Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość oooooona

Czy u Was w piatek przed weselami tłucze sie butelki przed domem panny mlodej?

Polecane posty

na śląsku jets taki zwyczaj, że tłucze sie na szczęście porcelane przed drzwiami panny młodej. Pan młody i Panna młoda wychodzą i częstują wódką lub winem tych co trzaskać przyszli i sprzątają. Najczęsciej przychodzą trzaskać bardzo bliscy znajomi...bo to na szczęsćie i dobre pożycie a jednoczesnie napić sie moga przed weselem ;)

Tak, to jest impreza pod tytułem \"polter\" lub \"poltrowanie\" zaściankiem określiłabym raczej nieznajomość tej tradycji :P

Gość dlaczego pytam
Ewa 33 jest wiesniackim przygłupem co mało wie o świecie i zwyczajach...? no dlaczego?

slyszalam o takiej tradycji teraz w czasie wakacji to sie odbywalo na wiosce pod gnieznem

Gość dlaczego pytam
ale to są zaściankowe zwyczaje w całej Polsce :) a Ewa 33 zna tylko przedściankowe zwyczaje bo to kosmopolitka :)

No i jej strata, bo polter to najlepsza impreza z calego wesela :D

Gość telemere
mieszkam niedaleko gniezna i oczy przecieram ze zdziwienia bo pierszy raz słysze o czyms takim poganstwo?

Gość to zależy bo jak wesele
jest w piątek to w czwartek:D było nie było dzień przed uroczystością wlkp

Nie wyobrażam sobie, żeby ktoś w mojej klatce np. przyszedł pod drzwi sąsiada i tłukł pod nimi jakieś butelki... Myślę, że od razu zadzwonionoby po policję. 36 lat żyję, w kilku miastach, mniejszych i większych, i się z tym nie spotkałam.

Ja też z kujawsko-pomorskiego i ludzie różnie na to mówią \"polter\" albo po prostu tłuczenie butelek. Ostatnio coraz więcej par rezygnuje z tej formy rozrywki (i chwała im za to). Tak samo w niepamięć odchodzi przystrajanie bloku, oczepiny i welon.

Gość zzzzzzzzx
same ogólniki typu " w kujawsko -pomorskim" :) jak juz to podawajcie konkretne nazwy miast i wsi z zaznaczeniem regionu 💤

Ewa 33 pani juz dziekujemy 🖐️ :o Nie wiem czy jest sens wyjasniac znaczenie poltrowania/purtelamu/tluczenia butelek, skoro ktos od razu dzwonilby na policje, ratunku.

Gość telemere
butelki sie wrzyca do pojemników na szkło tepaki a nie tłucze sie ich pod domem

to niemiecki zwyczaj, tzw. \"Polterabend\", tyle, ze w Niemczech nie tlucze sie butelek, a naczynia typu (talerze, kubki...itp.)

Katis, przystrajanie bloku to inna sprawa niz polter. Wielu osob nie da sie zaprosic na wesele (koszty itd) - polter to taka okazja do spotkania sie, swietowania slubu przed uroczystoscia ze znajomymi, z sasiadami. U mnie zazwyczaj caly blok sie schodzi i tlucza butelki, nikt nie dzwoni na policje ani nie robi awantur. Wystawiamy stoly przed blokiem i do rana balujemy, zaznaczam - osiedle jest spore.

Ten kto nie zna tego zwyczaju ten chyba nie wie, ze butelki czy talerze sa tluczone po to, aby mlodzi pozamiatali szklo. Na pewno nic nie zostaje. Najczesciej goscie schodza sie o roznych porach i mlodzi maja juz zamiecione i znowu musza latac z miotla :D Kiedys wytluklam mamie wszystkie sloiki z piwnicy (oczywiscie puste) jak kumpela miala polter. Ta impreza ma byc zabawna, smieszna - no tak, wiekszosc woli sztywniackie \"zastaw sie a postaw sie\" na weselu 🖐️

Gość nie spotkalam się z czyms taki
Dlaczego sprząta gospodarz domu? Młodzi powinni to posprzątać. Nie rozumiem jak można nabałaganić, a potem to zostawić?

Wystawiacie stoły przed blok??? O jacie, to tylko w filmach z czasów PRL-u widziałam... Myślałam, że to takie przerysowanie, ale jednak nie... Coś takiego...

Wysteuje u nas anonimowosc, ale gdy ktos bierze slub to okazuje sie, ze mozemy sie wszyscy skrzyknac i zorganizowac fajna impreze. Nie wszyscy tak potrafia, wspolczucia. Ewa 33 widac twoja zasciankowosc, jesli takie rzeczy potrafisz porownac do czasow PRL 🖐️

Gość gość
własnie mi wczoraj uszkodono dzrzwi przy tym tłuczeniu dla mnie to chamstwo