Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mlodziutka_ciekawiutka

Dni nieplodne, ew. ciaza

Polecane posty

Gość Mlodziutka_ciekawiutka

Czesc dziewczyny Chcialabym zapytac kiedy sa dni niepoldone w przypadku dosc dlugich cykli? ok 30 dni. Czy 6 dzien jest plodny? (jeden dzien po miesiaczce) Dzieki za kazda odpowiedz.

Gość a ja mam pytanie...
Czy w kazdym cyklu poziom wyzszy temperatur moze byc inny? Czy podczas ciazy temp utrzymuje sie na tym poziomie, czy na slynnym 37,2?

Gość a ja mam pytanie...
Acha! i czy dlugosc fazy lutealnej tez moze byc rozna w roznych cyklach? czy to raczej wartosc stala dla kobiety (tzn, wiem ze jej dlugosc waha sie 12-16 dni, ale czy sa to wahania w grupie kobiet czy w przypadku jednej kobiety?)

Tak, może być inny choć zazwyczaj jest podobny (w zasazie nigdy identyczny, raz są wyższe raz niższe) - ma to związek z tym, że:- w każdym cyklu jest inne stężenie wszystkich hormonów- progesteron ma różne stężenie nawet w 1 dniu - a wyższa temperatura jest niejako odbiciem stężenia progesteronu w organizmie.Nie ma czegoś takiego jak temperatura ciążowa - u kadej kobiety pułap może być inny. Liczy się różnica między przedwzrostowymi a wyższymi. Zazwyczaj w ciąży jest ciut większa różnica między tymi II fazami, ale:- nie jest to stała- nie każda róznica w temperaturach w różnicy fazy I i II oznacza ciążęJedna ma ciążę przy 37, druga przy 37,5 a trzecia przy 36,5Faza lutealna jest względnie stała - u jednej kobiety wynosi ona stale tyle samo z różnicą do około 2 dni max. Zbyt krótka faza (10 i mniej) nadaje się do leczenia i często da się ją wydłużyć.Poza tym 12-16 to wcale nie wahania, wahaniem jest gdy w jednym cyklu owu występuje w około 10 dc a w drugim w około 35 dc :)

Gość a ja mam pytanie...
pytam, bo powodow do ciazy nie ma, a temp podwyzszona i miesiaczki brak.. obrzmienia piersi nie ma..nic z tych rzeczy jednym slowem.. tzn przyznam szczerze, ze w tym cyklu nie mierzylam temp, ale w poprzednich tak, wiec mniej wiecej wiem, ile trwa lutealna u mnie, akie poziomy temp. Mialam tez objaw owulacji i przypadal on duzo, duzo pozniej niz ostani stosunek. Zaraz umre na zawal..

O ciąży może świadczyć więcej niż 18 temperatur ale do tego potrzebne jest spełnienie kilku warunków:- musi być przynajmniej 6 przedwzrostowych i 3 lub 4 po wzroście- musisz mieć objaw śluzu (jeśli nie ma objawów śluzu, to stosujesz termiczną ścisłą, to znaczy że szukasz 4 następujących po sobie, wyższych o minimum 0,2 od szóstki przedwzrostowej)- muszą być spełnione warunki pomiaru:* mierzymy cały cykl* o jednej godzinie (nie po 8-mej)* jednym termometrem* po minimum 3h snu* zaraz po przebudzeniu* jeszcze przed wstaniem z łóżka* w 1 miejscu przy styku z błonami (wybierasz: pochwa, odbyt, usta)Nie spełnienie KTÓREGOKOLWIEK z w/w warunków powoduje, że temperatury nie mogą być brane pod uwagę w interpretacji cyklu.Jeśli spełniasz warunki, to wrzuć tu rozpiskę temperatur z tego cyklu wraz z odczuciami śluzu.

To, że wiesz ile trwa lutealna u Ciebie (bo właśnie doczytałam, że w tym cyklu nie mierzyłaś) - nie znaczy, że owulacja odbyła się tak samo, jak w poprzednich cyklach.Pierwsz faza jest dowolnie ruchoma, więc równie dobrze owulacja mogła się spóźnić o tydzień, dwa, albo dopiero nastąpi. Nie ma więc żadnej pewności, że jesteś w fazie lutealnej,

Gość a ja mam pytanie...
no wlasnie olalam troche temp, bo duzo chorowalam. Ale mialam objaw owulacji - bol podbrzusza i duzo sluzu a la bialko. Wnioskuje, ze to byla owulacja bo w poprzednich cyklach mialam podobnie. Wlasnie te objawy i zaraz po 12 dniach okres.

Gość a ja mam pytanie...
wlasnie problem w tym, ze chyba wiem, ile trwa lutelna, bo czulam owulacje...

Gość a ja mam pytanie...
acha.dodam, ze pod koniec maja odstawilam hormony.

Niestety - śluz jak białko tylko zapowiada owulację ale w cyklu może być nawet 5 faz śluzowych i tylko ostatnia z nich będzie zakończona owulacją.Ból w okolicy jajnika to objaw subiektywny, dodatkowy, bo tak na prawdę mogłaś przewiać pęcherz, rosnący pęcherzyk mógł uciskać na otrzewną (najczęściej jajnik boli przed owulacją, nie w trakcie). Wiele jest możliwości - a żadnej pewności. Tylko temperatura albo monitoring są w stanie potwierdzić przebycie owu.

Gość a ja mam pytanie...
rozumiem..coz..chyba najlepiej zrobie, jak sie porzadnie wyspie. I cierpliwie poczekam. pozdrawiam! :)

Gość a ja mam pytanie..
zmierzylam dzis rano temp i jest 36,5. W poprzednich cyklach to byl moj nizszy poziom. Zakladajac ze owulka byla, to wychodzi na to, ze powinnam miec juz okres lada moment. Minelo juz 16 dni! Ale u mnie nigdy temp nie spadala przed miesiaczka..zawsze w trakcie lub troszke po.

Jak już pisałam - każdy cykl może mieć inny pułap temp podstawowych - jeden pomiar nic nam niestety nie da.

Gość a ja mam pytanie...
nie wytrzymalam i zrobilam test ciazowy. Negatyw. Ulga, ale tez niepokoj. W takim razie, co moze byc przyczyna tak opozniajacego sie okresu..Jestem przekonana, ze owulacje mam za soba. Mozliwe, ze sie nic nie "wyklulo"? Ze pecherzyk nie pekl?

Możliwe. Możliwe, że do owulacji jeszcze nie doszło, albo doszło do niej później. I obie wersje są równie (oraz najbardziej) prawdopodobne.

Gość a ja mam pytanie...
Kurcze, to strasznie frustrujace. Kiedy obserwujesz swoj cykl 4 miesiace i w kazdym widzisz pewien schemat: duzo sluzu, bol podbrzusza, za jakies 12-13 dni okres. A tu bylo tak samo i ...zonk! Chorowalam i przyjechalam z wakacji. Moze dlatego tak sie pokopalo. No nic. dzieki za wsparcie:)

Miałam tak w 2 cyklach bodajże a na pewno w jednym - ból podbrzusza charakterystyczny dla owulacji oraz śluz wysoce płodny były standardowo ale owulacja się nie odbyła! Odbyła się za to o wiele później (22 dc) bez jakiegokolwiek bóluw podbrzuszu i bez objawu śluzu typu kurze białko. Owulację potwierdziła temperatura i szyjka, długość fazy lutealnej się zgadzała.Dlatego zapewniam, że ból w podbrzuszu, śluz a tym bardziej kalendarzykowy schemat - to żadne potwierdzenie owulacji.

Gość a ja mam pytanie...
To jeszcze troche Cie pomecze..moge? Otoz wczesniej bralam tabletki. Byl to sposob mojego lekarza na walczenie z PCOS. Po odstawieniu wlasnie zauwazalam, ze w dniach bedacych prawdopodobnie dniami owulacji wystepowaly opisane przeze mnie objawy. Wczesniej nie zauwazalam czegos takiego, ale tez zaznacze, ze wczesniej sie nie obserwowalam. Czy to mozliwe, ze w erze przedtabletkowej mialam cykle bezowulacyjne, a po ich odstawieniu organizm jakby sie obudzil? Ze zaczal pracowac normalnie? I ze teraz, kiedy juz efekt tabletek zanika, zanikna rowniez cykle owulacyjne? Czytalam, ze tak sie robi, jesli kobieta z PCO chce zajsc w ciaze. Miesiac tabletki, odstawka na miesiac i tak az nie zajdzie w ciaze.

Było tak od razu :-) Przecież wiadomo, że pryz PCOS ma się wielokrotne podejście do owulacji + czasem długie cykle bezowulacyjne.Kiedy ostatni raz badałaś poziom Prolaktyny, LH i FSH? W wynikach możesz znaleźć odpowiedź.Możliwe, że po tabletkach hormony czasowo się ustabilizowały - ale to nie znaczy, że na stałe. Przy PCOS zazwyczaj zaleca się powtarzać kurację co cykl, co dwa - wiele dziewczyn bierze w ten sposób 1 cykl tabletki, 1 cykl się stara, potem na nowo i tak aż do skutku (czyt. ciąży).ZAWSZE musisz informować o wszelkich chorobach, gdy szukasz porady - bo wtedy odpowiedź może być znacznie szybsza.

Gość a ja mam pytanie...
Wiesz nGlko, tak naprawde nie bylam taka przekonana, czy jestem na to chora. Zbadali mi prolaktyne - mam nieznacznie podwyzszona, testosteron 2 RAZY przekroczony. Oczywiscie zrobili mi usg. Ale dokladnie w 14 dniu cyklu. a jak sie dowiedzialam z metod NPR, to przeciez mogli nawet ie trafic we wlasciwy moment. Nie kazda kobieta owuluje w 14 dc, prawda? Moze te drobne pecheryki, to byl po prostu stan niedojrzaly. Wczesniej miesiaczkowalam nieregularnie. I to tez sprawa dyskusyjna. Czy wahniecia tygodniowe (7 dni) mozna nazwac nieregularnoscia. Acha! Mam tez lekki zarost ;) Jak tak sobie przypomne, to rzeczywiscie najgwaltowniejsze "objawy owulacyjne" mialam w 1 cyklu po odstawieniu. Ledwie sie ruszalam, A teraz, po tych 4 miesiacach brzuch troszke pobolal i juz..

Gość do Nglka
Patrze, ze orientujesz sie troche w tych sprawach. Chcialam zapytac czy w sluzie u chlopakow są plemniki? Chodzi o to, ze prawdopodobnie mialam troche tego sluzu na dloni i majtkach. Boje sie ze mogl sie przedostac, a byl to 7 dzien cyklu. ( zazwyczaj mam 30-dniowe cykle)

Gość a ja mam pytanie...
czyli jednak smutny wniosek: to jest PCOS.. TRylko kurcze, przeciez tabletki nie sa sposobem leczenia tego :(. To tylko dzialanie tymczasowe.

Gość a ja mam pytanie...
nie jestem nGLka, ale powiem Ci, ze tak. Sa tam plemniki. Ale nie wpadaj w paranoje. To nie kaskaderzy.

a ja mam pytanie...Myślę, że podstawowa sprawa to dobry ginekolog.W 14 dc (i to chodzi o OKOLICĘ 14 dc nawet) owuluje około 30% kobiet. Reszta owulue skrajnie różnie, od 6-7 dc aż do... bez ograniczeń (serio).Z PCOS jest taki problem, że objawy nie zawsze są takie same u każdej kobiety - mało tego, czasem wszystkie hormony wychodzą \"idealnie\". Obraz policystycznych jajników to wbrew pozorom nie tak częsty objaw PCOS - torbiele potrafią się \"chować\", tj wchłaniać się, by przy kolejnym wzroście estrogenów znów urosnąć.Powinnaś mieć monitorowany co kilka dni choćby cały jeden cykl, by można było cokolwiek powiedzieć.Podwyższona prolaktyna i testosteron to słuszne podejrzenie o PCOS ale potwierdzenie lub wykluczenie diagnozy nie polega na zrobieniu 1 USG w byle_jakim_dniu_cyklu. Słusznie podejrzewasz. Postaraj się znaleźć dobrego lekarza, ginekologa (endokrynologa) - poszukaj na forach polecanych ginekologów (biała lista, fora o niepłodności).do -> do NglkaW śluzie MOGĄ wystepować plemniki - ale nie muszą. Żeby doszło do zapłodnienia - plemniki muszą przebywać w sprzyjającym środowisku - ani bielizna ani dłońn to nie jest dobre środowisko a plemniki same się do szyjki z bielizny nie dostaną (muszą aktywować się w śluzie kobiecym, co zazwyczaj trwa ok. 2 godzin) - dopiero potem stają się aktywne i są zdolne, by się poruszać.

Gość a ja mam pytanie...
Dzieki za wyczerpujace odpowiedzi i cierpliwosc:) Dobranoc:)

Gość a ja mam pytanie...
No i dzis z samego rana okres! Zmarnowane 13 zl na test:) Czyli wychodzi na to, ze byla wtedy owulacja. Tzn prawdopodobnie. Czyli wychodzi na to, ze faza lutealna trwala 16-17 dni, a nie jak dotychczas 12.Zaraz policze to dokladnie. pozdrawiam i dziekuje za szeroie omowienie mojego casusu:)