Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość prosze poradźcie

chce by zona wrocila do nazwiska panienskiego

Polecane posty

Gość prosze poradźcie

niedlugo wnosze o rozwód... po jego orzeknieciu chcialbym zeby zona wrocila do panienskiego nazwiska (wiem, ze sama dobrowolnie tego nie zrobi i na moja prosbe tez nie, z uporu i dlatego, ze moje nazwisko jest duzo ładniejsze). czy przerabiał ktos juz to moze? bede wdzieczny za wszelkie pomocne odpowiedzi :)

Gość kawa na lawie
a co takiego ci sie stanie jak go nie zmieni, sam robisz problem

Gość prosze poradźcie
wiem ze to robienie problemu na sile, ale chcialbym zeby moje nazwisko nosila kobieta ktora pokocham i z ktora bede a nie ona.

Gość kawa na lawie
a daj se spokoj i badz madrzejszy nie kloc sie o taka bzdure, napewno nie tylko wy macie takie nazwisko w polsce

Gość prosze poradźcie
chce jednak to zrobic i czekam na podpowiedzi jak to zrobic

w sumie to rozumiem cie doskonale chociaz jestem w odwrotnej sytuacji... po rozwodzie zamierzam wrocic do panienskiego poniewaz czuje, ze to nazwisko jest wlasciwe... ale niestety co do aspektow prawnych to sie nie znam :-(

Gość kawa na lawie
a jakie miala nazwisko wczesniej?

Gość dvsdvsdv
skoro o aspektach prawnych to decyzja należy do twojej żony, nie możesz na to wpłynąć może przyjmij nazwisko nowej żony po ślubie?

Gość prosze poradźcie
w KC jest napisane ze po orzeknieciu rozwodu osoba krota zmienila nazwisko ma 3 miesiace zeby wrocic do poprzedniego ... a jesli ta osoba dobrowolnie nie chce zmienic to co?

Gość kawa na lawie
to peszek i bedziesz musial sie pogodzic ale jestes upierdliwy jesli bedziesz sie z nia o to wyklocal, nie jest to taka wazna sprawa

Gość prosze poradźcie
szkoda, ze nie moge tego od niej "zarzadac" przed sądem, napewno sa jakies mozliwosci, czemu po rozwodzie ma szargac moim nazwiskiem? wystarczy ze dziecko je nosi :(

Gość dvsdvsdv
o właśnie to tej osoby wola, nie chce, to nie zmienia (p.s. kiedyś przyjęła nazwisko i ono jest teraz jej, nie pożyczone ;D)

Gość prosze poradźcie
semina ahh zeby moja zona tez tak sobie pomyslala jak Ty... to by bylo dobrze, ale na zlosc tak nie zrobi i bedzie zacierac rece ze jestem bezradny w tej kwestii :(

Gość dvsdvsdv
z góry sorry jeśli zaproponuję ci coś czego się nie robi w praktyce, co nie przejdzie przed sądem ale... skoro jeszcze nie wniosłeś wniosku rozwodowego to dopytaj adwokata czy są podstawy żeby wnioskować o unieważnienie małżeństwa a nie o rozwód i może wówczas miałbyś szansę na zobowiązanie żony w wyroku do powrotu do jej nazwiska

Gość pomaranczowsza
ludzie sobie sami problemy stwarzaja zmieniajac nazwiska - po jaka cholere? ja bym sie juz nie czula soba, jakbym przyjela nazwisko meza. te obyczaje moze mialy sens w dawnych czasach, jakies sprawy rodowe, dziedziczenia tego czy smego, ale w dzisiejszych czasach? bezsens ...

Gość stary kawaler
Jakie to sobie ludzie żony wybierają. Swoją drogą, to jesteś niezwykle drobiazgowy, była dobra żeby mieć z kobietą dziecko, a martwisz się teraz o swoje nazwisko. Dziecko zostanie przy matce?

Gość dvsdvsdv
u nas to mój narzeczony przyjmie moje nazwisko :D

Gość pomaranczowsza
nie wiem niestety jak poradzic autorowi, to byl tylko luzny komentarz ;) powodzenia :)

Gość prosze poradźcie
do jej pusciutkiej główki chyba nikt nie jest w stanie przemówic.. ehh..

dvsdvsdv, ale na jakiej podstawie?? sex pewnie uprawiali, chora psychicznie tez pewnie nie jest... jakie inne propozycje??

Gość pomaranczowsza
a jej glowka to sie tak opustoszyla z biegiem lat, czy stan ten trwal od zawsze?

Gość dvsdvsdv
zamiast obrażać ją a tym samym własną inteligencję (w końcu wybrałeś tę kobietę na partnerkę) napisz lepiej czy spytasz o unieważnieie i o to czy wtedy jest szansa na cofnięcie zaistniałej zmiany nazwiska żony na twoje

Gość dvsdvsdv
semina, nie pamiętam, może na podstawie wady podjęcia decyzji o wstąpieniu w związek, t.j. przymus, niepełne rozeznanie... i co tam jeszcze

Gość prosze poradźcie
dvsdvsdv :) o uniewaznienie malzenstawa to mozna wnosic do 3 miesiecy czy do miesiaca od slubu, nie jestem pewien a my juz troche wiecej po slubie ;/

Gość idz spac nieszczesna duszo
jestes kolejnym pierdola

Gość prosze poradźcie
semina chora psychicznie jest, to znaczy nie do zycia osoba, ale nigdzie nie ma zadnych poszlak ze ma cos z glowa ;/

dvsdvsdv, w ten sposob to mozesz sciemniac prz koscielnym, ale przy cywilnym nie ma tekiej mozliwosci!! no i \"dzieki bogu\" bo to byloby juz przegiecie....

Gość idz spac nieszczesna duszo

Gość prosze poradźcie
stary kawaler tak, dzieko zostaje z nia