Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jestem radykałem i dobrze mi.

prawo do głosowanie powinni miec tylko ludzie między 25-65 lat płacący podatki..

Polecane posty

Gość jestem radykałem i dobrze mi.

Gość ale głusijący 18latkowie
maja czesto jakies głupie idealistyczne poglądy i nic o życiu nie wiedza...

{ maja czesto jakies głupie idealistyczne poglądy i nic o życiu nie wiedza.. } Tiaa... no jeśli chodzi o wiedzę o życiu... to z połowę społeczeństwa nie mogło by głosowac. :P Napiszę jeszcze raz pomysł pachnie totalitaryzmem.

\"maja czesto jakies głupie idealistyczne poglądy i nic o życiu nie wiedza...\" Polowa LPRu ma takie idealistyczne poglady i nic o zyciu nie wie, a miesci sie w tym przedziale :P

Gość frk-0999
Pomysł jest nie tyle totalitarny co baaaaaaaardzo konserwatywny. Tego rodzaju rozwiązanie ma zalety pozorne. Jeśli ma służyć racjonalizacji decyzji wyborczych, to parytet jest źle zakreślony. Podatki płacą także pracownicy sfery budżetowej, którzy w sposób naturalny mają większą skłonność do roszczeń wobec budżetu państwa. I koło się zamyka. Należałoby więc pozostawić prawo wyborcze jedynie przedsiębiorcom (w tym rolnikom). Wówczas jednak ludzie pracy najemnej znajdą się w ogóle poza zainteresowaniem polityków, a przeciez są (bez względu na ich poglądy) w większości. Wywoła to napięcia społeczne i polityczne i spowoduje w końcu upadek władzy opartej na systemie parytetów wyborczych. Po prostu zawracanie głowy...