Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mała kama

przerwa w antykoncepcji-pomóżcie

Polecane posty

Gość mała kama

od czterech miesięcy biorę Yasminelle. chcę sobie zrobić miesiąć przerwy. W najbliższy czwartek miałam zacząć nowy blister-czyli go nie rozpocznę. kiedy mam wziąć następny?

Gość SOP
A po co bierzesz to swiństwo ?????

A po co przerwa? Po przerwie nastepny listek musisz brac tak jakby to bylo twoje pierwsze opakowanie, czyli 1 tabl w 1 dzien cyklu (czyli 1 dzien @)

Dodam, ze po przerwie przy pierwszym opakowaniu antykoncepcja dziala dopiero po ok 10 tabletce (tak mi wczoraj gin mowil) Jak nie robisz przerw to skutecznosc jest caly czas taka sama, nawet w 7 dniowej przerwie.

Gość mała kama
poprostu problem w tym, że leżę w łóżku mam grype mieszkam sama nie dam rady załatwić recepty i wykupić dlatego nie wiem kiedy wziąć następny bo jak spóźnie się jeden dzień to wszystko stracone-nie?

Szczerze mowiac nie wiem czy stracone... :o Ale ryzyko jest ze skutecznosc mniejsza, wiec ja bym poczekala do @.

Gość mała kama
czyli mam czekać do @ a nie odliczać tych trzech tygodni+7 dni przerwy?

Ja bym tak zrobiła, ale nie wspolzyj przez pierwsze 10 dni nowego opakowania! No chyba ze z dodatkowym zabezpieczeniem.

Gość mała kama
odpowiedzcie

1. Jeśli robić przerwę to na minimum 3 miesiące, inaczej zrobisz kuku organizmowi, który zgłupieje2. jeśli się uprzesz, to wtedy kolejne opakowanie bierzesz od 1go dnia miesiączki, która wystąpi naturalnie. A kiedy wystąpi - tego nie powie Ci nikt. U jednych po 20 dniach - u innych po 50 dniach3. Nie wierzę, że nie ma nikogo, kto mógłby wykupić - zawsze można poprosić sąsiadkę z naprzeciwka, koleżankę przez telefon.

Gość mała kama
zakręciłam się trochę-czyli mam nie odliczać tych czterech tygodni tylko wziąć tabletkę w pierwszy dzień @ taj jak to zrobiłam gdy rozpoczęłam brać tabletki tak?

Jeśli zrobisz przerwę \"miesięczną\" - to postępujesz tak, jakbyś rozpoczynała pierwsze opakowanie tabletek. Czyli zgodnie z zaleceniami ulotki - pierwszą tabletkę bierzesz w pierwszym dniu krwawienia.