Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kasia vel Katarzyna

Jakie skutki i objawy ma zatrucie rozpuszczalnikiem lakierem nitro?

Polecane posty

Gość Kasia vel Katarzyna

Proszę o pomoc. Mój mąz pracuje od niedawna przy lakierowaniu samochodów. Dzisiaj podczas pracy do oka wpadła mu kropla lakieru nitro. Natychmiast przemył oko pod bieżaca wodą. Jednak strona twarzy, której oko doznało urazu jest jakby odrętwiała. Usta nie otwierają sie z tej strony całkowicie, oko nie domyka się, twarz jakby była lekko spuchnięta. Nie wiem , czy mamy zgłosić się do lekarza, czy te objawy same ustąpią. Prosze o porade.

Gość Kasia vel Katarzyna
bardzo proszę o odpowiedź

to bardzo dziwne co opisujesz... moze to porazenie nerwu twarzowego? napisz cos dokladniej, ze szczegolami jak twarz wyglada

Gość Kasia vel Katarzyna
Dziękuję, za odzew. Masz rację - wygląda to na zapalenie nerwu twarzowego. Powiem szczedrze, że też mi to tak wyglądało, ale mąż upiera sie przy swej wersji. Aczkolwiek przyczyny zapalenia nerwu twarzowego bardzo mnie zaniepokoiły. Jutro idziemy na badania do szpitala.

Gość koniecznie jutro do neurologa
mój mąż przechodził to rok temu i wciskał mi ,że to ząb go boli ale dla mnie to nie było to !!!!-zdziwiło mnie właśnie to nie domknięte oko i wykrzywione lekko usta :O do lekarza poszedł po 3 dniach i to po awanturze :( to był ostatni dzwonek : porazenie nerwu twarzowego !! leczenie jest dość długie i sporo leków dostał ale efekty widac było dopiero po 2-tygodniach ...

Gość Kasia vel Katarzyna
aż sie boję jutro koniecznie do lekarza - tak!!!! oby wszystko było dobrze

Gość koniecznie jutro do neurologa
powiem ci ,że to chyba nie ten rozpuszczalnik jest przyczyna porazenia -po prostu musiało go gdzies przewiać i to porzadnie i juz coś mógł odczuwac i oko juz mogło żle pracowac i dlatego kropla lakieru sie do niego dostała ...faceci sa dziwni nie przyzna ci sie zaden,że cos mu jest ... dostanie do oka tzw sztuczne łzy -jesli powieka sie nie domyka -aby śluzówka nie wysychała ... rochę udreki będzie ale trudno🖐️

Zgadzam sie zupelnie z wypowiedzia powyzej...ten rozp. to chyba przypadek