Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zaniepokojona mama 16 latki

MOja 16 letnia córka nie ma miesiączki

Polecane posty

Witam Bardzo proszę o pomoc moja 16 letnia córka ma nieregularne miesiączki pierwszą dostałą mając 14 lat i 3 pierwsze cykle były regularne ,później były przerwy 2- 3 miesiące od 15 roku przestała miesiączkować . Po wizycie u ginekologa dostała Luteine 3 razy brała i po każdej kuracji dostała miesiączkę skąpa ,ale była . A teraz lekarka nie chce jej już przepisywać luteiny i skierował ją ja specjalistyczne badania do Kliniki w K-cach Ale wizytę mamy dopiero w połowie stycznia 2008 Córka płacze a ja sama nie wiem co robić jak jej pomóc ,żeby cykle się wyregulowały . Bardzo proszę o pomoc mamy ,dziewczyny z podobnym problemem .

Gość moze sie odchudza
?Albo ma anemie?

nie nie nic z tych rzeczy

Gość a jesteś tego pewna w
100%, że nie odchudza się? ja jak byłam w podobnym wieku odchudzałam się, a moja mama nie miała o tym pojęcia więc jak już 2 miesiąc nie dostałam okresu to oczywiście powiedziałam o tym mamie, ale ta nie miała pojęcia o moim odchudzaniu i od razu pomyślała, że w ciąży jestem choć to oczywiście było niemożliwe wtedy na szczęście byłam na tyle rozsądną osobą, że natychmiast przestałam się odchudzać czy wręcz głodzić i okres szybko wrócił, nawet obeszło się bez leczenia

Tak jestem 100% pewna

ja tak mialam - okazalo sie ze mam problemy z prolaktyna - zrobcie badania krwi, jezeli juz nie chcecie czekac na skierowanie, prywatnie to kosztuje bodajze okolo 50zl, jezeli sa problemy z prolaktyna nalezy jak najszybciej zaczac brac tabletki, bo nie leczone moze prowadzic do bezplodnosci, ja czasem nie mialam okresu przez pol roku a odkad biore te tabletki mam regularnie co do dnia

Aha i te problemy z prolaktyna sa bardzo czesto spowodowane stresem w szkole czy pracy (rozregulowanie organizku) lub gruczolakiem przysadki wiec jak jest dziewczyna nerwowa to moze byc od tego

Gość tez matka
U mojej corki bylo podobnie,z ta roznica,ze miesiaczke dostala dopiero w wieku 16 lat,cykle byly roznej dlugosci,nawet co kilka miesiecy.Od 17 roku byla leczona wylacznie tabletkami antykoncepcyjnymi,przez okolo 5 lat z krotkimi przerwami "sprawdzajacymi" cykle.Obecnie jest juz mama rocznej dziewczynki:) z czego bardzo sie cieszymy.W ciaze zaszla 4 miesiace po odstawieniu tabletek. Obecnie cykle ma nadal nieregularne:(

Bardzo dziękuje za wpisy . Tak lekarz zrobił córce usg stwierdził ,że macica rozwija się prawidłowo . Badań dodatkowych nie miała W tej chwili mamy skierowanie do kliniki w K-cah ,ale termin dopiero na styczeń 2008. Nie wiem czy do tego czasu korzystać z usług innego płatnego ginekologa czy czekać na wynik specjalistycznych badań w klinice . Rozmawiałam dzisiaj z kobietą w Klinice ,która stwierdziła ,że te dwa trzy miesiące i tak nie zmienia sytuacji a tu na miejscu poleży być może 2-3 dni i wszystko się wyjaśni . Też mnie bardzo to dziwiło ,że lekarka tutaj na miejscu nie skierowała ją na jakieś dodatkowe badania ,krwi czy hormonalne . Kuracja była tylko luteiną i to wszytko ,która kazała odstawić .

Gość idź do innego lekarza
najlepiej prywatnie. Co to za lekarz który nie dał skierowania na podstawowe badania hormonów. Przecież to może być hormon tarczycy lub niski progresteron itp.

Ale w wieku 16 lat ? Byc może takie badania wykonuje się w starszym wieku

im po prostu szkoda dać skierowania i tak jest w każdym ośrodku NFZtu

Gość Bronek
Twoja corka jest synem.

ja miałam w wieku 14 lat, a gdyby mnie wtedy lepiej przebadali, mam na myśli pełny zakres badań hormonalnych nie miałabym może teraz problemów z zajściem w ciąże

spadaj Bronek

No wiesz s kierowanie do Kliniki to poważniejsza sprawa hm sama nie wiem a prywatny ginekolog będzie ciągnął pieniądze i bardzo łatwo wywoła miesiączkę tabletkami ,a to nie o to przecież chodzi . I to musi być też ginekolog endokrynolog w naszym mieście bark takich .

Bronek po co ci to ?Czemu w tobie tyle zła ?

Gość a za
Jesli chodzi o gin-endo to polecam szpital karowa w W-wie. Przyjezdzaja tu panie z calego kraju. Zrobia kompleksowe badania w szpitalu, dszpital czysty i mily. Sa jednak 2 wady - czeka sie nawet pol roku na wizyte. No i moga isc troche po linii najmniejszego oporu-sztuczne wywolywanie. Nalezy jednak upierac sie przy swoim-jak najmniej ingerencji.

to idź i zrób badania prywatnie, hormony takie jak testosteron i progresteron ok.40zł plus TSH tarczycy 30. Jak uważasz, ale ja bym poszła do innego specjalisty

Warszawa to dla nas koniec świata :) Katowice to już odległość 75 km . i tutaj tez tak wszytko się odbywa jak piszesz . Tylko te terminy najbliższy styczeń . Ja myślę ,że tak klinika ma specjalistów i sprzęt i łatwiej im określić :chorobę "

jak ja nie dostałam miesiączki to robili mi badania, co jest powodem jej braku, nic nie wywoływali na siłe. Tyle że ja jestem starsza, a Twoja córcia jest młodziutka i ma czas.

Tylko wiesz ona ma dopiero 16 lat ja nie wiem czy jest sens tych badań testosteron i progesteron Gdyby miała 18 lat lub więcej wtedy na pewno

wszędzie są takie terminy. Ludzie na chemioterapię czekają po kilka miesięcy, co powinno być załatwiane od ręki.

Tak to jest bardzo przykre ,że jak zachorujemy jesteśmy tacy bezbronni

to zrób chociaż TSH tarczycy, skierowanie powinien wypisać nawet rodzinny

ale tarczyca w tym wieku ?

ja ostatnio borykam się z problemami w służbie zdrowia bo moja mama choruje, także wiem jak to jest

Gość a za
jasne, ze jest sens tych badan. Estrogen jest pochodna testosteronu. wiec jesli t przemiana jest zahamowana na etapie testosteronu, to automatycznie bedzie go wiecej, co napewno wplywa na narzady rodne. Przyjmuje sie, ze jezeli miesiaczka nie wystapi do 17 roku zycia, nalezy zaczac sie niepokoic.