Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ulinka_

STOSUNEK PRZERYWANY a ciąża - u par z długim stażem

Polecane posty

Gość ulinka_

jak to jest z tą metodą antykoncepcji? jestem z moim facetem już od prawie 7 lat, przez 1,5 roku stosowałam antykoncepcję w postaci pigułki, przez pół roku mojego chłopaka nie było w kraju, a przez resztę czasu stosowaliśmy stosunek przerywany. Czy to normalne, że do tej pory nie wpadliśmy? powinnam się martwić, że naszym problemem jest brak połodności?

a chcieliscie \"wpasc\"? czy po prostu zajsc w ciaze? nie rozumiem. to po co stosunek przerywany? nie przerywajcie!:D

Gość ulinka_
nie "przerywaliśmy" w zeszłym miesiącu;) bo chcielibyśmy już mieć dziecko, ale nici z tego:( przyszedł okres:(

My z mężem przed ślubem byliśmy ze soba 4 lata i cały ten czas były stposunki przerywane, po ślubie jeszcze rok, bo po roku zdecydowalismy sie na dziecko i po pierwszej próbie zaszłam w ciążę. Także nie masz co się martwić , napewno twoj chłopak ma poprostu refleks, a jak przyjdzie co do czego normalnie zajdziesz w ciąże.

Gość ulinka_
no chyba niestety nie chodzi tutaj o refleks, bo w zeszłym miesiącu próbowaliśmy i nic:(

Gość ulinka_
ale to pocieszające co piszesz, Funiu75 a możesz mi powiedzieć ile miałaś lat jak udało Ci się zajść w ciążę?

Gość u mnie tak
5 lat przerwany brak ciazy.A starania chyba za rok :)

Gość ulinka_
u mnie tak--------> nie zastanawia Cię to, że tyle czasu i nic?:(

Ja mialam dokladnie ten sam dylemat co autorka z tym stosunkiem przerywanym. Z moim mężem stosujemy to od lat chyba już...... 5? 6? 7? Nie wiem nawet i jakoś nie wpadliśmy, (mimo to nie polecam tego, bo wpadki zdarzają sie czesto po przerywanym..). Też myslelismy już, że może z nami coś nie tak, że tyle czasu nam sie udaje. Mimo to, jak tylko zaczelismy starac sie o dziecko - wystarczylo 1,5 miesiąca sexu bez zabezpieczenia i \'do końca\' i już byłam w ciąży :D

Gość ulinka_
Skorpionko, to naprawdę brzmi pocieszająco:) mnie się niestety nie udało za pierwszym razem, bo dziś dostałam okres i to po 43 dniach co jest u mnie nienormalne, bo okres mam raczej regularny, średnio co 28 dni

no wlasnie mnie tez sie nie udalo za pierwszym razem. Dopiero w drugim miesiacu staran ;) Polecam testy owulacyjne :)

Gość ulinka_
co to za testy? można je gdzieś kupić? czy z lekarzem trzeba coś takiego konsultować?

My stosowaliśmy długo, długooo metody naturalne (temperaturka+gluciki) i było OK :) Pewnego razu wymiękliśmy i w okresie płodnym zastosowaliśmy \"metodę wyciąganą\" i efekt tej metody niedługo się urodzi :) No i Tobie też polecam testy owulacyjne albo codzienne pomiary temperatury pipkowej w celu zidentyfikowania dnia owulacji - zawsze wówczas łatwiej :)

Gość ulinka_
dzięki za odpowiedź:) a ile powinna wynosić temp podczas owulacji?

Nieważne ile - ma być skok :) a dokładniej mówiąc: najpierw delikatny spadek, a potem wyraźny skok. Mierząc temp. masz test owulacyjny i test ciążowy w jednym: wysoka temp. utrzymuje się przez 14 dni, potem powinna spaść (miesiączka). Gdy jest wysoka przez dłuższy czas, to możesz się powoli rejestrować do ginka na pierwszą wizytę położniczą. Fajne to :) Możesz z netu ściągnąć takie specjalne druczki do rysowania wykresów, temp. mierzysz rano, przed wstaniem z łóżka, w pipce, mniej więcej na tej samej głębokości, o tej samej godzinie (to ważne!), tym samym termometrem, najlepiej rtęciowym. Zajmuje to chwilę, a daje sympatyczny ogólny wgląd na sytuację. Trzymam kciuki!

Gość ulinka_
Chemical--------> bardzo, bardzo dziękuję Ci:) zacznę zaraz po tym jak skończy mi się okres:) pozdrawiam:)

Do ulinki, sorki że wcześniej nie pisałam ale musiałam zajać sięmoim szkrabem. Juz odpowiadam - Miałam 27 lat jak zaszłam w ciaże.

Gość ulinka_
dzięki funiu75:)

Gość toffi_
Ja byłam z pewnym facetem 4 lata.Stosunek przerywany nie doprowadził nas do ciąży więc myslałam że to jednak nie najgorsza metoda:)Z moim obecnym mężem wystarczył jeden miesiąc no i ta rewelacyjna metoda zawiodła.Ale dzięki temu jestem teraz szczęśliwą mamą:)

Gość ulinka_
sugerujesz, ze jestem z niewłaściwym facetem?;) oj co to, to nie;) jestem pewna, że to ten;)

Testy owulacyjne mozna kupic normalnie w aptece, choc proponuje zakup na Ebayu / Allegro, bo jest dużo taniej. Robi sie je identycznie jak ciążowe, tylko one wykrywają hormon wydzielany przed owulacją a nie hormon ciąży. Nic z lekarzem nie trzeba konsultować. Gdy test wychodzi pozytywny (dwie kreski) znaczy ze owulacja bedzie po ok. 24-30 godzinach, czyli wtedy trzeba działać. ;) Warto spróbować. Oprócz tego polecam pozycję kolankowo - łokciową (najlepsza po misjonarskiej) ;) sprawdzanie śluzu, obserwacje szyjki, sex raczej rano niż wieczorem, najlepiej co 2-3 dni, chyba ze wiemy kiedy jest owulacja, to w czasie owulacji wlasnie i przed; nogi do gory po sexie a jesli sex jest wieczorem - nie wstawać do samego rana ;)

Gość hmmmjkkk
Ja co prawda nie wiem dlaczeko seks rano, ale za to wiem jedną rzecz, którą chetnie się z wami podzielę ;) Otóż na forum o antykoncepcji był topik o staraniu o dzidziusia i wyczytałam tam, że w pierwszym cylku starań są raczej małe szanse na zajście w ciążę. Nie wiem dlaczego bo ten kto to napisał nie sprecyzował swojej wypowiedzi, ale ja sama gdzieś też o tym słyszałam i nie wiem czasem czy nie od mojego lekarza.... Ponoć tylko nielicznym udaje się za pierwszym podejściem, a taki prawdziwy start powinien zacząć się w drugim cyklu (czyli drugim miesiącu starań). Natomiast jeśli chodzi o stosunek przerywany to ja stosowałam z partnerem ta metodę przez 3 lata i nic sie nie wydarzyło. Ale tak naprawdę polecam tą metodę tylko tym, którzy nie boją się ewentualnej ciąży.

Gość ulinka_
dzięki Skorpionko:):):):):):):):) też jestem ciekawa dlaczego rano:) hmmmjkkk--------> czyli jednak cały czas jest nadzieja:) dzięki za wypowiedź:):):):):)

Gość zapłodnionaaaa
Mysmy tez stosowali przerywany przez 10 lat .Czasem gumka. I poniewaz o pierwsza ciąże sie starałam ( hormony ,te sprawy :) ) to mój kochany mąż stwierdził że pewnie nie trybie wiec raz spróbował normalnie i ......jest juz tego efekt :) haha zatrybiłam . Jestem w 3 mies :). Niezle co ???

Gość ulinka_
nie pogniewałabym się, gdybym i ja tak "zatrybiła" już w tym cyklu:D

Gość hania_30
z moim chlopakiem,a teraz mezem mamy staz 13 lat. w tym czasie stosowallam antykoncepcje hormonalna i stosunek przerywany,i nie wpadlismy, tez zasanawialm sie czy to normalne:) i czy nie bede miala klopotow z poczeciem. na szczescie okazalo sie ze wszytsko bylo ok, bo zaszlam w ciaze juz od drugiego razu:)

Gość mama grudniowego chłopczyka
Z tym zajściem w ciążę od pirwszego razu starań nie jest tak, że jest to rzadkie, czy niemożliwe. Nam się tak udało. Wczesniej stosowaliśmy gumki, a jak odstawiliśmy i sexik co 2 dzień to w pierwszym cyklu zawitał synek:)

Gość dasas
my ok 3-4 lat stosowaliśmy stosunek przerywany potem tylko metoda termiczna i jak zaczeliśmy starania to dopiero za 8 razem się udało więc to wcale nie swiadczy o bezpłodności o czym ja też myślałam