Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość martynka_1555

nieplodne dni?-odpowiedzcie.

Polecane posty

Gość martynka_1555

powiedzcie mi ..czy mozna zajsc w ciaze podczas dni nieplodnych? chodzi mi teraz tylko i wylacznie o dni nieplodne. nie smiejcie sie, prosze odpowiedzcie, mam 15 lat.

Gość możnaaaaa
zdarza się że nawet podczas okresu kobiety zachodzą. Znam osobiście taką jedną.

1. Nie wiesz jakie masz dni, jeśli się nie obserwujesz2. Wyliczanka to NIE metoda antykoncepcji, to NIE sposób na określenie dni płodnych

a skąd chcesz wiedzieć kiedy masz dni niepłodne??? jak z kalendarzyka to owszem można, bo kalendarzyk jest zawodny i to bardzo! niepłodność możesz określić tylko na podstawie obserwacji, najlepiej temperatury, śluzu i szyjki macicy.

Gość martynka_1555
dzieki za Twoja odpowiedz

Gość martynka_1555
Nglka mozesz napisac cos wiecej na temat obserwowania swojego ciala, jak, kiedy mierzyc temperature, co ze sluzem..itd?. bede Ci bardzo wdzieczna :)

teoretycznie nie ale... TAK - z różnych powodów, np. owulacja się przyspieszy, plemnik poczeka, dożyje i zapłodni w praktyce nie ma czegoś takiego jak bezpieczne dni, a bazować na nich mogą wyłącznie kobiety doskonale znające swój organizm (lata obserwacji śluzu, temperatury itp), o idealnie równych cyklach - i też zachodzą skoro masz 15 lat - to wg mnie dla ciebie to pojęcie w słowniku nie istnieje, za duże ryzyko ciąży (zwłaszcza że możesz mieć jeszcze nieustabilizowane cykle)

pomiary temperatury może zaburzyć przeziębienie a obserwacje śluzu byle infekcja pochwy a jak ci np. napiszemy że śluz powinien być ciągliwy i nieprzejrzysty to będziesz w stanie na 100% stwierdzić że twój jest w danym dniu właśnie taki? ja nigdy nie byłam w stanie i dlatego wolałam inne pewniejsze środki anty

Gość martynka_1555
canberra dzieki serdeczne :)

canberra - kto ma infekcje ten ma i komu przeziębienie zaburza, temu zaburza :) Właśnie cierpię na zapalenie zatok, wczoraj z rana pod pachą 37,2 a przy styku z błonami pomiar idealny, prawidłowy, 36,15.To, że może dojść do zaburzenia to wiadomo wszem i wobec, ale to sprawa indywidualna i nie ma metod idealnych.A czym są te pewniejsze środki anty? Mówisz o tabletkach, których działanie mogą zaburzyć setki produktów / leków/ napojów itp?Których działanie na niejedną dziewczynę jest o tyle negatywne, że miewa ona wątpliwości co do konieczności stosowania metody?Dziękuję, postoję - nie chcesz to nie stosuj ale daj innym wybór i nie kwituj metody mianem \"nieskutecznej\" tylko dlatego, że nie masz o niej pojęcia.Stosuję tę metodę od dwóch lat, gdybym wcześniej się do niej przekonała - nie musiałabym 7 lat szpikować się tabsami, borykać z drożdżycą (tak, właśnie przez tabsy), ze spadkiem libido, z migrenami, z obawą przed stosowaniem antybiotyku, który często osłabia działanie antyków, z obawą przed zjedzeniem czy wypiciem niektórych produktów. I piszę to tylko o sobie. Znam setki NPRowiczek, mam dostęp do wyników badań, na podstawie których niemieccy naukowcy udowodnili, że skuteczność restrykcyjnego stosowania NPR równa jest.. tak, tabletkom! :-) martynka_1555tu masz więcej info o tym: http://www.npr.prolife.pl/met_wstep.htmoraz tutaj:http://www.npr.prolife.pl/met_typ.htmWarunki pomiaru:- Termometr rtęciowy albo elektroniczny z dwoma miejscami po przecinku i z pamięcią pomiaru jak Microlife MT 1622 czy Microlife MT 16C2- Mierzymy 1 termometrem przez cały cykl- Mierzymy w 1 z 3 miejsc przez cały cykl (pochwa, odbyt usta)- Po minimum 3h snu- O stałej godzinie i nie później, niż o ósmej- Zaraz po przebudzeniu- Jeszcze przed wstaniem z łóżka- Pomiaru dokonujemy codziennie, najpóźniej od 6 dnia cyklu

Gość sssaczek
canberra - nie powtarzaj mitów na temat npru dobrze? nie potrzebne są lata - pewność co do swojego cyklu uzyskuje się po pół roku a nawet szybciej obserwując się wiesz jak działa na twój cykl alkohol czy stres - więc wiele rzeczy jestes w stanie przewidzieć Martynka - wpadnij na www.28dni.pl - tam poczytaj o metodach obserwacji myslę że jak masz dopiero 15 lat to nie powinnas stosowac antykoncepcji hormonalnej - to nie jest wskazane aż do 21 roku życia ze współżyciem też powinnaś poczekać bo decydując sie na seks trzeba wiedzieć jakie są jego konsekwencje i dziecko to jedna z podstawowych... ale jeżeli koniecznie chcesz rozpocząć współżycie to chyba najlepsza będzie obserwacja + prezerwatywa

Śluz badamy przy szyjce, jeśli mamy problem ze stwierdzeniem jaki jest\"na zewnątrz\" - tam nigdy nie ma fałszu - nawet przy infekcji obserwowalna będzie rozciągliwość śluzu. A jeśli będzie z tym wyjątkowy problem - to zawsze są 3 czynniki (tempka, śluz i szyjka) - a nie tylko 1 z nich.

ngLka -> widze ze duzo wiesz. Powiedz czy takie leki jak aspirin c, polopiryna i febrisan moga oslabic dzialanie tabletek anty? tak sie sklada ze sie przeziebilam i wlasnie takie cos biore.

ngLka nie przekonasz mnie niestety ciesze się że u ciebie to działa - ja mam za sobą roczny okres pomiarów i wiem że metoda nie dla mnie a dla 15-letniej autorki tym bardziej - łatwo o pomyłkę a skutki opłakane i doradzam gumki i środki plemnikobójcze a nie tabsy bo na to jest za młoda (ja z resztą tez tabsów w życiu nie brałam) z resztą przypuszczam że szalenie regularnego życia seksualnego nie prowadzi więc gumki wystarczą dziewczyna ma 15 lat - może być bardzo zorganizowana i odpowiedzialna a może taka nie być - typowa roztrzepana nastolatka a wtedy twoja metoda to przepustka do wczesnego macierzyństwa :O

a pisząc o środkach anty nie napisałam o tabsach moje drogie też czytacie tendencyjnie :O

Ja cię nie próbuję przekonać - nie moja sprawa co stosujesz - ale jak ktoś (jak napisała ssaczek) powiela mity i pisze nieprawdę - to będę reagować. Nie po to, żebyś ty zmieniła zanie (choć szczerze pisząc zdawałoby się, że logicznym jest, by wypowiadać się tylko o tym co się zna, ciż...) - ale głównie po to, by te mity nie szły dalej i nie były powielane przez kolejne osoby, którym gdzieś dzwoni, tylko nie bardzo wiedzą gdzie.Gorsza od niewiedzy jest błędna wiedza.Nie trzeba prowadzić w ogóle regularnego trybu życia - widzisz, i to choćby wiadczy o tym, że nie przygotowałaś się do nauki o metodzie - więc jak możesz mieć o niej zdanie? Nie obraź się, ale wystarczy trochę poczytać, by wiedzieć, że skutecznie można stosować objawowo-termiczną przy pracy na zmiany, przy pracy na dwa etaty, przy stresowym trybie życia, przy cyklach wahających się między długością 25 a 150 dni.

Jeśli myślisz, że ja mam regularny tryb życia, to obawiam się, że mogłabyś się rozczarować :-)Wystarczy tylko przestrzegać zasad.

kłócić się nie zamierzam - każda z nas dysponuje innymi doświadczeniami własnymi i znajomych i tym się kieruje i doradza jak umie

Gość sssaczek
canberra - wiesz ja też się nie lubię kłócić... powiem ci że jednak jak tylko zapytam się jakiejś pary która twierdzi że wpadła stosując "cudowne" metody naturalne - JAKĄ metodę stosowaliście?, jak wyglądał cykl w którym doszlo do poczęcia?...dziwnym trafem nabierają wody w usta... i wonder why?! :o

Agnieszko - z reguły negatywnie działają silniejsze leki, jak antybiotyki. Nie wydaje mi się, by Febrisan osłabiał działanie tabletek, czy polopiryna. Natomiast zastanawiałabym się nad stosowaniem tego wszystkiego razem.Aspirn i polopiryna to kwas acetylosalicylowy ale Febrisan to już Paracetamol. Nie stosowałabym tych 3 leków razem (no chyba, że pytasz ogólnie o te lek).Jakkolwiek, powiem Ci, że z tabletek zrezygnowałam już dwa lata temu głównie dlatego, że nie na wszystkich lekach interakcje z hormonami były wypisane. I z ręką na sercu nie powiem Ci \"bierz i nie martw się niczym\". Trzeba by wgłębić się temat albo znaleźć zaufanego lekarza, który szczerze odpowie Ci na te pytania a nie powie tego, co chcesz usłyszeć - bo kolejni pacjenci czekają.

sssaczek może to kwestia tego że faktycznie stosowanie tej metody ogranicza się do stwierdzenia: mam 28 dniowy cykl więc owulacja 14 dnia - wobec tego nie kochamy się 2-3 dni przed i po i stąd ciąże ja mierzyłam sumiennie temperaturę przez ok rok - i nie byłam w stanie zaufać tej metodzie trudno - poradziłam sobie inaczej, na szczęście bez tabsów i nigdy nie miałam cienia podejrzenia że zaszłam :D pierwszy wykonany test w życiu był pozytywny (w wieku 29 lat) i teraz jestem w ciąży (pierwszej, wymarzonej :) )

Ps: Dodając jeszcze trochę do tematu.Nikt nie broni dziewczynie używać prezerwatywy ale znajomość własnego ciała to podstawa. Porażające jest natomiast to, jak mało osób wie o sobie choćby podstawowe rzeczy. Metoda wraz z używaniem innych środków to MŚP - czyli Metody Świadomej Płodności. Ja na początku, gdy nie znałam wszystkich zasad - również podpierałam się perezwatywą (na którą notabene mam uczulenie). Moją decyzją była rezygnacja z dodatkowego zabezpieczenia, gdy po 2-3 miesiącach całkiem załapałam o co w tym wszystkim chodzi - ale każdy ma prawo wyboru i nie uznaję po prostu zniechęcania kogoś tylko na podstawie wyrywkowych informacji - bez względu na to jakiej metody by to dotyczyło.

Gość martynka_1555
dzieki serdeczne dziewczyny 🌻 🌻 🌻dla was