiero zaczynam, ale boję się, że nie dam sobie rady. . . Kocham ten język, ale jak widzę te wszystkie literki to zaczynam wątpić. . . Po jakim czasie zaczęliście płynnie czytać po rosyjsku? Bo u mnie z tą płynnością jest na razie kiepsko. :(

rosyjski jest bardzo piękny i jeśli potrzebna pomoc to chętnie służę

Gość współczuję bana na google
na to pytanie nie odpowiem, bo znam ten język od dzieciństwa :)

hej, ja sie ucze rosyjskiego od roku... na studiach mam 10 godzin tygodniowo jezyka. nie jest trudny. po 6 miesiacach niezbyt solidnej nauki wyjechalam do rosji na 2 tygodnie i bez problemu rozmawialam ze wszystkimi o i wszystkim :) a co do koncowek czasownikow zwrotnych to czy uzyc сь czy сья to trzeba wstawic to co uplynnia i ulatwia wymowe. ja (rodzaj zenski) kupalas - wystarczy, nie trzeba dodawajac koncowki \'ja\' gdy mamy ja (rodzaj meski) kupalsja - koncowka \'ja\' musi byc bo jakby to brzmialo ja kupals? latwiej dodac \'ja\' mam nadzieje, ze rozumiecie o co mi chodzi? jestem kiepska w tlumaczeniu gramatyk ;)

Gość Błagam Pomóżcie
Potrzebuję tłumaczenia kilku zdań: "Wstaję o godzinie 7. Najpierw jem śniadanie i biorę prysznic, a później ubieram się i czeszę. O 7.30 wychodzę z domu i jadę do szkoły, w której jestem do 13-14. Po szkole wracam do domu i jem obiad. 15-16 uczę się biologii i chemii, a 16-17 innych przedmiotów. Później mam czas wolny, który spędzam z przyjaciółmi, chłopakiem lub sama uprawiając sporty. Około godziny 22 jem kolację, kąpię się i idę spać." Bardzo Was proszę o pomoc!

Gość Błagam Pomóżcie
nie umiem po rosyjsku tu wpisać :O

Gość Błagam Pomóżcie
ja wstaju sem czasow utra. tepier ja kupaju, zawtrakaju, odziewaju i proczesiwaju.

Я встаю в 7 часов утра. Сначала я завтракаю, принимаю душ, а потом одеваюсь и причесываюсь. В 7.30 я выхожу из дому и еду в школу, там я нахожусь до 13-14. После школы возвращаюсь домой и обедаю. ДО 16. делаю уроки по биологии и химии, до 17. - остальные уроки. Потом у меня свободное время, которое провожу с друзьями, с моим парнем или сама занимаюсь спортом. Около 22. я ужинаю, купаюсь и ложусь спать. Pozno jesz kolacje ;)

Mam nadzieje, ze sie doczytasz, skrypt zmienia literki jak mu sie podoba :D Na koncu - kupaJUS', priczosywaJUS', wozwraszczaJUS' itd. ZawtrakaJU.

Gość bardzo dziękuję
:)

Gość Tłumaczenie....
jest błędne. W języku rosyjskim nie ma godziny 22.00 Jest - dziesiąta wieczór - diesiat' czasow wiecziera. Okolo 22.00 - to czasow diesiat' (przestawia się wyrazy) Np 10 lat - diesiat liet okolo 10 lat - liet diesiat. Jest jeszcze cala masa innych błędow.

Prosze sobie wyobrazic, ze po rosyjsku mozna nazywac godziny tak samo, jak po polsku , obie formy sa dopuszczalne. \"Okolo 22.00 - to czasow diesiat\' (przestawia się wyrazy)\" W rozmowie z kumplami mozesz powiedziec \"часов в десять\", w wypracowaniu masz napisac poprawnie. \"okolo 10 lat - liet diesiat.\" Nie ma takiej reguly. Okolo 10 lat - np. лет 10 я его не видел, девочка лет десяти (w sensie: wygladala na ten wiek), ale около 10 лет он потратил на ... около 10 лет он провел в ... Czekam na wskazanie kolejnych popelnionych bledow. Przepraszam, nie bywam czesto na Kafeterii, ale ten temat daje do Moich tematow :)

petersburg jest największym po moskwie osrodkiem turystycznym kulturalnym i naukowym w rosjii. w petersburgu powstała historycznie pierwsza w europie swiatynia buddyjska. zaraz napisze reszte

Miasto jest położone w delcie Newy, nad Zatoką Fińską będącą częścią Morza Bałtyckiego. W skład Ermitażu wchodzi pięć zabytkowych budynków. Najstarszy i jednocześnie największy z nich to Pałac Zimowy, nieco młodszymi są: Mały Ermitaż, Stary Ermitaż oraz Teatr Ermitażu natomiast najmłodszym, bo XIX-wiecznym gmachem jest Nowy Ermitaż. da rade to przetłumaczyc tak mniej wiecej?

chodzi o to ze ta praca jest dla mojej siostrzenicy juz jedna prace jej pisze i zalezy mi na czasie pomozesz?

Gość szto
ach rosyjski, piękny język. Szkoda, że nigdy się go nie uczyłam. W liceum miałam tylko angielski i zakichany niemiecki. :O Tak chciałabym umieć mówić po rosyjsku. Kurde no zła jestem:P

Gość opad szczęki całkowity
:O przepraszam za pytanie, ale co robi w tym czasie siostrzenica, która powinna odrabiać własne lekcje?

Gość nikt nie ma ochoty odrabiać
zaległych prac za cudze dziecko :) Przetłumacz sama i wrzuć tekst, poprawimy Ci błędy.

Gość to nie jest pomoc
to prośba o odwalenie całej roboty za osobę zainteresowaną :O Proponowałam pomoc w poprawieniu tekstu. Nie chcesz pomocy? Trudno. Za własne dziecko również nie odrabiam lekcji ;)

Gość olka21
Też mogę pomóc!!!!!