Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

frrr

paradoksy

Polecane posty

ktos kto zawsze klamie mowi ze klamie - to klamie czy mowi pradwe?

Gość
paradoks Epimenidesa... a co z paradoksem kartki papieru? jeżeli na jednej stronie pisze \"zdanie na przeciwnej stronie kartki jest prawdziwe\" a na drugiej \"zdanie na przeciwnej stronie jest fałszywe\" to co jest prawdą? :o

Gość
mój rozumek nie obejmuje takich problemów :)

a to znacie? byly sobie cztery osoby, nazywaly sie KAZDY, KTOS, KTOKOLWIEK i NIKT. trzeba bylo wykonac pewna prace i KAZDY zostal o to poproszony. KAZDY byl pewien, ze KTOS to zrobi.KTOKOLWIEK mogl to zrobic, ale NIKT tego nie zrobil. KTOS zezloscil sie z tego powodu, poniewaz bylo to powinnoscia KAZDEGO. KAZDY myslal, ze KTOKOLWIEK mogl to zrobic, ale zadnemu z nich nie przyszlo do glowy, ze NIKT tego nie zrobi. skonczylo sie tym, ze KAZDY obwinial KOGOS za to, ze NIKT nie zrobil tego, co mogl zrobic KTOKOLWIEK.

Gość
Teraz wysil szare komórki i powiedz czy następi egzekucja (to paradoks skazanego): Sąd mówi więźniowi: zostaniesz powieszony w następnym tygodniu, ale dokładny dzień egzekucji będzie dla Ciebie zaskoczeniem. Więzień odpowiada: nie możecie mnie w takim razie powiesić w niedzielę, gdyż skoro mam być powieszony do końca następnego tygodnia, w niedzielę nie byłbym zaskoczony, że mnie wieszacie. Skoro tak, to nie możecie mnie powiesić również w sobotę. W sobotę wiedziałbym bowiem, że nie możecie mnie powiesić w niedzielę, tak więc egzekucja w ogóle by mnie nie zaskoczyła. Ale jeśli nie możecie mnie powiesić ani w sobotę ani w niedzielę, to nie możecie mnie powiesić również w piątek. Kontynuując to rozumowanie - nie możecie mnie w ogóle powiesić, gdyż egzekucja w żaden dzień nie będzie dla mnie zaskoczeniem. Podpowiedź - to nawiązuje do paradoksu kłamcy :p

Gość
odpowiedź - sąd był kłamcą :D gościu doszedł do wniosku, że egzekucji nie będzie a ona się odbyła (w dowolny dzień) - i to była dla niego niespodzianka!

pewien gosc szedl ulica. wszystkie swiatla byly zgaszone. on sam byl ubrany na czarno: czarne buty, czarna kurtka, czarna koszula, czarny plaszcz, czarne spodnie. latarnie nie byly zapalone, nie bylo tez swiatel w oknach. z naprzeciwka jechcal samochod - nie mial zapalonych zadnych reflektorow, a pomimo tego zatrzymal sie przed gosciem. dlaczego? a to twoje dobre:) nie wpadlbym na to:(

Gość rany Boskie4
Samochód się zatrzymał bo była widoczna twarz ? Samochód się zatrzymał bo miał czerwone swiatło na skrzyżowaniu ?

Gość vvvvvvvvvv
A ten w czarnym to szedł w nocy czy za dnia? ;)

(beep) zla odpowiedz, nie bylo zadnych swiatel, twarz zakryta czarna chusta

Gość rany Boskie4
gośc miał czarne addidasy z migającymi diodami ? gośc gadał przez komówrkę i palił mu sie wyświetlacz

Gość furfur
Samochód zatrzymał się przed przechodniem tylko i wyłącznie dlatego, że to był środek dnia?:D

Gość vvvvvvvvvv
Paradoks kłamcy polega na niedoskonałości języka, którym sięposługujemy. Prawdę i kłamstwo zawsze można określić, ale nie zawsze da sie to zrobić w obrębie znanej mowy (semantyka logiczna i metajęzyk).

Gość rany Boskie4
więc chodzi o to że był dzień ? eee tam przepisy jasno stanowią że trzeba jeździc na swiatłach mijania samochód sie zatrzymał bo policjant wlepił mu mandat za brak świateł ;-)

a jakie bedzie zdanie przeciwne do zdania KAZDY CZLOWIEK KOGOS LUBI.

Gość
no powiem wprost - to było łatwe :D już wiem czemu Doda należy do mensy :p

Gość moze takkk
nikt nikogo nie lubi.

Gość moze takkk
no dobra: Ułóżcie cyfry od 1-7 w trójkącie : podzielonym na 7części i tak: na dole 4kratki, wyżej 2kratki i na górze jedna kratka. Tak aby cyfry np. 1 i 2 nie stykaly się ani na ukos ani poziomo ani pionowo:)))

Gość
no to można napisać nawet: żaden człowiek nikogo nie lubi ale wtedy sens ciężki do uchwycenia... :) albo... nie każdy człowiek kogoś nie lubi a jak ma być poprawnie frrrr?

Gość może takkkk
niekażdy człowiek kogoś lubi.

Gość może takkkk
5, 6, 7 się stykają i na ukos tez, A nie mogą żadne się stykać:D